Emlékezés a 90 éve elhunyt edzőzsenire

Edzőként, sportvezetőként érte el legnagyobb sikereit Komjádi Béla, aki a kombinációra épített mozgójátékkal forradalmasította a vízilabdasportot.

Kultúrsnack

2023.03.05 | olvasási idő: kb. 1 perc


Az 1892-ben született sportember fiatalon az MTK-nál úszott és vízilabdázott. Az I. világháborúban azonban súlyos comblövést kapott és az egész testében megmaradt szilánkok miatt már nem sportolhatott tovább. Felépülése után edzőként dolgozott, és hogy erőnlétüket tovább növelje, boksz- és tornaórákra vitte játékosait. Újszerű látásmódjának köszönhetően az 1932-es Los Angeles-i olimpiáról aranyéremmel tért haza a férfi vízilabda-válogatott.

Legfontosabb ma is megfontolandó tanácsa így hangzott: „Ne vitatkozzál sem a bíróval, sem a társaiddal, sem az ellenfél játékosaival. Mert ha bíróval vitatkozol, az kiállít, ha a társaiddal, az egyenetlenséget okoz, ha pedig az ellenféllel veszekszel, ő gólt dob, amíg te beszélsz.”

Komjádi Béla vízilabdaedző, a magyar vízilabdasport úttörője (MTI Fotó: reprodukció)

Az 1806-ban megnyílt Császár fürdő mellett 1976-ban felépült fedett uszodát Komjádiról nevezték el, így tisztelegve az egykori edző és szövetségi kapitány előtt. A létesítmény mai neve Császár-Komjádi Béla Sportuszoda.

Komjádi Bélára az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján a Sportmúzeum című műsorunkkal emlékezünk. Tartsanak velünk! 

Borítókép: A Komjádi uszoda 1978-ban. Készítette: Branstetter Sándor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-1888002

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ligeti Miklós – akinek hasonló sors jutott osztályrészül, mint akiről híres szobrát mintázta

Legnevezetesebb alkotását, a Városligetben látható Névtelen jegyzőt mindenki ismeri, de a szobrász nevét csak kevesen, pedig 1907-ben közösen állította ki műveit Auguste Rodinnel Párizsban.

Repülés határok között

Jó fél évszázada ért véget a hazai menetrend szerinti belföldi légi járatok kora. Egykor gyorsan és megfizethető áron lehetett velük eljutni az ország egyik részéből a másikba.

Boldog születésnapot, Keleti Éva!

Neve összeforrt a különleges színházi pillanatokkal, művészportrékkal. Emlékezetes, fotografált időszeletei az elmúlt évszázad kiemelkedő művészegyéniségeivel a mi közös örökségünk. Keleti Éva helyettünk lát, jobban, érzékenyebben.

Pesszimista művek egy emberszerető alkotótól

55 éve nincs köztünk Füst Milán – míg fő műve, a Feleségem története filmként hódítja meg a világot.