Törékeny alkathoz meglepő orgánum

Káldi Nóra bársonyosan mély hangját bármikor fel tudnánk idézni, pedig már 1993 óta nincs köztünk. Az Erzsébet- és Jászai Mari-díjas színésznő ma lenne 80 éves.

Kultúrsnack

2023.11.18 | olvasási idő: kb. 2 perc


Káldi Nórának 1943. november 18-án – amikor született – még Krejniker Eleonóra Edit Mária volt a neve. Várkonyi Zoltán növendékeként végzett 1966-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol a névváltoztatásáról is döntöttek, sőt előfordult, hogy y-nal írták a vezetéknevét, ami talán jobban illett arisztokratikus alkatához.

Miskolc és Szolnok után Budapestre szerződött: először a Madách, majd fiatalon bekövetkezett haláláig a József Attila Színház tagja volt. Mély tónusú, zengő, szép hangjával rácáfolt a törékeny alkata nyújtotta első benyomásra. Aki egyszer is látta például a Szerelmes biciklisták című 1965-ben bemutatott filmben, nehezen feledi az akkoriban még csak főiskolás színésznőt.


Cseppet sem szokványos hangja miatt előszeretettel hívták hangjátékokba, de É. Szabó Márta szavaival élve „jól mutatott a képernyőn” is: Juhász Jácinttal évekig vezette a Cimbora című, fiataloknak szóló kulturális magazint. Gyönyörű arc, igéző hang, előkelő megjelenés és vitathatatlan tehetség jellemezte. Nem a nagy, látványos átalakulások mestere volt, hanem a belülről megformált figurák életre keltője: tartással, méltósággal, eleganciával átitatva.

A Madách Színház tagjaként 1977-ben (MTI Fotó: Danis Barna)

Gyermekei visszaemlékezései alapján édesanyaként néha túl szigorú, máskor viszont engedékeny volt, és legnehezebben a késéseket viselte. 

Lányából, Horváth Barbarából dramaturg lett; fia pedig követte a színészi pályán, de Horváth Virgil végzős vizsgaelőadását Káldi Nóra sajnos már nem láthatta. Mivel a szakmában és a magánéletben is „küzdő típus” volt, nem mutatta, hogy beteg. Még gyermekei előtt is titkolózott a baj súlyosságával kapcsolatban, így váratlanul érte környezetét és a közönséget is a színésznő korai halála.

Káldi Nóra születésének 80. évfordulója alkalmából az m3.hu-n november 18-án az Infarktus című tévéjátékot vetítjük, tartsanak velünk!

Portré 1970-ből (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Borítókép: Káldi Nóra A kitaszított című színmű próbáján 1987-ben. MTI Fotó: Kleb Attila, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító:MTI-FOTO-898432

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A Császár

Albert Flórián, a Ferencváros és a válogatott csatára, háromszoros gólkirály, a magyar futball egyetlen aranylabdása, a Nemzet Sportolója szeptember 15-én lenne nyolcvanéves.

A szabadságharc hőseire emlékezik az m3.hu

Csütörtök estétől szombatig vetítjük azokat a tévéfilmeket, tévéjátékokat, irodalmi és ismeretterjesztő műsorokat, amelyekkel a szabadságharc hősei előtt tisztelgünk, és amelyek közül néhányat évtizedek óta nem láthattak nézőink. Tartsanak velünk!

Vízre született

Kolonics György kétszeres olimpiai- és tizenötszörös világbajnok kenus 2008. július 15-én veszítette életét. Halálának 15. évfordulóján a világklasszis sportolóra emlékezünk.

Otthonába hozzuk a szabadságharc hőseit!

Bekukkantunk az m3.hu háza tájára, hogy lássuk, mivel készülnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megünneplésére. Ígérjük, izgalmas lesz!