Egy húsdarálótól a Sztracsatelláig

Eredetileg filmrendezőnek készült, de végül színészként végzett, és a magyar színjátszás és kabaré megkerülhetetlen alakjává lett a ma 75 éves Kern András.

Karakter

2023.01.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


A budapesti születésű művész inspirációt az írói ambíciókkal rendelkező édesapjától kapott, aki polgári foglalkozása mellett egy ifjúsági regényt jelentetett meg. A kisfiú a kezdetektől érdeklődött a művészetek iránt, de legjobban a filmszakma vonzotta. Már tízévesen rendezőségről álmodott, mikor a húsdarálóval operatőrösdit játszott otthon. A filmezéshez már ekkor közel került, hiszen gyerekszínészként szerepelt egy rövidfilmben. Ugyanakkor a színház is nagy hatással volt rá, például 8-szor látta a Vígszínházban Várkonyi rendezésében a Furcsa párt és 14-szer a Madách Színházban Gábor Miklós legendás Hamlet-alakítását. 1962-ben pedig egy barátjával nagy sikerrel léptek fel a Ki mit tud? című tehetségkutatón. Ifjúsági műsorvezető volt a Halló, fiúk, halló, lányok! című tévéműsorban, majd tizenhét évesen egy másik barátjával filmet forgattak, amivel elnyerték az országos amatőrfilm- fesztivál fődíját. Mégsem lehetett filmrendező, így pártolt a színészethez, álmát azonban sohasem adta fel. 

Barátaival gimnáziumi végzősként (MTI Fotó: Keleti Éva)

Tanulmányait követően az ifjú színész a Vígszínház társulatához szerződött, melynek máig tagja. Kezdetben Várkonyi Zoltán éretlennek tartotta, így kevesebb szerepet kapott. Végül számtalan kiemelkedő színpadi alakítása után 2020-ban a Vígszínház titkos szavazásán ő kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az Apa című tragikomédiában nyújtott teljesítményéért. A színpadi munkája mellett szakadatlanul filmezett többek közt olyan produkciókban szerepelve, mint a Fuss, hogy utolérjenek, a Régi idők focija, a Te rongyos élet, a Ripacsok vagy a 6:3. Mind között az egyik legnépszerűbb visszatérő filmszerepe mégis a csetlő-botló, kétbalkezes rendőr, Dr. Kardos Tibor karaktere Bujtor István Eötvös Csöpi-filmjeiben.

Garas Dezsővel a Ripacsok forgatásán (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Kern András a színészet mellett álmát is beteljesítette. Színházi rendezések után 1996-ban elkészítette saját filmjét, a Sztracsatellát, melynek főszerepét is eljátszotta. Egyszer egy rendezésével kapcsolatban fogalmazott így, summázva hitvallását: „Szórakoztatni szeretnék, a szó legjobb értelmében. Ez nem azonos a nevettetéssel. Szokták mondani, hogy jaj, olyan nehezen élünk, legalább a moziban szórakozni akarunk. De szerintem az unalom ellentéte nem a nevetés, hanem a szórakozás. Hiszen a Rómeó és Júlia nem unalmas, mégse lehet olyan sokat röhögni rajta.”

A Rádiókabaréban 1989-ben (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

Kern András egész életét a szórakoztatásra tette fel. Gyakran szinkronizál, például Woody Allen állandó magyar hangja. Emellett számos népszerű rajzfilmkaraktert szólaltatott meg, így a Ludas Matyi főszereplőjét, a Szaffi Jónását, a Macskafogó Buddyját, és Pitykét a hasonló című rajzfilmsorozatban. Összetéveszthetetlen orgánumát szinkronszerepein túl számos rádiójáték, hangoskönyv és zenei kiadvány is megörökíti. Fáradhatatlanságát és sokoldalúságát bizonyítják megjelent könyvei és nem utolsó sorban kabarémunkássága. A többek közt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt 2013-ban fogadták a Halhatatlanok Társulatának tagjává, még ha korábban kétkedéssel is nyilatkozott saját halhatatlanságáról: „bár pótolhatatlan én sem vagyok, de végső soron ez az egész arra megy ki, hogy valami nyomot hagyjunk magunk után – még ha nem vagyunk is halhatatlanok.”

Kern András az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján január 30-án a Kávéház című sorozatban, február 1-jén pedig a Komédiások című tévéfilmben lesz látható. Tartsanak velünk!

Borítókép: Kern András színész, rendező MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO- 462920

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Timár Bélára emlékezünk

A ragyogó fiatal színész, Timár Béla alakját idézzük meg halálának 35. évfordulóján.

Az átalakulóművész

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Egri Kati színésznőt, aki kilépett híres szülei árnyékából, és saját jogon is kivívta a közönség elismerését és szeretetét. Nézzék meg képválogatásunkat!

Magyar kultúra napja - érdekességek a Himnuszról

Január 22. a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be Himnuszt. Miért hangzik a Himnusz másképp manapság, mint régen? Hogyan vihetjük magunkkal a világon bárhová? Aki kíváncsi, tartson velünk!

„Jelet hagyni, hogy voltunk és elbuktunk, de lényünkben és e jelekben a magyarázat” – így hangzik Kondor Béla keserű ars poeticája.

Kondor Béla kétszeres Munkácsy Mihály-díjas, posztumusz Kossuth- és Magyar Örökség-díjas festő, grafikus, költő 1931. február 17-én született.