Kincsek a Rádióarchívum mélyén

A Rádióarchívum munkatársai nagy munkába vágták a fejszéjüket, amikor a A Magyar Rádió Művészeti Együttesei zenei produkcióinak nyomába eredtek 60 évre visszamenően. Ennek eredményét tárjuk most a közönség elé.

Házon belül

2024.06.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az összeállítás a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek a rádió által felvett zenei produkcióit tartalmazza. A listát a Nemzeti Archívum Rádióarchívuma zenei részlegének munkatársai különböző adatbázisok és a digitalizált papíralapú dokumentumok adatai alapján készítették el. A ’90-es évekig az adatokat még nem rögzítették olyan kritériumok alapján, amelyek megkönnyítették volna a keresést, ezért az összeállítás nagy kihívást jelentett. 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara a Csak tiszta forrásból című gálaműsoron

Hat évtized felvételeit szedtük csokorba. Ezzel a listával egy kortükör jött létre, amelyből kiolvasható, hogy az adott években mely műveket tartottak megőrzésre méltónak a rádió akkori zenei szakértői. Érdekes látni azt is, hogy az évek során milyen neveken szerepeltek az együttesek.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa 1979-ben.

Ma már nehezen elképzelhető, hogy letöröljünk egy-egy koncertet vagy zeneművet, de a múlt században még nem volt lehetőség arra, hogy minden felvételt megtartsunk. Alapos megfontolás után, de törölni kellett a tekercseket, eldöntve, mi az, amit az utókor számára megőrzünk. Így maradtak meg ezek a nívós, Z-felvételnek nevezett szalagok a Gyermekkar, Énekkar és a Zenekar előadásaiban, kiváló zenészek közreműködésével. Néhány név a sok közül: Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, László Margit, Palcsó Sándor, Réti József, Simándy József, Lehel György, Erdélyi Miklós, Ferencsik János, Botka Valéria, Csányi László, Ádám Jenő, Hidas Frigyes, Vásárhelyi Zoltán. De ne folytassuk a sort, aki kíváncsi a részletekre, lapozgasson kedvére a listákban.

https://nemzetiarchivum.hu/public/uploads/image/MR_Gyermekkar_Z-felvetelek_1964-tol.pdf
https://nemzetiarchivum.hu/public/uploads/image/MR_Enekkar_Z-felvetelek_1964-tol.pdf
https://nemzetiarchivum.hu/public/uploads/image/MR_Zenekar_Z-felvetelek_1964-tol.pdf

 

Borítókép: A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. KÉszítette: Zih Zsolt, azonosító: MTI-FOTO-TZIHZ20120526007
https://nemzetiarchivum.hu/photobank/item/MTI-FOTO-K0I1dmU2QTk3b0JYaVI1Vjc5TFpObW0vdzl2ZDZXdHF5WFFUdzhJMnFFVT0

További cikkek:

A magyar dal napja - kvíz

15 éve rendezték meg először szeptember második vasárnapján a magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére. A cél, hogy a hazai zeneszámokat népszerűsítsék. Az évforduló kapcsán invitáljuk olvasóinkat, tegyék próbára zenei tudásukat. Kezdjük is!

Az angolna, Casablanca és Piroska…

Balázs Fecó - a Neoton és a Taurus tagja, a Korál alapítója - ma lenne 70 éves. A legendás zenész november óta nincs köztünk, ám születésnapja alkalmából szeretnénk megidézni néhány érdekességgel, amik láttatni engedik a zenész mögött az embert.

Itt a nyár, indul a strandszezon!

Néhány percben hangolódjunk az év legmelegebb évszakára, hiszen nyakunkon a nyár, a polcokon már készenlétben a nyári öltözet és az ehhez tartozó egyéb kiegészítők. Merüljünk most alá ezzel a kis visszatekintővel, a felszínen pedig a strapabíró Palma gumimatracok tartanak majd!

A fényképezés 185. születésnapjára

1839. január 7-én mutatták be a Francia Tudományos Akadémián a fényképezőgép elődjét, a dagerrotípiát. Ennek kapcsán néhány fotótörténeti érdekességet és emblematikus magyar művészképeket hoztunk önöknek.