Emlékezés a 90 éve elhunyt edzőzsenire

Edzőként, sportvezetőként érte el legnagyobb sikereit Komjádi Béla, aki a kombinációra épített mozgójátékkal forradalmasította a vízilabdasportot.

Kultúrsnack

2023.03.05 | olvasási idő: kb. 1 perc


Az 1892-ben született sportember fiatalon az MTK-nál úszott és vízilabdázott. Az I. világháborúban azonban súlyos comblövést kapott és az egész testében megmaradt szilánkok miatt már nem sportolhatott tovább. Felépülése után edzőként dolgozott, és hogy erőnlétüket tovább növelje, boksz- és tornaórákra vitte játékosait. Újszerű látásmódjának köszönhetően az 1932-es Los Angeles-i olimpiáról aranyéremmel tért haza a férfi vízilabda-válogatott.

Legfontosabb ma is megfontolandó tanácsa így hangzott: „Ne vitatkozzál sem a bíróval, sem a társaiddal, sem az ellenfél játékosaival. Mert ha bíróval vitatkozol, az kiállít, ha a társaiddal, az egyenetlenséget okoz, ha pedig az ellenféllel veszekszel, ő gólt dob, amíg te beszélsz.”

Komjádi Béla vízilabdaedző, a magyar vízilabdasport úttörője (MTI Fotó: reprodukció)

Az 1806-ban megnyílt Császár fürdő mellett 1976-ban felépült fedett uszodát Komjádiról nevezték el, így tisztelegve az egykori edző és szövetségi kapitány előtt. A létesítmény mai neve Császár-Komjádi Béla Sportuszoda.

Komjádi Bélára az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján a Sportmúzeum című műsorunkkal emlékezünk. Tartsanak velünk! 

Borítókép: A Komjádi uszoda 1978-ban. Készítette: Branstetter Sándor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-1888002

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Liliomfi, aki Kolozsvárról érkezett Badacsonyba

Makk Károly 1954 augusztusában forgatta Szigligeti Ede vígjátékából a Liliomfit, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia tagjai 2012-ben a legjobb 53 magyar film közé válogattak. Gink Károly fotóművész ott járt a forgatáson, és kiváló felvételeket készített.

Kiskarácsony, nagykarácsony

Bár a karácsony az egyik legfontosabb keresztény ünnep, a szeretet ünnepeként világszerte rengeteg más vallási felekezetű ember is azonosul üzenetével.

Kincskereső kisködmön újragombolva

Felújított képpel és hanggal láthatjuk viszont a szegény kiskunfélegyházi szűcs irodalmár fiának közkedvelt hőseit.

„Amíg használható vagyok, addig használni akarom magam”

Ki ne ismerné fel csak a hangja alapján? Ha látjuk is, akkor ámulatba ejtő színpadi és filmes varázslásainak lehetünk szemtanúi. Köszöntsük Haumann Péter színművészt születésnapján rendhagyó módon interjúiban elmesélt történeteivel!