Ötven éve dübörög a „Ringasd el magad”

A Déry Tibor azonos című kisregényéből készült musical, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról ősbemutatója 1973. március 2-án volt a Vígszínházban.

Kultúrsnack

2023.03.02 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az 1971-ben megjelent regény csendes fogadtatása ellenére felkeltette Pós Sándor dramaturg érdeklődését, aki akkor a Nemzeti Színház segédrendezője volt. Azzal kereste meg Déry Tibort, hogy zenés darabként vinné színre a Nemzetiben a Képzelt riportot. Az idős író előbb jót nevetett Pós Sándor ötletén, mikor azonban látta, hogy a dramaturg-író komolyan beszél, áldását adta a dologra, maga is várakozással tekintve arra, mi sülhet ki ebből. Végül a szövegkönyv Várkonyi Zoltánhoz, a Vígszínház akkori vezetőjéhez került, aki akkora potenciált látott a darabban, hogy a szükséges engedélyeket is megszerezte a bemutatóhoz. Várkonyi a modern műfaj vállalásával a színház átfogó megújulását is biztosítani kívánta, akkori profiljukba ugyanis aligha vágott egy ilyen újszerű musical bemutatása. 

Presser Gábor a darab plakátjával (MTI Fotó: Danis Barna)

A Pós Sándor – Adamis Anna – Presser Gábor alkotótrió nevével fémjelzett produkció születését mind a szakma, mind pedig a közönség részéről a várakozás mellett kételyek is övezték. Többek között olyan kérdések vetődtek fel, hogy színpadra lehet-e állítani Déry Tibor művét úgy, hogy annak mélységei ne vesszenek el, vagy a beatzene illik-e a Vígszínházba. A március 2-i premier azonban csattanós választ adott minden kérdésre, és a zenés produkció akkora siker lett, hogy 13 évig nem lehetett levenni a Vígszínház műsoráról. A kritikák Presser Gábor zenéje, Adamis Anna Déry gondolataival jól harmonizáló dalszövegei és a színészi alakítások megbonthatatlan egységéről szóltak, nyilvánvalóvá téve, hogy nemcsak a közönség csodálatát vívta ki a bombaként robbanó új darab, hanem a szakma elismerését is. Az előadások során kezdetben a Locomotiv GT zenekar élőben játszott, majd ezt a szerepet a Gemini vette át. 

Tahi Tóth László és Almási Éva a február 26-i főpróbán (MTI Fotó: Benkő Imre)

Az eredeti szereposztásban a főszerepeket Almási Éva és Tahi Tóth László formálta meg, mellettük számos olyan fiatal színész játszott, akik mára a magyar színjátszás nagyjaivá váltak. A darab elképesztő sikerét bizonyítja, hogy már a vígszínházi bemutatót követő évtől a vidéki színházak is színpadra állították, és az elkövetkező évtizedek színházi fesztiváljainak szintén elmaradhatatlan programja lett a Képzelt riport. A musical külföldön is sikert aratott, a környező országokon túl a német és angol fordításnak köszönhetően Németországban és az Egyesült Államokban is bemutatták. A dalokat hanglemezként is megjelentették, valamint 1979-ben egy rádiójáték-változat is készült a vígszínházi előadások nyomán. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról az ősbemutató óta számos átdolgozásban volt látható, ám eredeti mondandója, a fiatalok útkeresése a modern világ brutális díszletei között változatlanul magával ragadja a közönséget.

Az ősbemutató előtti főpróbán (MTI Fotó: Benkő Imre)

Borítókép: Vígszínházi főpróba 1973. február 26-án MTI Fotó, Készítette: Benkő Imre Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum: MTI-FOTO-870225

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Fenséges szárnyalás

A születésnapját ma ünneplő Jászai Mari-díjas színésznő, Tóth Auguszta pályája Kapás Dezső e szavaival kezdődött: „Nem lesz könnyű a helyzete, Gusztikám, de maga vasbetonból van, kibírja!”

"Mennyi mindent túléltünk...Janka meg én"

Ki ne ismerné őt? Kiváló humora és parádés szerepei az ország egyik legkedveltebb színésznői közé emelték. Köszöntsük ma, születésnapján Pásztor Erzsit!

Különös házasság: ki viseli a nadrágot?

A választ mindenki sejti, mi pedig megmutatjuk, milyen az, amikor mégiscsak Fülöp volt nyeregben, méghozzá hazánkban!

Az első magyar olimpiai arany

1896. április 11-én Hajós Alfréd, a „Delfin” az athéni olimpián megnyerte a 100 méteres gyorsúszást, és megszerezte az első magyar olimpiai aranyérmet.