Egy hang, amelyet az egész ország ismert

Tíz éve már, hogy nincs köztünk Koroknay Géza, aki többek között Clint Eastwood, Dan Aykroyd, John Goodman és James Belushi hangja volt.

Karakter

2023.01.02 | olvasási idő: kb. 2 perc


Kovács Mária Teréz és Koroknay Géza (MTI Fotó: Érczi Kovács Gyula)

A színész, akinek narrátorhangjával 80 nap alatt körbeutaztuk a világot (Willy Foggal a rajzfilmsorozatban), egyedi, utánozhatatlan hangja miatt már fiatalon a magyar szinkron egyik megkerülhetetlen alakjává vált. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1972-ben végezte el, majd rövid kitekintőkkel Miskolc és Pécs után állásba került a Pannónia Filmstúdiónál. Ebben az időben a nézők gyakran azonosították a szinkronszínészeket a filmbeli figurákkal, így aztán csoda, hogy Koroknay Géza a Rabszolgasors Leonciójaként ép bőrrel megúszta a sorozatot. Tehetsége és alkati adottságai miatt dokumentumfilmek narrátora, a Hallmark és a National Geographic csatornahangja, reklámok, filmek, sorozatok állandó szinkronhangja volt. 

A jegyző szerepében a Dózsa koporsói című színműben 1979-ben.

Arról, hogy milyen kemény munka a szinkronszínészet, egyszer így nyilatkozott: „Követnem kell a színész minden mozdulatát, ezt én zsugorított mozgásnak hívom. Ha például lovagol, vagy átugrik valamin, ezt én nem tudom megcsinálni, mert kötve vagyok a mikrofonhoz. Rengeteg dologra figyelnem kell, először is a rendező, a hangmérnök és az asszisztens utasításaira, utána a szövegre, a képre, az eredeti hangra, a szituációra, a helyes magyar beszédre és nem utolsósorban a szájmozgásra…” 

Koroknay hangja Russell Davies Mesél a Harlem dokujából készült hangjátékban Vajda István rendezésében
A jövő Magyarországa című műsor vendégeként.

Egyszer azt mondta, a legbüszkébb arra volt, hogy Clint Eastwoodot szinkronizálhatta. Nem meglepő tehát, hogy felejthetetlent nyújtott a világsztár hangjaként a Piszkos Harryben, a Tűzrókában és Az igazság útjában. Emellett olyan szerepek őrzik kivételes orgánumát, mint Kabicek gondnok a Kórház a város szélénben, Sir William Fitzgerald A maláj tigrisben, Don Manfredi A polipban, de alakítása meghatározó volt olyan művészek magyar hangjaként is, mint John Goodman az Ó, testvér, merre visz utad?-ban, Dan Aykroyd A nagy kiruccanásban vagy az Eszelős szívatásban, valamint Jean Gabin az Éjjeli menedékhelyben. A közönség ugyanakkor máig szeretettel emlékszik magyar filmes szerepeire is az Angyalbőrben, a Kisváros és a Privát kopó című sorozatokban.

Borítókép: Koroknay Géza László, a mentőtiszt szerepében MTV Fotó: Horváth Veronika, Tulajdonos: MTV Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-THRVK19870201022

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tündöklő tehetség

75. születésnapján köszöntjük Perényi Miklós gordonkaművészt, aki már hétévesen a Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt.

A LEGek embere

1947. október 7-én született a magyar televíziózás egyik meghatározó személyisége, Rózsa György műsorvezető, szerkesztő és producer. Hogy milyen műsorokat köszönhetünk neki? 75. születésnapja alkalmából összeszedtük és önöknek is megmutatjuk.

Az első színes magyar tévéfilm

A Zsurzs Éva rendezésében készült film Fekete István első regényén alapult, és többek között Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári és Benkő Péter is feltűnt a szereposztásban. Hogy melyik volt ez a film? Cikkünkből kiderül.

A fényképezés 185. születésnapjára

1839. január 7-én mutatták be a Francia Tudományos Akadémián a fényképezőgép elődjét, a dagerrotípiát. Ennek kapcsán néhány fotótörténeti érdekességet és emblematikus magyar művészképeket hoztunk önöknek.