Keleti Éva: „Amit még nem láttatok”

Ünnepek és hétköznapok

2024.06.06 | olvasási idő: kb. 4 perc


Válogatás a magyar fotográfia nagyasszonyának munkáiból. Bepillantás a 60-as és 70-es évek bécsi színházi kulisszái mögé

2024. június 5. – szeptember 4.

Collegium Hungaricum, Bécs

Ruttkai Éva, Nagy Attila és Gábor Miklós, Madách Imre Az ember tragédiája című drámája főszereplői a szegedi strandon (MTI Fotó: Keleti Éva)

Keleti Éva fotóművész személye és munkássága meghatározó a magyar fotótörténetben. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész fiatalon csendes életet képzelt el magának, nem gondolta, hogy a bohém színházi világgal ilyen szoros kapcsolatba kerül. Eredetileg vegyészmérnöknek készült, majd véletlen események folytán 1954-től fotóriporterként kezdett dolgozni a Magyar Fotó Állami Vállalat hírügynökségnél (ma MTI), ahol 22 évet töltött, majd hivatását a nyomtatott sajtó világában folytatta.

A fotóművész jelen volt a színházi világ összes rezdülésénél. Óriási jelentőségű áttörés volt a munkájában, amikor megjelentek a korábbinál nagyobb fényérzékenységű negatívok, így a ’60-as évektől már nem kellett beállítani a jeleneteket, hanem ténylegesen a legérdekesebb pillanatokat lehetett fotózni. Keleti Éva nemcsak a próbák folyamatait, a bemutatók sikereit dokumentálta, de benézett a kulisszák mögé is, feltárta a színészek örömét, bánatát, valós arcát. Járta az országot, a fővárosi és a vidéki kulturális élet eseményeiről egyaránt tudósított, illetve egy-egy kiemelkedő szerep kapcsán elkísérte a művészeket külföldre is. Vallotta, hogy a tehetség és a tanulmányok mellett szerencsére is szüksége van a fotósnak. 

lapozható válogatás a kiállítás képeiből

Keleti Éva a Bécsi Ünnepi Hetek rendezvénysorozat ikonikus magyar vendégszerepléseinek is megörökítője volt a ’60-as, ’70-es években. A képeken az akkori idők magyar és osztrák sztárszínészeinek színházi és színházon kívüli pillanatai köszönnek vissza, tükrözik a határon átívelő szoros szakmai kapcsolatot. Olyan egyedülálló előadásoknak lehetünk tanúi, mint Madách Imre: Az ember tragédiája, vagy Haydn: Orfeusz és Euridiké operájának ősbemutatója. A képek színháztörténeti lenyomatok egy olyan világról, amely mára csak az idősebb generáció emlékeiben él. Megismerésük, felidézésük, jelentőségük a kulturális identitás formálásában az idő múltával egyre fontosabbá válik.

A kiállítás csaknem hetven év munkásságából, a fotográfus életművének több korszakából nyújt válogatást: bemutatja Keleti Éva képalkotói érdeklődését, életszakaszait, a színházi világot érintő fotós karrierjét és fotóriporteri munkáját az előadásképeken, a művészportrékon és a riportfotókon keresztül. A fotók egyszerre önálló művészeti tárgyak és művészi igénnyel készült kordokumentumok. 

Keleti Éva jelenleg is fáradhatatlanul dolgozik: fotografálás vagy annak szervezése, kiállítási anyagok szortírozása és kiállításmegnyitókon való részvétel, fotópályázatok zsűrizése szerepelnek napi feladatai között. A képekkel való munka, az alkotás folyamata jelentik számára a levegővételt. 

Keleti Éva fotóinak több mint 400 000 ezer darabot számláló gyűjteménye a Nemzeti Archívum Fotóarchívumában található, amely az MTI és jogelődei által készített és gyűjtött mintegy 13 millió fotónegatívval rendelkezik, valamint kiegészül a 2000-es évek óta digitálisan készült fotóanyaggal. Az MTVA 2021-ben vásárolta meg Keleti Éva 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit, amelyek többségét korábban még nem publikálták. 

Borítókép: Ruttkai Éva Mária szerepében, Nádas Péter Találkozás című színművének előadásán (MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva)

További cikkek:

Megtapogatta a Holdat, hogy megtaláljuk helyünket a Földön

Kevés gyermekkori álom válik valóra. Bay Zoltán Holdon túli eredményei ma kézzel foghatóbbak, mint valaha. Neki is köszönhető, ha nem tévedünk el.

Mutasson egy képet, megmondjuk, ki van rajta!

Vagy nem. Mindenesetre megpróbáljuk, és gyorsan el is magyarázzuk, hogyan működik. Arcfelismerés. Sokakat a kifejezés is megrémít. Miért lehet erre szükség az MTVA-nál?-merülhet föl a kérdés. Ezt igyekszünk érthetően megválaszolni.

A vége 6:3

Puskás Ferenc vezetésével a legendás olimpiai bajnok futballcsapatunk kilencvenéves hazai veretlenségétől fosztotta meg az angol válogatottat a londoni Wembley Stadionban.

Karikó Katalin Nobel-díjat kap

A Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése idén az élettani és orvosi Nobel-díjat megosztva a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó, Széchenyi-díjas magyar biokémikusnak, Karikó Katalinnak és Drew Weissman mikrobiológusnak ítéli oda biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését a COVID-19 ellen.