A fekete lakkcipők tovább táncolnak

„A zene nem változtatott meg, olyan korán kezdtem, hogy már nem is emlékszem, hogy a zene előtt milyen voltam.” – vallotta egyszer a rock and roll magyar királya, Komár László, aki ma tíz éve hagyta hátra rajongóit.

Karakter

2022.10.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


A „pesti gigolo” Elvis Presley felvételeinek hatására kezdte 17 évesen az éneklést. Úgy megtetszettek neki a dalok, hogy még az utcán is ezeket dúdolta. Barátai biztatására ment el az addig instrumentális zenét játszó Tacskó zenekar próbájára, akik meghallgatás után nyomban bevették az ifjú énekest. Az 1962-ben Scampolóra átnevezett banda sikereit annak köszönhette, hogy elhozta a magyar fiatalság számára az új „őrületet’”, vagyis a rock and rollt. 

Az énekes 1981-ben (MTI Fotó: Bara István)

A Scampolo kényszerű feloszlása után a Dogs, majd a Sprint zenekarokban folytatta karrierjét a gyakran magyar Elvisként emlegetett művész. A Sprinttel belekóstolhatott a színház világába is, amiről így nyilatkozott egyszer: „Életem nagy lehetősége volt, hogy bekerülhettem a Vígszínházba. Mi is a Sprint - játszottunk százhúsz előadásban Déry Pós Presser-Adamis „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című popmusicaljében. A színház atmoszférája nagy hatással volt és van rám.”

Részlet a Mondd kis kócos című dalból

A rock and roll mellett countryt is játszó Sprint kifulladását követően Komár László 1979-től kezdett szólókarrierbe. Legnagyobb slágerei a No miss, a Mambo Italiano, a Pesti gigolo, a Húsz év múlva, a Mondd, kis kócos és a Táncoló fekete lakkcipők ezután születtek. Utóbbi dalhoz az inspirációt egy akkoriban hatalmas kincsnek számító kézen-közön beszerzett fekete-fehér lakkcipő adta, de kevésbé hangzott volna jól, hogy „táncoló fekete-fehér lakkcipők”, így rövidült a dalszöveg refrénje egyszerűen feketére.

2011-ben a Hungaroton Életműdíj átvételekor (MTI Fotó: Soós Lajos)

Elvis Presleyhez fűződő kapcsolatáról így nyilatkozott egyszer: „Állatira tetszett, amit csinált, és mint kiderült, a felsoroltak közül ő volt a legfiatalabb. Jó pár hónap eltelt, mire képről is megismerhettem, megnézhettem, hogy hogy is néz ki ez a pasi, aki tényleg fantasztikusan énekelt. A többiekkel szemben az volt az ő előnye – ezt a mai napig fenntartom -, pontosabban ettől lett ő az, aki lett, és ezért ő a király, merthogy nem volt egysíkú.” 
Komár László haláláig csodálta a rock and rollt és mindazt, ami vele járt, így nem meglepő, hogy utolsó útját az Új köztemetőben stílusosan egy rózsaszín Cadillacken tette meg 2012 novemberében.

Borítókép: Komár László rock and roll énekes MTI Fotó, Készítette: Hámor Szabolcs Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-896784

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Tűnt évek őre, add áldó kezed, s kalauzolj, édes Emlékezet!”

1957. október 3-án, 65 évvel ezelőtt távozott a XX. század egyik legjelentősebb magyar lírikusa, Szabó Lőrinc költő, műfordító. Halálának évfordulóján rá emlékezünk.

Avar István - Szénfejtésből színpadi gyémánt

A 20. század második felének egyik legnagyszerűbb klasszikus színésze volt a 90 éve született Avar István. „Megmagyarázhatatlan varázs a színész és a közönség találkozása az esti előadáson. Boldoggá tesz, doppingol.” – vallotta.

Végig a Nagykörúton

Huszonöt évvel ezelőtt, 1997. szeptember 13-án adták át a teljes hosszában felújított Nagykörutat, amely akkor már 101 éve Budapest egyik legfontosabb útjának számított. Az évforduló alkalmából visszatekintünk történetére.

„A színészet számomra az egyetlen létforma”

Már főiskolásként színházi szerződése volt, több mint öt évtizedes pályafutása azóta is töretlen. Felejthetetlen alakítások százait, és több könyvet is maga mögött tudhat a 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművész, Szilágyi Tibor.