Karikó Katalin Nobel-díjat kap

A Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése idén az élettani és orvosi Nobel-díjat megosztva a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó, Széchenyi-díjas magyar biokémikusnak, Karikó Katalinnak és Drew Weissman mikrobiológusnak ítéli oda biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Karakter

2023.10.02 | olvasási idő: kb. 1 perc


Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadója után MTI/Hegedüs Róbert

A Kisújszálláson felnőtt kutató több mint 70 díjat tudhat a magáénak. A kutatóbiológus külföldi pályájának első állomása a Perelman School of Medicine volt, ahol az RNS immunrendszert aktiváló képességét vizsgálta, amely kikövezte az utat Covid-vakcinák előtt. Felfedezéseivel a szükség idején a legtöbbet adta az embereknek: gyógyírt a bajban, a védekezés lehetőségét, az egészség és élet védelmét.

Magyar vagy magyar származású Nobel-díjasaink:

Néhány érdekes adat a Nobel-díjról táblázatba rendezve:

Borítókép: A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én. MTI/Cseke Csilla

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Azok a csodálatos televíziós férfiak

A televíziózás világnapján ezúttal nem a gyönyörű bemondónőkre, hanem a korszakos férfi bemondókra emlékezünk.

Itt a nyár, indul a strandszezon!

Néhány percben hangolódjunk az év legmelegebb évszakára, hiszen nyakunkon a nyár, a polcokon már készenlétben a nyári öltözet és az ehhez tartozó egyéb kiegészítők. Merüljünk most alá ezzel a kis visszatekintővel, a felszínen pedig a strapabíró Palma gumimatracok tartanak majd!

Csalok, de jól csinálom!

110 éve született Rodolfo, aki egy szerencsés életmentés miatt lett bűvész, és több mint ötezer trükköt tudott a bűvészet minden területéről. Születésnapja egyben a Magyar Bűvészet Napja is.

A sokarcú asszony

105 éve született Lontay Margit Aase- és Jászai Mari-díjas színésznő, aki csak a véletlennek köszönhetően nem hagyta el végleg a színházat.