„Sugaras optimizmussal vagyok megáldva”

Nyolcvanéves Kovács István színész-rendező, aki pályája kezdetétől többnyire romantikus hősöket alakított filmen és színpadon egyaránt.

Karakter

2024.05.07 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Vígszínház művésze (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Édesanyja moziüzem-vezető volt, így sokkal több filmet látott, mint kortársai. Iskola után, leckeírás helyett is sokszor a gépházból leste a filmeket. Harminckétszer nézte meg a Rákóczi hadnagya című játékfilmet, de soha nem gondolta volna, hogy Bitskey Tiborral egyszer kollégák lesznek. Óriási Elvis-rajongó, emellett főleg az operát szereti. Legnagyobb szerencséjének azt tartja, hogy még elkaphatta a magyar színjátszás nagy korszakának utolsó szeletét, a főiskola után a Vígszínházban olyan kollégái voltak, mint Páger Antal, Bulla Elma, Bilicsi Tivadar, Sulyok Mária, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Latinovits Zoltán, Básti Lajos…

Bulla Elmával Henrik Ibsen John Gabriel Borkman című drámájának próbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

Leghíresebb filmszerepei közé tartozik az Egri csillagok Bornemissza Gergelye és a Kárpáthy Zoltán címszerepe. Mindkét filmet Várkonyi Zoltán rendezte, és partnernője mindkét alkotásban Venczel Vera volt, aki a művész húgának osztálytársnőjeként régi ismerőse volt, és a valóságban csupán jó barátság fűzte őket egymáshoz. A nők rajongását mindig nagyra tartotta és megbecsülte. Előfordult, hogy húszezer levelet is kapott egy szerepe kapcsán.

Fehér Annával a Szomszédok című tv-filmsorozat a forgatásán ( MTV Fotó: Horváth Veronika)

Szerencsés alkatnak vallja magát, aki tud örülni annak, ami van és nem azon kesereg, ami hiányzik. Három gyermek édesapja és négyszeres nagypapa. Saját bevallása szerint százhúsz évre tervez, derűlátását édesanyjától örökölte. Kívánjuk, hogy teljesüljön a vágya! Isten éltesse még sokáig a színművészt!

Az m3.hu műsorkínálatában a Csevegés című riportműsorban láthatnak beszélgetést a színművésszel, ide kattintva: https://s.mtva.hu/MHH5r1Di

Tekintsék meg a Nemzeti Archívum képgalériáját, amelyben még több képet találnak Kovács Istvánról, itt: https://nemzetiarchivum.hu/bookmarks/collections/3OZtmIBNtqe4Bu3L

Borítókép: Kovács István színész, rendező, az 1960-as évek és 70-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb színésze. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Emlékezés a 90 éve elhunyt edzőzsenire

Edzőként, sportvezetőként érte el legnagyobb sikereit Komjádi Béla, aki a kombinációra épített mozgójátékkal forradalmasította a vízilabdasportot.

Forradalmi arcélek

Nemzeti ünnepünkön a Fotótárból olyan ismeretlen ismerősök fotóit gyűjtöttük csokorba, akik részt vettek az 1956. évi forradalmi események sűrűjében. Emlékezzünk együtt!

Állóhelyről igazgatói székbe

20 éve hunyt el Horvai István kétszeres Kossuth-díjas rendező, színházigazgató.

„Nemcsak sztár – színész is.”

A 105 éve született kétszeres Jászai Mari-díjas színészlegendára, Benkő Gyulára emlékezünk.