„Ha egyszer megcsináltuk, miért ne tudnánk még egyszer?”

Kemény Dénest köszöntjük 70. születésnapja alkalmából. A Prima Primissima-díjas vízilabdázó, edző, állatorvos 12 évesen Koncz Gábortól tanult meg vízisíelni, hobbiból magyar alpesisí-versenyeken is indult, sportvadászként pedig máig gyűjti a trófeákat.

Cikksorozat: Karakter

Ecseri Judit
2024.06.14
3 perc

A legendás sportember 1954. június 14-én született Budapesten. Szülei válása után kisgyerekként nagymamája és mérnök édesapja nevelte. Mivel már óvódáskorában is a medence mellől nézte vízilabdázó apja edzéseit, nem volt kérdés, hogy ő is a vízi sportot választja.

 

(MTI Fotó)

Koncz Gábor színművész köztudottan nagyon szeret főzni, nem egyszer telefonált a két emelettel feljebb lakó Keményékhez, hogy lehívja a kis Dénest enni: „Denikém, vacsorázzál meg, aztán gyere le, mert főztem sztrapacskát.” Koncz viccesen mesélte egyszer, hogy nem vacsorára, hanem vacsora után várta a jó étvágyú kiskamaszt. Kemény Dénes a vízisíelő szenvedélyét is neki köszönheti, olyannyira, hogy apukájának később még egy csónakmotort is kellett vennie, hogy a haverokkal a Balatonon vagánykodhasson.

A Junior Európa-bajnok vízipólós a BVSC csapatában kezdte pályafutását. Játékosként legemlékezetesebb pillanatának azt tartja, amikor Gyarmati Dezső vezetésével Ausztráliában bajnoki aranyérmet szerzett. Az olasz Como csapatában a vízilabdázás mellett kutató és gyakorló állatorvosként is praktizált, majd később a csapat vezetője lett.

(MTI Fotó)

Legnagyobb sikereit a magyar csapat szövetségi kapitányaként érte el. A sportág történetében egyedüliként három egymást követő olimpián lettek aranyérmesek vízilabdázóink 2000 és 2008 között. Érdekesség, hogy a 21 olimpiai bajnokból 19-en Kemény Dénes édesapjánál, Fecsó bácsinál, az utánpótlás-válogatottban játszottak. „Tizenkét év a három olimpiai ciklus. Ennek a nehézsége az volt, hogy sokáig tartott. Eltérő csapatokkal, ugyanannak az edzőnek izgalmasabb és könnyebb dolga van, ezt gondolom. Nyilván szakértelem kell mind a kettőhöz. Az edzésprogram összerakásában én az állatorvosi tanulmányaimmal előnyben voltam, mert nagyon jól tisztában voltam azzal, hogy milyen típusú edzés, milyen reakciót vált ki a testedből.” – nyilatkozta egyszer a mesteredző. A motiválás nagymestere nemcsak a vereséget, hanem a sikereket is mindig kielemezte. Akkor tudott a csapat igazán fejlődni, és a játékosok lelkiállapota javulni, ha egy-egy kudarc után a csalódás okait együtt megtalálták.

(MTI Fotó)

Az eredményesség titkát a megfelelő szellemi és a rengeteg fizikai felkészülésben látja. Maga is feltöltődéssel töltötte a fontosabb mérkőzések előtti időszakot. Volt, hogy kikapcsolt telefon mellett járta az erdőt, vagy éppen futott egyet a hotel fitnesztermében még az utolsó egyeztetések előtt. Mindig figyelt arra, hogy tiszta fejjel álljon játékosai elé. Athénban, a második olimpiai aranyuk előtt nagy volt a hazai elvárás. Minden mérkőzésüket megnyerve, a döntő viadalon egy jó csapat ellen, rosszul játszva mégis a dobogó tetejére állhattak. A harmadik olimpiai győzelmük előtt meg a pólósok azzal a tudattal ugrottak Pekingben a medencébe, hogy a vízilabdatudásuk jobb volt döntőbeli ellenfelüknél. A neves kapitány arra kérte játékosait, hogy a meccs végéig ne gondoljanak arra, hogy ez egy olimpiai döntő. 

Kemény Dénes Sportuszoda emléktáblája Miskolcon (MTI Fotó)

Az egykori szövetségi kapitány mai is aktív életet él. A FINA edzőbizottságának elnöke, a TE tanára és a Szülők Háza Alapítvány létrehozója, ahol a hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozását segíti. Vállalatok számára tart tréningeket, sikeres edzői életpályamodell-előadásokat tart, és azon kevesek közé tartozik, akiről még életében uszodát neveztek el.

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.