Kultúra és jómód együtt? Lehetséges!

2016. december 2-án a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzése felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Kultúrsnack

2021.12.02 | olvasási idő: kb. 2 perc


A világszerte ünnepelt Kodály-módszer az egyik leghatékonyabb megoldás, hogy milliomosok legyünk. Ráadásul kétféle úton is eljuthatunk a hőn vágyott sikerek birtokába. A közvetlen út, ha a Kodály-módszeren felcseperedve, persze rengeteg gyakorlással, energiabefektetéssel áll valaki a koncertszínpadokra, majd világturnékon bezsebeli a megérdemelt siker pénzbeli ellenértékét. Másfelől, a kutatási eredmények szerint a Kodály-módszer nemcsak a zenei képességeket javítja, fejleszti a ritmusérzéket, növeli a zenei írástudást, és segíti az egyre bonyolultabb darabok előadását, hanem a gondolkodást és a matematikai készségek működését is serkenti. S mi lehet hasznosabb ezeknél korunk sikeremberének? A zene pedig egyébként is mindenki életét gazdagabbá teszi. 

Coralie Gram és Louise Lawelow zenészek próbálnak a kecskeméti Kodály Intézetben, mely a zenekutatás új fellegvára. (MTI Fotó: Horváth Péter)

Kodály Zoltán zenetudós zenepedagógiai módszerei mára világszerte elterjedtek. Nevelési elveiben helyet kapott a szolmizálás, a kottaolvasás és az énekelés. Felismerte, hogy egy falusi énektanár fontosabb, mint egy operaigazgató. A zenetanítás megreformálására új iskolai tantervet és tanítási módszertant állított össze, új dalokat szerzett a gyerekek számára. Nagy hatással volt a világ ének-zenei nevelésére is. A zenei oktatók nemzetközi társasága az 1958-as konferencián ismerhette meg a módszert, amit ezután számtalan országban bevezettek, Európától Amerikáig.

BORÍTÓKÉP: Pécs, 1989. július 18. Kamarazenei próba a 20. Nemzetközi Zenei Táborban. A Jeunesses Musicales magyarországi szervezete és a pécsi Városi Tanács által megrendezett kéthetes találkozó helyszíne a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Kara, ahol húsz európai és tengerentúli ország összesen több mint másfélszáz fiatal muzsikusa gyűlt össze. Készítette: MTI Fotó- Kálmándy Ferenc. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-906935 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 309 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Bástya bámészkodóknak

1905. október 9-én adták át a budai Várban Schulek Frigyes építőművész főművét, a Halászbástyát.

Sinkovits Imrére, a madáchi hősre emlékezünk

95 éve született a sokoldalú Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk legnagyobbjai közé, és az elsők között kapta meg a Nemzet Színésze címet.

A magyar kultúra napja

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, nehéz egyértelmű választ adni, de egyvalami biztos: rengeteg mindenre lehetünk büszkék. Hungarikumokra, tudósokra és találmányokra, művek sorára, amelyeket mi adtunk a világnak – kvízünkkel pedig próbára teheti magát, mennyire ismeri ezeket!

„ A gömb szeretete a tökéletességre való törekvés.”

Ez a ma 95 esztendős Békés Itala Kossuth és Jászai Mari-díjas színésznő hitvallása, aki sokoldalú színpadi és filmes szerepeivel, írásaival igazolja is.