A magyar autóversenyzés tragikus csillaga

Az első magyar Formula 1-es pilóta lehetett volna az ígéretes tehetségű Kesjár Csaba. A lehetőség kapujában egy tragikus versenybaleset törte derékba pályafutását.

Karakter

2022.02.09 | olvasási idő: kb. 2 perc


Már gyermekkorának világát is a benzingőz és a motorok füstje töltötte be. Az 1962. február 9-én Budapesten született Kesjár Csaba hamar belekóstolt az autóversenyzésbe, nem függetlenül a családi hagyománytól.  Nagyapját, id. Kesjár Jánost motorkerékpár-versenyzőként és motoros Grand Prix résztvevők sikeres felkészítőjeként, édesapját kitűnő salakmotorosként jegyezték. Már 13 évesen, gokarversenyzőként megmutatta oroszlánkörmeit, 1980-ban és 1981-ben magyar bajnoki címet szerzett.

Az Országos Autós Hegyi Bajnokság Forma Easter kategória győztese, Kesjár Csaba. (MTI Fotó: Németh Ferenc)

Magasabb osztályba lépve a hazai hegyi és pályaversenyzés hozott sikert számára, a Formula Easter kategóriában 1982-től egymást követő négy évben lett magyar bajnok. Mind versenyzői képességei, mind személyiségének és megjelenésének vonzereje arra indítatta, hogy az autóversenyzés csúcskategóriájának számító Formula 1 első magyar világsztárja legyen. Ráadásul 1986. óta hazai állomásként, a mogyoródi Hungaroring is bekapcsolódott a „száguldó cirkusznak” keresztelt versenysorozatba. A sztárrá válás előszobáját a Formula Ford kategória osztrák bajnoksága jelentett, amit 1986-ban megnyert.

Kesjár Csaba Forma 3-as autójával a Hungaroringen. (MTI Fotó: Németh Ferenc)

Az 1987-es Magyar Nagydíj hétvégéjén tesztelhette a Zakspeed csapat Formula 1-es autóját, így ő lett az első magyar versenyző egy F1-es pilótaülésében.  Az ígéretesen induló karrierre azonban 1988-ban június 24-én egy baleset örökre pontot tett.  Kesjár Csaba 26 évesen ezen a hétvégén szenvedett halálos sérülést az NSZK Forma-3-as bajnokság Norisringen tartott edzésén. Minden valószínség szerint egy végzetes műszaki hiba miatt, autója fékezés nélkül, 200 km/órás sebességgel a korlátok közé vágódott.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1987. szeptember 13. Kesjár Csaba autóversenyző a rajt előtt a Hungaroringen szeptember 12-én és 13-án megrendezett Szuper-Kupa Nemzetközi Gyorsasági Autóversenyen. MTI Fotó. Készítette: Németh Ferenc. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-900196

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 312 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az utolsó magyar vb-gól szerzője

A 61-szeres magyar válogatott futballista, Détári Lajos egykor a világ harmadik legdrágább középpályása volt, és pályafutása során hétszer kapott meghívást a világválogatottba. 60. szülinapján köszöntjük a világklasszist.

Az elnyomottak szószólója

Kabay Barna Oscar-díjra jelölt filmrendezőnket köszöntjük 75. születésnapja alkalmából.

Tündöklő tehetség

75. születésnapján köszöntjük Perényi Miklós gordonkaművészt, aki már hétévesen a Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt.

Magyar emeletes busz

A nemrég újjászületett emeletes busz egyedülálló a maga nemében.