Karikó Katalin Nobel-díjat kap

A Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése idén az élettani és orvosi Nobel-díjat megosztva a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó, Széchenyi-díjas magyar biokémikusnak, Karikó Katalinnak és Drew Weissman mikrobiológusnak ítéli oda biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Karakter

2023.10.02 | olvasási idő: kb. 1 perc


Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadója után MTI/Hegedüs Róbert

A Kisújszálláson felnőtt kutató több mint 70 díjat tudhat a magáénak. A kutatóbiológus külföldi pályájának első állomása a Perelman School of Medicine volt, ahol az RNS immunrendszert aktiváló képességét vizsgálta, amely kikövezte az utat Covid-vakcinák előtt. Felfedezéseivel a szükség idején a legtöbbet adta az embereknek: gyógyírt a bajban, a védekezés lehetőségét, az egészség és élet védelmét.

Magyar vagy magyar származású Nobel-díjasaink:

Néhány érdekes adat a Nobel-díjról táblázatba rendezve:

Borítókép: A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én. MTI/Cseke Csilla

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Józsika, a legendás hang

Hacser Józsa kétszeres Jászai Mari-díjas művészre, az egyik legkülönlegesebb hangú színésznőnkre emlékezünk halálának 10. évfordulóján.

MÜSZI, FOKA és a többiek - KVÍZ!

Mindenkinek ismerős, akár évtizedek óta velünk élő mozaikszavak. De vajon tudjuk, hogyan szólnak kibontva?

Öt dolog, amit most hallhatsz először a Casablancában

Aki számít Casablancában, az mind megfordul Rick kávéházában: a háború dúlta Európából Amerika felé menekülők, a rajtuk élősködő szerencsevadászok, megszállók és megalkuvók, rendíthetetlen hősök és megtört szívű szerelmesek. Most tisztább hanggal és az eredeti zenével hallhatjuk a magyar változatot.

Concerto Budapest online műsorai

Az MTVA és a Concerto Budapest szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.