Kilátó a város felett

A székesfőváros legmagasabb pontján, a Budai-hegységbe tartozó János-hegy 529 méter magas csúcsán 110 évvel ezelőtt, 1910. szeptember 8-án avatták fel az Erzsébet-kilátót.

Városi séták

2020.09.08 | olvasási idő: kb. 7 perc


1902-ben a szállodások és vendéglátók nemzetközi kongresszusán Glück Frigyes, a rendezvény főszervezője azt javasolta, hogy a düledező fatorony helyébe, ahová egykor Erzsébet királyné is felkapaszkodott, építsenek állandó kilátót. A Budapesti Szállodások, Vendéglősök és Korcsmárosok Ipartársulata hamarosan gyűjtést indított. A tehetősebb polgárok 52 ezer koronát ajánlottak fel, a legtöbbet Zwack János és Gundel János fizette be a kasszába.
Légi felvétel a János-hegyről és Zugligetről (1960) (MTI Foto: Járai Rudolf)
Az eredeti tervet Klunzinger Pál, a főváros mérnöke készítette, ezt dolgozta át neoromán stílusban Schulek Frigyes, a Halászbástya építője, a Mátyás-templom megújítója. Az 1908-tól 1910-ig zajló építkezés során a követ kötélpályán juttatták el a tetőre, a vizet a Sváb-hegyről szállították lajtos kocsin. A 23,5 méter magas, négyteraszos, kerek alaprajzú kőtornyot Erzsébet királynéról nevezték el, Stróbl Alajos róla készített szobrát az előcsarnokban állították fel. Az épület tetejére egy 101 lépcsőből álló csigalépcső vezet fel, a lépcsőházban pihenőfülkéket alakítottak ki.
A kilátó első szintjének belső tere (2018) (MTI Foto: Nagy Zoltán)
A hegy egy régi Szent János-szoborról, esetleg Óvári János grófról, Budavár 1318–1837 közti rektoráról kapta nevét. A kilátóból kivételesen tiszta időben északkeleti irányban a Mátra és a Bükk, délnyugat felé pedig a Balaton is látható. 1926-ban az Erzsébet-kilátó kapott először állandó díszkivilágítást Magyarországon. 1932-ben lett sláger Fekete Pál előadásában Eisemann Mihály és Szilágyi László „Zsákbamacska” című operettjének betétdala: „Ha jön a vasárnap, a boltok bezárnak / Így szólok a babámnak: / János legyen fönn a János-hegyen, / Délután odavárom…”
Csúcsra járatták a lányok a Pannónia motorkerékpárokat (1963) (MTI Foto: Németh József)
A háború után a kilátó sorsa nem érdekelte az illetékeseket, a közönyt csak a Libegő 1970-es átadása oldotta némileg. A Kádár-korszakban hatalmas, ötágú vörös csillag virított a Budapest egyik jelképének számító épület tetején, a súlya alatt meg is roggyant az épület, de fenntartására továbbra sem költöttek. Leromlott műszaki állapota miatt be kellett zárni. Az 1980-as években részlegesen felújították, 1992-ben rövid időre megnyílt a Vidám Színpad kezelésében.
Vojtěch Jasný cseh filmrendező, a felesége és Emília Vášáryová (b) színésznő társaságában a János-hegyi Erzsébet-kilátónál (1964) (MTI Foto: Bojár Sándor)
2001-ben a XII. kerületi önkormányzat vette át a fővárostól a létesítmény kezelését, és megkezdte a teljes felújítást. Az első ütemben megerősítették a kilátó szerkezetét, kicserélték a burkolatokat, ajtókat és ablakokat, megtisztították a kőfelületeket. A második ütemben a Pilisi Parkerdővel közösen megújították a Libegő és a kilátó között vezető sétautat, a csigalépcsőt, helyreállították az éttermet, díszburkolatot kapott a torony melletti terület, kiépítették a díszvilágítást. Az újjászületett kilátót 2005. szeptember 17-én adták át.
Az Erzsébet-kilátó (2018) (MTI Foto: Nagy Zoltán)
Borítókép: Budapest, 2012. január 15. A János-hegyi Erzsébet-kilátó télen. Készítette: Róka László. Azonosító: MTI-FOTO-302295 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 285 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.
További cikkek:

„Kultúrmunkás vagyok, akárcsak a nagyapám”

80 éves a magyar színjátszás meghatározó alakja, Bálint András, aki ma is éppoly kétkedő és kíváncsi, mint pályakezdőként.

Születésnapos a szőke „kócbaba”

Csepregi Éva karrierjének sikerfolyama 19 éves korában kezdődött, amikor a Kócbabákkal színpadra állt az 1972-es Ki mit tud?-on – mindössze egy nappal a matematika érettségije előtt, és azóta sem apadt el: rajongói már nagyon várják közelgő életműkoncertjét, ahol a kiemelt vendégek a Neoton Família Sztárjai lesznek.

"Zenebohóc szerettem volna lenni..."

...de színésznek született. Bársonyosan zengő mély hangjával, csodálatos színészi átváltozásaival, feledhetetlen humorával írta be magát a magyar színháztörténetbe. 85 éves lenne Sztankay István színművész, a Nemzet Színésze, akire gyermekei segítségével - sosem hallott sztorikkal - emlékezünk.

A pesti legek aluljárója

Az Astoria megnyitása után három évvel adták át a főváros második korszerű aluljáróját. Az EMKE azóta is a történelmi kereszteződésben állja a gyalogosok rohamát.