Kezdődik az advent

Aggódunk, hogy nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben lenne a helye?! Avagy miért jó az elcsendesedés az ünnepek előtt?

Ünnepek és hétköznapok

2021.11.28 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Szent András napja utáni első vasárnappal kezdődik meg az a böjti idő, amely testileg-lelkileg is segíthet felkészülni az ünnepekre. Az adventi koszorún a négy gyertya egymás utáni meggyújtása jelképezi az idő előrehaladtát, ezáltal a legsötétebb hónap fordulóján a fény visszatérését, illetve a keresztény hagyomány szerint a megváltó születését. Az időszak neve is erre utal: adventus Domini = az Úr eljövetele. A böjt utolsó napja a szentestét felvezető nap. A népi hagyomány szerint ezen a napon máig jellemző a húsmentes böjti menü: mákos guba és halételek.

Az eladó egy hatalmas ponty halat mutat egy fiúnak egy üzlet ajtajában a karácsonyi élőhalvásár idején. (MTI fotó: Szebellédy Géza)

A kopasz, színtelen téli időszak díszítésére mindig is előszeretettel használtak az emberek örökzöldeket, amelyek a tavasz ígéretét hordozták. Egy német missziós evangélikus lelkész ötlete volt, hogy a hamburgi gyerekotthonban élő gyermekek számára a karácsony közeledtét egy fakerékre rögzített koszorún minden nap meggyújtott gyertyával érzékeltesse. A hétköznapokat a piros, a vasárnapokat fehér gyertya jelképezte. Ennek egyszerűsített változata a vasárnapokat jelképező négygyertyás adventi koszorú. A katolikus hagyományban a négy gyertyának jelentése van: a hit, a remény, az öröm és a szeretet, amelyek a liturgia színeit viselik: három lila színű, a harmadik, az örömvasárnapi pedig rózsaszín.

Az első vásárlók a karácsonyfa-árusító helyen. (MTI fotó: Kovács Gyula)

Borítókép: Lábadozó gyerekek nézik a betlehemet a veszprémi gyermekkórházban, a betlehemesek játéka után. MTI Fotó: Arany Gábor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-916203

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 309 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Az elektronikus szócső ünnepe

A rádió a tömegtájékoztatás és kommunikáció egyik legelterjedtebb és legmeghatározóbb eszköze, a jelenben és a múltban is fontos szerepet játszott a szabad információáramlás előmozdításában.

Balról jobbra át!

1941. július 6-án lépett életbe Magyarországon - a fővárosban és környékén csak november 9-én - a jobb oldali közlekedési rendre való áttérés. Ezzel az irányváltással csatlakoztunk Európa és világ nagyobbik részéhez.

Játsszanak velünk a színházi világnapon!

1961 óta március 27-én ünnepeljük a színházi világnapot. Büszkén a magyar színjátszás gazdag hagyományaira és a magyar színművészet kiemelkedő alakjaira, ez alkalommal közös játékos ünneplésre invitáljuk Önöket.

A magyar film napja

Klasszikusok forgatásán készült fotókkal és néhány érdekes plakáttal ünnepeljük a magyar filmgyártást. Nézzék meg képválogatásunkat, és tudják meg, miért április 30. a magyar film napja!