„Sugaras optimizmussal vagyok megáldva”

Nyolcvanéves Kovács István színész-rendező, aki pályája kezdetétől többnyire romantikus hősöket alakított filmen és színpadon egyaránt.

Karakter

2024.05.07 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Vígszínház művésze (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Édesanyja moziüzem-vezető volt, így sokkal több filmet látott, mint kortársai. Iskola után, leckeírás helyett is sokszor a gépházból leste a filmeket. Harminckétszer nézte meg a Rákóczi hadnagya című játékfilmet, de soha nem gondolta volna, hogy Bitskey Tiborral egyszer kollégák lesznek. Óriási Elvis-rajongó, emellett főleg az operát szereti. Legnagyobb szerencséjének azt tartja, hogy még elkaphatta a magyar színjátszás nagy korszakának utolsó szeletét, a főiskola után a Vígszínházban olyan kollégái voltak, mint Páger Antal, Bulla Elma, Bilicsi Tivadar, Sulyok Mária, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Latinovits Zoltán, Básti Lajos…

Bulla Elmával Henrik Ibsen John Gabriel Borkman című drámájának próbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

Leghíresebb filmszerepei közé tartozik az Egri csillagok Bornemissza Gergelye és a Kárpáthy Zoltán címszerepe. Mindkét filmet Várkonyi Zoltán rendezte, és partnernője mindkét alkotásban Venczel Vera volt, aki a művész húgának osztálytársnőjeként régi ismerőse volt, és a valóságban csupán jó barátság fűzte őket egymáshoz. A nők rajongását mindig nagyra tartotta és megbecsülte. Előfordult, hogy húszezer levelet is kapott egy szerepe kapcsán.

Fehér Annával a Szomszédok című tv-filmsorozat a forgatásán ( MTV Fotó: Horváth Veronika)

Szerencsés alkatnak vallja magát, aki tud örülni annak, ami van és nem azon kesereg, ami hiányzik. Három gyermek édesapja és négyszeres nagypapa. Saját bevallása szerint százhúsz évre tervez, derűlátását édesanyjától örökölte. Kívánjuk, hogy teljesüljön a vágya! Isten éltesse még sokáig a színművészt!

Az m3.hu műsorkínálatában a Csevegés című riportműsorban láthatnak beszélgetést a színművésszel, ide kattintva: https://s.mtva.hu/MHH5r1Di

Tekintsék meg a Nemzeti Archívum képgalériáját, amelyben még több képet találnak Kovács Istvánról, itt: https://nemzetiarchivum.hu/bookmarks/collections/3OZtmIBNtqe4Bu3L

Borítókép: Kovács István színész, rendező, az 1960-as évek és 70-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb színésze. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az első magyar olimpiai arany

1896. április 11-én Hajós Alfréd, a „Delfin” az athéni olimpián megnyerte a 100 méteres gyorsúszást, és megszerezte az első magyar olimpiai aranyérmet.

Május 1. a munka és a magyar televíziózás ünnepe

Május első napjának kitüntetett szerep jut a magyar televíziózás történetében. 1957-ben külső helyszíni közvetítéssel ezen a napon indult a rendszeres tévéadás egy angol PYE közvetítőkocsi segítségével, természetesen a május 1-jei felvonulással a középpontban. Azóta sok-sok év telt el, s most újabb mérföldkőhöz érkeztünk.

Nemzetközi sörnap

2008 óta minden év augusztus 5-én tartják világszerte a sör napját, amely egy kis amerikai sörözőből indult világhódító útjára, de maga a sörivás hagyománya már többezer éves.

Olimpiai fejtörő

A XXXII. nyári olimpiai játékok megkezdése előtt Magyarország az aranyérmesek rangsorában – 176 bajnoki címmel – az előkelő nyolcadik helyen szerepel. Lássuk, Ön mennyit tud egykori bajnokainkról!