A „vívás Paganinije” volt

Az öt éve elhunyt vívóra és mesteredzőre, Kulcsár Győzőre emlékezünk, akit a penge nagymesterének is neveztek.

Karakter

Ecseri Judit | 2023.09.19 | olvasási idő: kb. 3 perc


A négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok vívó Budapesten született, de hatéves koráig Bajoroszágban nevelkedett. Egy nagy bérházban laktak, ahol öccsével és a szomszéd gyerekekkel egész nap kint, a grundon voltak. Fociztak, bújócskáztak és különféle olimpiai játékokat játszottak, köveket dobáltak súlylökéshez, a seprűnyéllel meg gerelyt hajítottak. 

Egy nemzetközi párbajtőrversenyen (MTI Fotó: Petrovits László)

Iskolai hirdetés útján ment el egy vívótanfolyamra, ahol egy éven át csak a lábmunkát gyakorolták. Így emlékezett vissza azokra az időkre: „Dögunalmas volt ezt csinálni, de a banda jó volt, a sok srác között mindig volt egy kis játék. Úgyhogy ott maradtunk, és amikor a vége felé az öreg Róna Ármin bácsi - aki vezette ezt a tanfolyamot – az utolsó alkalommal lehozott egy marék rozsdás vasat, - amire nem lehet mondani, hogy tőr vagy kard volt - azt ott megfoghattuk, onnantól kezdve valami úgy megfogott, hogy ez kell nekem, ez tetszik nekem és fogom folytatni, előbb-utóbb csak lesz ebből más is, mint ez az átok lábmunka.”

Svéd ellenfelével egy nemzetközi párbajtőr viadalon (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Kulcsár az unásig gyakorolt lábmunkának és későbbi edzőjének, az „atyának”, Vass Imre technikai fejlesztő munkájának köszönheti párbajtőrsikereit. Egy-egy mozdulatot akár százszor is megismételtetett vele az edzéseken a mester, hogy minél tökéletesebb legyen a mozgása. Élete legjobb vívásának a tokiói olimpia csapatversenyen elért sikereit tartotta a legenda, ahol mindenkit megvert, és ahol a párbajtőrcsapatunk először nyert olimpiát 1964-ben.

A párbajtőr olimpiai válogatott 1968-ban (MTI Fotó: Kovács Gyula)

Csapattársai szerint mindig jó kedélyű, optimista, lezser sportember volt, akinek mindegy volt, hogy ki az ellenfele, aki nem nagyon melegített be, aki úgy, ahogy volt készen volt, hiszen tízszer többet tudott technikailag, mint közülük bárki más. A vívóstílusáról sokan azt gondolták, hogy könnyelműsködik a páston, pedig egyáltalán nem így volt. A kőkemény edzésnek meglett a gyümölcse, 1968-ban Mexikóban Kulcsár egyéniben is megnyerte az aranyérmet az olimpián az újabb csapatgyőzelem mellett.

A Ferihegyi repülőtéren, az olimpiáról hazatérve (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Mérnökként a Villamosenergiai Kutató Intézetben dolgozott, Olaszországban edzősködött, itthon pedig sikeres szövetségi kapitányként tevékenykedett. Nemcsak sportolóként, hanem vívómesterként is a legnagyobbak közé emelkedett. Tanítványai közül Maurizio Randazzo, Nagy Tímea és Szász-Kovács Emese is felálhatott az olimpiai dobogó legfelső fokára.

Borítókép: Az olimpiai válogatott csapat tagjaként Készítette: Kovács Gyula, tulajdonos: MTI Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-859544

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Ha egy dolog humoros, keresd benne az elrejtett igazságot!”

70 évvel a halála után is töretlenül népszerű, Shakespeare után a leggyakrabban játszott szerző G.B.Shaw. De nemcsak darabjairól volt híres: ő volt az egyik első vegetáriánus, meggyőződéses pacifista, és csak hosszas vonakodás után volt hajlandó átvenni irodalmi Nobel-díját.

„Nem tudnék létezni, ha nem játszhatnék”

Ma is rengetegen rajonganak a kellemes orgánumú, sármos, 75. születésnapját ünneplő Lukács Sándorért, akit az m3.hu műsorválogatással is köszönt.

120 éves a FÉSZEK Művészklub

A FÉSZEK Művészklub 1901. szeptember 7-én nyílt meg a budapesti Kertész és Dob utca sarkán álló épületben. Idézzük meg a Nemzeti Fotótár képein keresztül ennek a mára fogalommá vált helynek a sokszínű emlékeit!

Az aranyló kincs otthona

Ma 20 éve az UNESCO Világörökség része a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék, a tokaji aszú szülőhelye, amelyet már Kölcsey is megénekelt nemzeti himnuszunkban. A tokaji aszúért számtalan híresség is rajongott.