Olvasni jó! - a könyvtárosok világnapján is

Április 14-én emlékeznek meg a könyvtárosokról és erről a szép szakmáról a világon, melynek célja az olvasás népszerűsítése. Szeretettel köszöntjük a világ könyvtárosait e jeles napon!

Kultúrsnack

2022.04.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


Április 14-e a könyvtárosok világnapja, amelyet 2011 óta ünneplünk nemzetközi kezdeményezésre. Célja nem más, mint felhívni a figyelmet a könyvtárakra, a könyvtárosokra, az olvasás népszerűsítésére. Ez a mai tabletes, okostelefonos, számítógépekkel terhelt világban egyre nehezebb feladat, és ennek a szép szakmának a dolgozói próbálnak orvosolni. Bármennyire is gyorsul a világ körülöttünk, könyvekre szükségünk van, amelyekkel félrevonulhatunk, amiket bárhová magunkkal vihetünk. A könyv ami nem merül le, nem romlik el, cserébe leköt, szórakoztat, tanít és gazdagít. 

Két éves fiú Janikovszky Éva könyvét nézegeti (MTI Fotó: Bereth Ferenc)

Egy könyvtáros munkája nem csak olvasásból áll, ahogyan azt sokan gondolják. Feladatuk igen sokrétű: információkeresés, adatbázishasználat, szolgáltatások elérése, az olvasókkal való kommunikáció, segítségnyújtás, archiválás, kultúramegőrzés, valamint az olvasáshoz kapcsolódó rendezvények szervezése, kapcsolattartás intézményekkel, iskolákkal és még sorolhatnánk. 

Az egyik könyvtáros segít egy olvasónak az újra megnyílt Országos Széchényi Könyvtár olvasótermében. (MTI Fotó: Rokob Péter)

Melyik volt Magyarország első könyvtára és ki alapította? Kik azok a híres/hírhedt személyiségek, akik gyakorolták a könyvtáros szakmát vagy valamilyen módon kapcsolódnak könyvtárhoz? És vajon van-e védőszentje a könyvtárosoknak? A válaszok kiderítését olvasóinkra bízzuk.

A kalocsai népviseletbe öltözött Lakatos Judit és Vén Julianna olvas az átalakított járási könyvtárban. (MTI Fotó: Bajkor József)

Borítókép: Az Orosháza külterületén lévő Monori úti Általános Iskola tanulói a termőföldön olvassák a könyvtáros autóból kölcsönzött könyvet. MTI FOTÓ. Készítette: Kunkovács László. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-F_END19641023026

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Bajkeverőből legenda

Lobbanékony természetű, kisfiús mosolyú férfiideál volt, hatalmas szívű és tehetségű művész. 120 éve született Jávor Pál, a magyar film első, máig maradandó férfi sztárja.

Leporolva, restaurálva: Öveges professzor legkedvesebb kísérletei

Ki volt ez az átütő lelkesedésű, Einstein-frizurájú, szódásüveg szemüvegű kisöreg, aki minden vackot felhasznál a háztartásból, csak hogy megértesse velünk a fizika törvényszerűségeit?

A pisai ferde torony

Tizenegy évig tartó rekonstrukció után húsz esztendeje, 2001. december 15-én nyílt meg a turisták előtt a pisai ferde torony.

Kaszárnyából a színpadra

A 130 éve született, legendásan szép hangú Makay Margit 98 évet élt, és még 93 évesen is játszott. Korengedménnyel és szülői engedéllyel került tizenöt évesen a színiakadémiára, Jászai Mari „apródja” volt, és még színdarabot is írt és rendezett.