Az ember, aki táviratban gúnyolta ki Sztálint

Ezen a napon született Királyhegyi Pál író, akit a humor átsegített a nehéz pillanatokon.

Kultúrsnack

2020.12.27 | olvasási idő: kb. 3 perc


A nők rajongtak a majd’ százötven centis Királyhegyi Pálért, aki élete során ötször házasodott. Az 1909. december 27-én született író sokoldalúsága megmutatkozott abban, hogy útkeresése során - így Amerikában - dolgozott pincérként, liftesként, statisztaként, nyúlbőrgyári munkásként, magyar lapoknál újságíróként, banki hivatalnokként és nem utolsó sorban forgatókönyvíróként. 1931-ben kis időre visszatért Magyarországra, majd 1938-ban Londonba költözött, ahol a Daily Telegraphnak fordított. Újbóli hazatérése is csak pár évig tartott, amit megszakított az, hogy 1944-ben Auschwitzba deportálták. Királyhegyi remek tollú, kiváló, csípős iróniájú, amolyan rejtői humorú író volt, termékeny is e tekintetben, hisz megannyi humoreszket, szatírát, karcolatot, színművet és kisregényt írt élete során. Az Első kétszáz évem című könyvében a kabarétréfák stílusában és humorával meséli el a koncentrációs táborban megélteket. A történelem azonban újra elűzte hazánkból: Horthy fehérterrorja elől Amerikába kényszerült. A történelem oroszlájának bajszát húzogatva emlékezetes táviratot küldött Sztálinnak „A rendszer nem vált be stop Tessék abbahagyni stop Királyhegyi stop”. Itthon 1956-ig be volt tiltva alkotói munkássága, onnantól viszont újra írni kezdett és kabaré konferansziéként dolgozott a Fészek Klubban. Tolnay Klári a Mestersége színész című televíziós portréműsorban meghatóan mulatságos élményét meséli el az 1981-ben elhunyt Királyhegyiről, akire szeretettel emlékezik vissza.
Borítókép: Budapest, 1980. február 29. Királyhegyi Pál író, humorista, a Magyar Televízió szórakoztató osztályának új: a "Van egy fantasztikus ötletem" című televíziós műsorban. Készítette: Friedmann Endre Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-883441 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.
További cikkek:

Intellektuális színészegyéniség

Születésének 105. évfordulóján Gábor Miklós színművészre, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjára emlékezünk, aki Közép-Európa egyik legjobb Hamletje volt.

A „paprikás lánytól” az aranylemezig

Születésének évfordulóján emlékezünk a magyar tánczene kiemelkedő alakjára, Harangozó Terire, aki virágénekeket is rögzített.

Minden, ami foci – ingyenes futballtörténeti kiállítást nyitott a Nemzeti Fotótár

Ingyenesen látogatható az MTI Nemzeti Fotótár labdarúgástörténeti kiállítása, amely a magyar labdarúgás emlékezetes pillanatait dolgozza fel a legendás Aranycsapattól napjainkig. A szabadtéri kiállítás hét nagyvárosban: Esztergomban, Győrben, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Kaposváron, Debrecenben és Budapesten tekinthető meg a labdarúgó Eb ideje alatt.

"A lényeg, hogy te tudjál szeretni"- ez volt Törőcsik Mari hitvallása

"Tudjátok, én képtelen vagyok szeretet nélkül élni. Minden áldott nap, amikor felkelek, arra gondolok, hogy mennyire csodálatos dolog az a rengeteg szeretet, amely engem körülvesz.”