A vers volt a lételeme

Ma lenne 80 éves Juhász Jácint, aki egy korszak színészideálja volt, nevezték sztárnak, családtagnak, cimborának, pedig nem volt más, mint ízig-vérig előadóművész.

Karakter

2023.05.13 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Jászai Mari-díjas művész Mogyoródon született 1943. május 13-án. Szokatlan nevét édesapja révén kapta, aki a településen élő népes Juhász család miatt olyan nevet akart fiának, amivel a postás is könnyen megtalálja. A Jácint névre az édesapa egyébként a szentek neveit böngészve bukkant, a helyi plébános mégsem akarta megkeresztelni a fiút. Így lett második neve Róbert, melyet a színész soha nem használt. Juhász Jácint eredetileg orvosnak készült, egy gödöllői amatőr színházi fellépésen Arany János Epilógusával terelődött más irányba élete. Végül mások rábeszélésére jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahol különösen Ady verseit szavalva emelkedett ki társai közül. 

A művész 1970-ben (MTI Fotó: Keleti Éva)

Pályáját Veszprémben kezdte meg, majd a budapesti Madách Színházhoz került. Széles körben ismertté a Vivát, Benyovszky! című televíziós sorozat főszerepe tette. Ekkortájt vált „családtaggá” a televíziónézők körében, hiszen a sorozat sikere után sokat volt képernyőn. A hirtelen jött ismertség teherként nehezedett rá, pedig Pécsi Sándor előre látva az ifjú jövőjét figyelmeztette: „Fiacskám, nem a bukást nehéz elviselni, hanem a sikert.” Juhász Jácint nemcsak a sorozatokkal és filmekkel, hanem versfelvételeivel is növelte népszerűségét. Fantasztikus tehetséggel érzett rá Ady Endre, Juhász Gyula, József Attila és más nagyjaink költeményeinek dinamikájára. Interpretációit nem az eltúlzott érzelemábrázolás, hanem az „ezerarcú mezzoforték és csendek” tették egyedivé. 

Almási Évával Az ember tragédiájában (MTI Fotó: Pólya Zoltán)

Karrierje során többek között olyan filmekben volt látható, mint a Szegénylegények, a Fényes szelek, a 80 huszár vagy a Makra. A Vivát, Benyovszky! mellett pedig még számos tévésorozatban felbukkant, például a Tenkes kapitányában, az Utánam srácok!-ban, a Névtelen várban, a Mint oldott kévében és a Falu jegyzőjében. Kellemes baritonja szinkronszínészként is keresetté tette, hangját adta például Martin Sheennek, Harrison Fordnak és a német indiánfilmek szerb sztárjának, Gojko Mitićnek is. A mozgóképes sikerei ellenére Juhász Jácint művészete első számú színterének mindig a színházat tekintette, ahol álmai beteljesültek, azaz fajsúlyos férfiszerepekben bontakoztathatta ki tehetségét. Kiemelkedő alakításai voltak Ádám Madách Az ember tragédiájában, John Proctor Arthur Miller A salemi boszorkányok című drámájában, illetve Ibsen Hedda Gablerében Ejlert Lövborgként. 

SZÚR 1968-ban középen a színész sztárcsatárral, Juhász Jácinttal (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

A színész nagy sport-, és elsősorban focirajongó hírében állt. A főiskola után a veszprémi társulat mellett a helyi focicsapatot is erősítette, a test edzését ugyanis legalább annyira fontosnak tartotta, mint az elméjét. Később a SZÚR-ok, azaz a Színészek-Újságírók Rangadóinak egyik leggólerősebb sztárcsatára lett, miután a kapu védelmét Koós Jánosnak engedte át. Arról, hogyan próbálta a focit és a színházat összeegyeztetni Veszprémben, így mesélt egyszer: „az Ármány és szerelem premierje előtti napon salakos pályán fociztunk. Az egyik hátvéd megunta, hogy már két gólt lőttem róla, és a következő támadásnál úgy felvágott, hogy a salak leradírozta a combomról a bőrt. Egyik orvos barátom egész este szedegette csipesszel a salakszemecskéket a lábamból. Kegyetlenül fájt, sántítani nem mertem. Egy marék fájdalomcsillapítót vettem be a premier előtt. Ment is minden, mint a karikacsapás! Következett az a jelenet, amikor le kellett térdelnem a Lady előtt. A bőr megfeszült, felszakadtak a sebek, és a combomra tapadó fehér tiszti nadrágon átütött a vér. Lekaptam a fejemről a sapkát, és odatettem. A szünetben nadrágot váltottam. Az előadás után a rendező számonkérte a ruhacserét. Én a premier izgalmával magyaráztam. Ezt megúsztam — a mai napig nem tudják az igazi okot.”

Portré 1986-ból (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

A művész életének utolsó szakaszában is inkább megmaradt a líra követének, nem adta nevét reklámokhoz vagy az akkor induló szappanoperákhoz. A versek mestere és sok éven át a gyermekek cimborája az azonos című tévéműsor vezetőjeként hosszan tartó betegség után, mindössze 55 évesen távozott 1999-ben. Emlékét nevében a mogyoródi művelődési ház és a régi felvételek örökké őrzik.

Juhász Jácintra a mai napon az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n a Kincsestár róla szóló epizódjával emlékezünk.Szavalását meghallgathatják a Petőfi-versek című sorozat mai részében, a művész alakítását pedig a Tévéműsorok menüpont alatt található Ellenségek című tévéjátékban láthatják. Tartsanak velünk!

Borítókép: Juhász Jácint Gyöngyössy Katalinnal MTI Fotó, Készítette: Illés István Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum: MTI-FOTO-873738

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Keleti Ágnes 100 éves!

„Engem a sport erőssé, bátorrá és kitartóvá nevelt” – vallja a magyar tornasport koronázatlan királynője, ötszörös olimpiai bajnok, máig a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolónk, a világ jelenlegi legidősebb ötkarikás győztese.

Ünnepeljék az m3.hu-val az 1848-as forradalom emléknapját!

A hosszú hétvégén a szabad levegőn, családdal, barátokkal töltött időt jól kiegészíthetik a különböző műfajú műsorok a forradalom és szabadságharc témájában az m3.hu –n, mutatjuk a kínálatot!

Legyen a Nemzeti Fotótár közösségi szerkesztője!

Új funkcióval bővült szolgáltatásaink sora, amelynek biztosan sokan fognak örülni. Mostantól bárki lehet Fotótárunk közösségi szerkesztője, tartsanak velünk a több mint 275 ezer kép birodalmába!

Tordy Géza búcsúja

Elment az érző szívű Baradlay Jenő, az örök ügynök Willy Loman és A Tenkes kapitánya vándordiákja, a színész és rendező Tordy Géza.