Törékeny alkathoz meglepő orgánum

Káldi Nóra bársonyosan mély hangját bármikor fel tudnánk idézni, pedig már 1993 óta nincs köztünk. Az Erzsébet- és Jászai Mari-díjas színésznő ma lenne 80 éves.

Kultúrsnack

2023.11.18 | olvasási idő: kb. 2 perc


Káldi Nórának 1943. november 18-án – amikor született – még Krejniker Eleonóra Edit Mária volt a neve. Várkonyi Zoltán növendékeként végzett 1966-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol a névváltoztatásáról is döntöttek, sőt előfordult, hogy y-nal írták a vezetéknevét, ami talán jobban illett arisztokratikus alkatához.

Miskolc és Szolnok után Budapestre szerződött: először a Madách, majd fiatalon bekövetkezett haláláig a József Attila Színház tagja volt. Mély tónusú, zengő, szép hangjával rácáfolt a törékeny alkata nyújtotta első benyomásra. Aki egyszer is látta például a Szerelmes biciklisták című 1965-ben bemutatott filmben, nehezen feledi az akkoriban még csak főiskolás színésznőt.


Cseppet sem szokványos hangja miatt előszeretettel hívták hangjátékokba, de É. Szabó Márta szavaival élve „jól mutatott a képernyőn” is: Juhász Jácinttal évekig vezette a Cimbora című, fiataloknak szóló kulturális magazint. Gyönyörű arc, igéző hang, előkelő megjelenés és vitathatatlan tehetség jellemezte. Nem a nagy, látványos átalakulások mestere volt, hanem a belülről megformált figurák életre keltője: tartással, méltósággal, eleganciával átitatva.

A Madách Színház tagjaként 1977-ben (MTI Fotó: Danis Barna)

Gyermekei visszaemlékezései alapján édesanyaként néha túl szigorú, máskor viszont engedékeny volt, és legnehezebben a késéseket viselte. 

Lányából, Horváth Barbarából dramaturg lett; fia pedig követte a színészi pályán, de Horváth Virgil végzős vizsgaelőadását Káldi Nóra sajnos már nem láthatta. Mivel a szakmában és a magánéletben is „küzdő típus” volt, nem mutatta, hogy beteg. Még gyermekei előtt is titkolózott a baj súlyosságával kapcsolatban, így váratlanul érte környezetét és a közönséget is a színésznő korai halála.

Káldi Nóra születésének 80. évfordulója alkalmából az m3.hu-n november 18-án az Infarktus című tévéjátékot vetítjük, tartsanak velünk!

Portré 1970-ből (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Borítókép: Káldi Nóra A kitaszított című színmű próbáján 1987-ben. MTI Fotó: Kleb Attila, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító:MTI-FOTO-898432

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Jancsó Miklós és Monica Vitti olaszos vitája

A száz éve született Jancsó Miklós beírta nevét a magyar és nemzetközi filmművészet maradandó alkotói közé. Olaszországi munkái olykor mégis váratlan vihart kavartak.

A bennfentes kívülálló

Ma 22 éve távozott Temessy Hédi színésznő, akinek művészete a színpad helyett inkább mozgóképen teljesedett ki.

Szalag sztorik

Gondolkoztak már valaha azon, milyen élmény lehet egy tévés archívum összes kincséhez hozzáférni? Válogatni a régebbnél régebbi, érdekesebbnél érdekesebb felvételek között? Ha kíváncsiak, a Szalag sztorikkal megmutatjuk.

A TV Maci egyik alkotója ma lenne 95 éves

Foky Ottó rajztanárként kezdett dolgozni, de amikor először látott színes bábfilmet, az annyira elbűvölte, hogy a bábkészítő, rendező foglalkozás felé fordult. Olyan mesék köthetőek a nevéhez, mint a Mirr-Murr, a Misi Mókus vagy A legkisebb Ugrifüles.