Karinthy „Cini” 100!

A maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket, jellemezte kaotikus családi életét a zseniális író atya. A perpatvar szenvedő alanya a legkisebb Karinthy fiú, Ferenc volt.

Karakter

2021.06.02 | olvasási idő: kb. 4 perc


Cini-cini muzsika - csúfolták a pityergő kisfiút, így az apa első házasságából érkező Karinthy Gábor és az új feleség, Böhm Arankával a családba került Kertész Tamás féltestvér áldozatára egy életre ráragadt a Cini becenév. Egyébként is hatalmas útravalóval és teherrel kellett megküzdenie: egy közismert és közszeretetnek örvendő atya, a zseniális író és humorista, Karinthy Frigyes árnyékával, nevével, fizimiskájával – sőt, azonos monogramjával. Ebbe a családba érkezett a száz éve, 1921. június másodikán született Karinthy Ferenc.  

Az Annát alakító Törőcsik Mari és Kozák András színészek Karinthy Ferenc író társaságában, az Ezer év című tévéfilm felvételén. (MTI Fotó: Keleti Éva)

Ifjú kora a menekülésé volt – minél messzebb a szülői indíttatástól. Belevetette magát a sportba: tehetséges, de nem kiemelkedő vízilabdázó vált belőle. A negyvenes években az FTC vízilabdacsapatának hátvédje, sportvezetőként pedig 1960-tól tíz évig az FTC úszó- és vízilabda-szakosztályának elnöke. Olasz szakos bölcsészként a jövevényszavak nyomába eredt, a nyelvészeti értekezések világába merült. Ehhez később sem lett hűtlen, nyelvi tárcáit a Nyelvelés című kötetébe gyűjtötte egybe.

Karinthy Ferenc Kossuth-díjas író és dramaturg otthonában új darabot ír a Nemzeti Színház számára. (Magyar Fotó: Keleti Éva)

A második világháború vége új korszakot nyitott az életében. Túlélve a világégést, kórházi bujkálást, anyja halálát lassan fel kellett nőnie. Sok évvel legendás apja halála után már nem volt annyira fenyegető a zseni árnyéka sem. Sorsa, öröksége elől nem térhetett ki. Erős írói ambíciója, és a letagadhatatlan fizikai hasonlósága egy életen át védjegye maradt. 

Karinthy Ferenc író sportos öltözetben otthonában. (MTI Fotó: Tóth István Csaba)

Jöttek a kisregények, novellák, drámák – alapvetően erős családtörténeti háttérrel, életrajzi megalapozottsággal. Erről tanúskodik a Szellemidézés és a Budapesti tavasz vagy a bölcsészmúltra kacsintó Kentaur című műve. A Budapesti tavaszból 1955-ben Máriássy Félix forgatott filmet Gábor Miklóssal, Gordon Zsuzsával.

Vámos László rendező és Karinthy Ferenc író Karinthy Frigyes egykori lakóházánál lévő emléktáblánál születésének 100. évfordulóján. (MTI Fotó: Pintér Márta)

A Karinthy-vér szerencsére nem vált vízzé: Cini kortárs író-költő barátaival, ugratásaival gyakorta megidézte a legendás Karinthy-Kosztolányi-Somlyó Zoltán trió bohém világát. Máig eleven a telefonbetyárságra építő Bösendorfer című kétszemélyes tragikomédiája. Lágymányos és Leányfalu szerelmeseként - színházi, dramaturgi munkái mellett – bejárta az egész világot. Élményeit több útleíráskötetben adta közre.   

A három Karinthy: Karinthy Ferenc író és Karinthy Márton rendező megkoszorúzza a frissen avatott Karinthy Frigyes-emlékművet. (MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor)

Bárhol jól tudta érezni magát: az uszoda partjától a presszóig és könyvtárig, a Dunakanyartól – az itteni alkotóházának falán neves vendégei aláírásaival – Floridáig, vagy egy közép-olasz kisvárosig. A Baumgarten-jutalom, a József Attila- és a Kossuth-díj mellett a humorban jelentőset alkotóknak járó, s apjáról elnevezett Karinthy-gyűrűt is megkapta. Fia, Karinthy Márton rendező, színházalapító direktor folytatta a családi örökséget.

Borítókép: Budapest, 1956. február 13. Karinthy Ferenc Kossuth-díjas író és dramaturg új darabot ír a Nemzeti Színház számára. Készítette: Magyar Fotó / Keleti Éva. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-786391

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 300 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintvaszámos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Május 1. a munka és a magyar televíziózás ünnepe

Május első napjának kitüntetett szerep jut a magyar televíziózás történetében. 1957-ben külső helyszíni közvetítéssel ezen a napon indult a rendszeres tévéadás egy angol PYE közvetítőkocsi segítségével, természetesen a május 1-jei felvonulással a középpontban. Azóta sok-sok év telt el, s most újabb mérföldkőhöz érkeztünk.

Fenséges szárnyalás

A születésnapját ma ünneplő Jászai Mari-díjas színésznő, Tóth Auguszta pályája Kapás Dezső e szavaival kezdődött: „Nem lesz könnyű a helyzete, Gusztikám, de maga vasbetonból van, kibírja!”

Mennyire ismeri a magyar filmeket? Tesztelje tudását!

Április 30-án ünnepeljük a Magyar Film Napját. Az évforduló alkalmából tematikus kvízzel kedveskedünk olvasóinknak. Jó szórakozást kívánunk, és ne feledjék, a kvízben szereplő minden filmet megtekinthetik az elkövetkező napokban a közmédia csatornáin!

Luca napján dobja félre a munkát!

Hogy miért? December 13-án több mindenre - erre is - fény derül.