Moliére-től a kabaréig

95 éve született a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Körmendi János, akire a nagyközönség elsősorban mint nagy nevettetőre emlékszik.

Karakter

2022.10.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


A szegedi születésű művész eredetileg optikai műszerésznek tanult, és csak 1946-ban, Kazimir Károly javaslatára jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. Tanulmányait követően a Madách Színházhoz szerződött, és 36 éven át maradt a társulat tagja. 1987-től pedig már főállású komikusként szórakoztatta a közönséget a Mikroszkóp Színpadon

Portré 1958-ból (MTI Fotó: Horváth Tamás)

Ma már talán meglepő, de karrierje nehezen indult, így – saját bevallása szerint – hamar megtanulta, hogyan legyen felejthetetlen az apró szerepekben is. Gálvölgyi János említette egyszer, hogy bár nem lehettek színésztársak a Madách Színháznál, kamaszéveiben estéről estére ámulattal nézte Körmendi János játékát, és igyekezet ellesni a mesterségbeli fogásokat, amikkel a művész a legkisebb szerepekben is tündökölt. Végül széles körű szakmai elismerést Moliére Scapin furfangjai című darabjában Sylvester megformálása hozott a nagyszerű karakterszínész számára.

Tüskeként Moliére Tudós nők című darabjában (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Körmendi János a zenés, táncos színház világában is otthon volt. Többek között a Csárdáskirálynő című örökzöld Kálmán-operettben nyújtott feledhetetlent Miska, a pincér szerepében. A szélesebb közönség mégis inkább kabarészerepei révén ismerheti, a műfajban ugyanis a mértéktartó, kifejezetten intellektuális szerepformálással új iskolát teremtett. Legnépszerűbb bohózatai többek között Az optikus, A makacs beteg, a Csillár, valamint a Három nővér paródia Haumann Péterrel és Márkus Lászlóval.

Részlet A három nővér című paródiából (1979)

Bár első számú szerelme a színpad volt, nem idegenkedett a filmszerepektől sem. Kiváló rögtönzőként volt ismert, így gyakorta a filmekben is karakterszerepekben látható. Olyan mára magyar filmtörténeti klasszikussá vált produkciókban is részt vett, mint a Fuss, hogy utolérjenek! vagy az Egri csillagok. Mindezek mellett az ő hangján szólal meg több legendás animációs film szereplője, például a Macskafogó főgonosza, Giovanni Gatto, Tutegál professzor a Hófehérben és a francia király a János vitézben. Életét a közönség szórakoztatásának szentelte, és bár 2008-ban eltávozott, Körmendi János feledhetetlen alakításai velünk maradnak.

Körmendi Jánosra az MTVA Archívum m3.hu oldalán a Mestersége színész című portréműsorral emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Körmendi János színész MTI Fotó, Készítette: Bara István Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-872293

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tündérország mindenki előtt nyitva áll

A Magyar Olvasótársaság 2005-ben szeptember 30-át a népmese napjává nyilvánította. A dátum Benedek Elek születésnapja, egyúttal tisztelgés „a nagy mesemondó” előtt, aki mindenkinél többet tett a magyar népmesék megőrzésért.

Színház Sopronban

Száznyolcvan esztendeje, 1841. október 9-én avatták fel a soproni színházat.

Az eltántoríthatatlan tehetség

Huszárik Zoltán Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező életműve kevés darabot számlál, ám összetéveszthetetlen vizuális nyelve máig hatással van a magyar filmművészetre. Rá emlékezünk annak apropóján, hogy nemrégiben adták át először a róla elnevezett díjat.

„Nemcsak sztár – színész is.”

A 105 éve született kétszeres Jászai Mari-díjas színészlegendára, Benkő Gyulára emlékezünk.