Emlékezés a 90 éve elhunyt edzőzsenire

Edzőként, sportvezetőként érte el legnagyobb sikereit Komjádi Béla, aki a kombinációra épített mozgójátékkal forradalmasította a vízilabdasportot.

Kultúrsnack

2023.03.05 | olvasási idő: kb. 1 perc


Az 1892-ben született sportember fiatalon az MTK-nál úszott és vízilabdázott. Az I. világháborúban azonban súlyos comblövést kapott és az egész testében megmaradt szilánkok miatt már nem sportolhatott tovább. Felépülése után edzőként dolgozott, és hogy erőnlétüket tovább növelje, boksz- és tornaórákra vitte játékosait. Újszerű látásmódjának köszönhetően az 1932-es Los Angeles-i olimpiáról aranyéremmel tért haza a férfi vízilabda-válogatott.

Legfontosabb ma is megfontolandó tanácsa így hangzott: „Ne vitatkozzál sem a bíróval, sem a társaiddal, sem az ellenfél játékosaival. Mert ha bíróval vitatkozol, az kiállít, ha a társaiddal, az egyenetlenséget okoz, ha pedig az ellenféllel veszekszel, ő gólt dob, amíg te beszélsz.”

Komjádi Béla vízilabdaedző, a magyar vízilabdasport úttörője (MTI Fotó: reprodukció)

Az 1806-ban megnyílt Császár fürdő mellett 1976-ban felépült fedett uszodát Komjádiról nevezték el, így tisztelegve az egykori edző és szövetségi kapitány előtt. A létesítmény mai neve Császár-Komjádi Béla Sportuszoda.

Komjádi Bélára az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján a Sportmúzeum című műsorunkkal emlékezünk. Tartsanak velünk! 

Borítókép: A Komjádi uszoda 1978-ban. Készítette: Branstetter Sándor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-1888002

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A lelkében mindig komédiás

Ma lenne 85 éves a feledhetetlen humorú Verebély Iván, akinek gyermekkorától fogva Latabár Kálmán volt a példaképe.

Játék és muzsika 10 percben 40 éven át

Kívül műsorvezető, belül költő, zongoraművész, újságíró, szerkesztő. Interjúrészletekből rajzoljuk ki Czigány György életét és pályáját.

Játsszanak velünk a magyar film napján!

A hazai filmművészet születését idén is rendhagyó programkínálattal ünneplik a közmédia csatornái. 121 éve mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképes alkotást, A táncz címmel. A jeles premier emlékére 2018 óta április 30-a a magyar film napja. Ezen a napon a Duna, a Duna World és az M5 kulturális csatorna is jelentős filmtörténeti darabokkal, régi és új kedvencekkel várja nézőit, az MTVA Archívum pedig játékra hívja Önöket!

„Nem tudnék létezni, ha nem játszhatnék”

Ma is rengetegen rajonganak a kellemes orgánumú, sármos, 75. születésnapját ünneplő Lukács Sándorért, akit az m3.hu műsorválogatással is köszönt.