Olvasni jó! - a könyvtárosok világnapján is

Április 14-én emlékeznek meg a könyvtárosokról és erről a szép szakmáról a világon, melynek célja az olvasás népszerűsítése. Szeretettel köszöntjük a világ könyvtárosait e jeles napon!

Kultúrsnack

2022.04.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


Április 14-e a könyvtárosok világnapja, amelyet 2011 óta ünneplünk nemzetközi kezdeményezésre. Célja nem más, mint felhívni a figyelmet a könyvtárakra, a könyvtárosokra, az olvasás népszerűsítésére. Ez a mai tabletes, okostelefonos, számítógépekkel terhelt világban egyre nehezebb feladat, és ennek a szép szakmának a dolgozói próbálnak orvosolni. Bármennyire is gyorsul a világ körülöttünk, könyvekre szükségünk van, amelyekkel félrevonulhatunk, amiket bárhová magunkkal vihetünk. A könyv ami nem merül le, nem romlik el, cserébe leköt, szórakoztat, tanít és gazdagít. 

Két éves fiú Janikovszky Éva könyvét nézegeti (MTI Fotó: Bereth Ferenc)

Egy könyvtáros munkája nem csak olvasásból áll, ahogyan azt sokan gondolják. Feladatuk igen sokrétű: információkeresés, adatbázishasználat, szolgáltatások elérése, az olvasókkal való kommunikáció, segítségnyújtás, archiválás, kultúramegőrzés, valamint az olvasáshoz kapcsolódó rendezvények szervezése, kapcsolattartás intézményekkel, iskolákkal és még sorolhatnánk. 

Az egyik könyvtáros segít egy olvasónak az újra megnyílt Országos Széchényi Könyvtár olvasótermében. (MTI Fotó: Rokob Péter)

Melyik volt Magyarország első könyvtára és ki alapította? Kik azok a híres/hírhedt személyiségek, akik gyakorolták a könyvtáros szakmát vagy valamilyen módon kapcsolódnak könyvtárhoz? És vajon van-e védőszentje a könyvtárosoknak? A válaszok kiderítését olvasóinkra bízzuk.

A kalocsai népviseletbe öltözött Lakatos Judit és Vén Julianna olvas az átalakított járási könyvtárban. (MTI Fotó: Bajkor József)

Borítókép: Az Orosháza külterületén lévő Monori úti Általános Iskola tanulói a termőföldön olvassák a könyvtáros autóból kölcsönzött könyvet. MTI FOTÓ. Készítette: Kunkovács László. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-F_END19641023026

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Budapesti fények

130 éves a fővárosi villany: 1893. október 13-án kezdődött meg Budapesten a rendszeres áramszolgáltatás, aminek közmű jellegű kiépítése már 1892 óta zajlott.

Az első színes magyar tévéfilm

A Zsurzs Éva rendezésében készült film Fekete István első regényén alapult, és többek között Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári és Benkő Péter is feltűnt a szereposztásban. Hogy melyik volt ez a film? Cikkünkből kiderül.

TV Maci, generációk kedvenc bábfigurája

Kis híján egy szigorú, intelmeket osztogató doktor bácsi vezette fel az esti meséket, de Bálint Ágnes író-szerkesztőnek köszönhetően végül az imádnivaló maci kapta a „szerepet”. Nem véletlen, hogy közös a születésnapjuk is.

„Minden úgy történt, ahogy szerettem volna…”

Megingathatatlanul hitt benne, hogy operaénekesnő lesz. A világ számos operaszínpadán énekelt főszerepet a születésnapját ünneplő Kossuth-díjas művész, Kincses Veronika.