Aki több mint 60 éve sztár

85. születésnapján köszöntjük az eMeRTon–, Artisjus– és Fonogram Életműdíjas magyar énekest, Korda Györgyöt, akinek népes rajongótábora van minden korosztályból. Életszeretete, energiája vagy akár házassága Balázs Klári énekesnővel példaértékű, slágerei kiállták az idők próbáját.

Karakter

2024.01.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


Portré 1968-ból (MTI Fotó: Keleti Éva)

Korda György Budapesten született 1939. január 4-én. Színpadra először 1958-ban lépett, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta. Már az 1960-as évek elején Magyarország egyik legnépszerűbb énekese volt, azóta többmillió eladott lemezt tudhat magáénak. A beat térhódítása a táncdalstílusnak nem kedvezett, ő mégis azok közé tartozik, akik meg tudtak maradni a pályán. Népszerűsége megtartásában, növelésében sokat jelentettek a televízió és a rádió által is közvetített versenyek, fesztiválok. Több fülbemászó olasz sláger hazai adaptációjának előadása fűződik a nevéhez, ilyen volt például a Mamma Maria vagy a Gyöngéden ölelj át.

Az év legnagyobb lemezsikere – eMeRton díj 1986 (MTI Fotó: Cser István)

„Gyuri megszokta, hogy a hölgyekre mindig mosolyogni kell, és így maradt. Mindig mosolyog” – mesélte felesége, Balázs Klári, akivel az 1980-as évek óta alkotnak egy párt. Saját bevallásuk szerint hosszú kapcsolatuknak az a titka, hogy sokat utaztak, és ezek az élmények megszépítették és fel is gyorsították az időt.

Korda György egész életében arról álmodozott, hogy fiataloknak énekel, de bármennyire is szerette volna, sosem hívták ilyen jellegű fellépésekre. Az utóbbi évtizedekben viszont könnyekig meghatja, hogy a legfiatalabb generáció is hangosan skandálja a nevét a koncertjei előtt. 2021-ben például új videóklipet készített a Reptér című 40 éves slágerhez, ami még a tizenévesek körében is népszerű. A 2022-es nyári Sziget Fesztiválon a Korda-koncert vonzotta a legtöbb látogatót. A házaspár örömmel nyilatkozta, hogy nem éreznek generációs különbséget sem a pályatársak, sem a hallgatóság körében. Napjainkban Korda György a Csináljuk a fesztivált! című tévéműsor zsűritagjaként kamatoztatja élettapasztalatát.

85. születésnapja alkalmából az m3.hu-n január 4-én az Egész jól vagyok című portréfilmet, január 6-án pedig a Kincsestár Korda György című részét vetítjük, tartsanak velünk!

Borítókép: Korda György Balázs Klárival a Hogy volt?! című műsorban 2016-ban. Készítette: Zih Zsolt, Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-658107

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Kik nem születtek bíborban

Koppan a cipő, pördül a szoknya, kék színű, fehér mintákkal, amely egy letűnt világ elengedhetetlen kelléke, a mindennapok és az ünnepek meghatározó viselete volt.

Dajka Margit, az igazi Bors néni

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban a legendás Dajka Margit fordulatos életét idézzük meg. Személyesen ismerte Adyt, rajongói leveleket kapott Móricztól, és már gyerekként eltartotta a családját a rikkancslányból lett korszakos zseni.

Éltető erőforrás a víz

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja. Ennek képeit hoztuk el az érdeklődőknek ebben a formában is.

Kincskereső kisködmön újragombolva

Felújított képpel és hanggal láthatjuk viszont a szegény kiskunfélegyházi szűcs irodalmár fiának közkedvelt hőseit.