Moliére-től a kabaréig

95 éve született a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Körmendi János, akire a nagyközönség elsősorban mint nagy nevettetőre emlékszik.

Karakter

2022.10.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


A szegedi születésű művész eredetileg optikai műszerésznek tanult, és csak 1946-ban, Kazimir Károly javaslatára jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. Tanulmányait követően a Madách Színházhoz szerződött, és 36 éven át maradt a társulat tagja. 1987-től pedig már főállású komikusként szórakoztatta a közönséget a Mikroszkóp Színpadon

Portré 1958-ból (MTI Fotó: Horváth Tamás)

Ma már talán meglepő, de karrierje nehezen indult, így – saját bevallása szerint – hamar megtanulta, hogyan legyen felejthetetlen az apró szerepekben is. Gálvölgyi János említette egyszer, hogy bár nem lehettek színésztársak a Madách Színháznál, kamaszéveiben estéről estére ámulattal nézte Körmendi János játékát, és igyekezet ellesni a mesterségbeli fogásokat, amikkel a művész a legkisebb szerepekben is tündökölt. Végül széles körű szakmai elismerést Moliére Scapin furfangjai című darabjában Sylvester megformálása hozott a nagyszerű karakterszínész számára.

Tüskeként Moliére Tudós nők című darabjában (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Körmendi János a zenés, táncos színház világában is otthon volt. Többek között a Csárdáskirálynő című örökzöld Kálmán-operettben nyújtott feledhetetlent Miska, a pincér szerepében. A szélesebb közönség mégis inkább kabarészerepei révén ismerheti, a műfajban ugyanis a mértéktartó, kifejezetten intellektuális szerepformálással új iskolát teremtett. Legnépszerűbb bohózatai többek között Az optikus, A makacs beteg, a Csillár, valamint a Három nővér paródia Haumann Péterrel és Márkus Lászlóval.

Részlet A három nővér című paródiából (1979)

Bár első számú szerelme a színpad volt, nem idegenkedett a filmszerepektől sem. Kiváló rögtönzőként volt ismert, így gyakorta a filmekben is karakterszerepekben látható. Olyan mára magyar filmtörténeti klasszikussá vált produkciókban is részt vett, mint a Fuss, hogy utolérjenek! vagy az Egri csillagok. Mindezek mellett az ő hangján szólal meg több legendás animációs film szereplője, például a Macskafogó főgonosza, Giovanni Gatto, Tutegál professzor a Hófehérben és a francia király a János vitézben. Életét a közönség szórakoztatásának szentelte, és bár 2008-ban eltávozott, Körmendi János feledhetetlen alakításai velünk maradnak.

Körmendi Jánosra az MTVA Archívum m3.hu oldalán a Mestersége színész című portréműsorral emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Körmendi János színész MTI Fotó, Készítette: Bara István Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-872293

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ébred a természet, ünnepre ébredünk mi is

Húsvét, melynek szokásaiban összefonódnak a keresztény vallási hagyományok és az ősi, pogány mítoszokban gyökerező hiedelmek, amelyek a természet újjászületéséhez és a termékenységhez kapcsolódnak.

Magyar siker a Wall Streeten

730 forint volt a belépő ára…

Robot Robi

Robby the Robot 1956-ban tűnt fel a Tiltott bolygó című amerikai filmben, magyar alakmása, Robot Robi először Szegeden jelent meg 1962-ben, de egy év múlva már a fővárosiak is megismerkedhettek vele.

Ördöngös dudások öröksége

A dudás el sem kezdett játszani addig, míg az első korty pálinkát a dudájába ne fújta volna: lelket lehelt belé. A magyar dudás örökséget kevesen viszik tovább, az utolsók nyomába beavatottak léptek, az élen Csoóri Sándor népzenésszel, a Magyar Dudazenekar alapítójával.