Aki világsztár táncos-komikus lehetett volna, mégis hazatért

Ifj. Latabár Árpádot magas termete és lenyűgöző színpadi mozgása emelte a legnagyobbak közé, holott egy közismert színészdinasztia tagjaként, közkedvelt fivére árnyékában nem volt könnyű dolga. 120 éve született a Mágnás Miska legendás Mixi grófját is alakító színművész.

Karakter

2023.11.22 | olvasási idő: kb. 3 perc


Latabár Árpádnak hívták szintén színész édesapját is, ezért emlegette őt a közönség és a szakma az ifjabb jelzővel. Latabár Kálmán, a legismertebb „Latyi" 1902. november 24-én született, míg „Hosszú Latyinak" becézett öccse majdnem ugyanezen a napon – egy esztendővel később: 1903. november 22-én.

Kálmán és Árpád gyakran együtt léptek színpadra, kettősükben mindig Árpád játsszotta a megfontoltabb karaktert. Keményen dolgozott egész életében, de soha nem lett olyan népszerű, mint bátyja, és inkább karakterszínészként nyújtott nagy alakításokat. Útkeresése a híres famíliában sajnálatosan korai haláláig tartott, ráadásul egyetlen, Mária nevű gyermeke alig egy évvel élte túl édesapját: 20 esztendősen vesztette életét a Malév légiutaskísérőjeként az 1962. november 23-ai párizsi repülőkatasztrófában.

1960-ban bátyjával és Bársony Rózsi színésznővel (MTI Fotó: Molnár Edit)

Ifj. Latabár Árpád 16 éves korában lépett először színpadra. Sosem végzett színiiskolát, inkább csatlakozott a Várszínház tagjai közé 1921-ben, és 1924-től már a Fővárosi Operettszínházban lépett fel.

Az írói vénával is megáldott Latabár Árpád több bohózatot dolgozott át, ő fordította le Verneuil Mamám, a kisasszony című darabját, és bátyja szerepeit is gyakran igazította testvérére. Kálmánnal szinte egybeforrt pályafutásuk, nem csak szakmailag, de érzelmileg is szorosan kötődtek egymáshoz.

1927–1931 között bátyjával turnézott szerte Európában és Afrikában. 1931-től a bécsi Theater an der Wienben, majd a Stadt Theaterben játszottak, s 1932-ben Max Reinhardt a berlini Grosses Schauspielhausba hívta meg őket. Ifj. Latabár Árpád még kétszer próbálkozott külföldi érvényesüléssel: 1934-ben Hágában, 1937–38-ban fél évig Genovában, de hazahúzta a szíve, és életének utolsó húsz évében a magyar közönséget örvendeztette meg kiváló tánc- és énektudásával.

Tehetsége élete folyamán fokozatosan bontakozott ki és egyéniségének sajátos vonásait idősebb korára nyerte el, mikorra fanyar öniróniával, csiszolt mozgáskultúrával tudta emlékezetessé tenni humoros karakteralakításait.

Ifj. Latabár Árpád 1948-ban (MTI Fotó/Magyar Fotó)

„Csiribiri, csiribiri, kék dolmány” – énekelték a Latabár fivérek Pixi és Mixi gróf szerepében nemcsak a színpadon, hanem a Mágnás Miska 1948-as filmváltozatában is. Keleti Márton rendező a testvérpárt bohócok képében szerepeltette Pixi és Mixi a cirkuszban című filmjében 1954-ben.

A Mágnás Miska forgatásán 1948-ban (MTI Fotó: Reprodukció)

A két Latyit gyakran Buster Keatonhoz vagy Charlie Chaplinhez hasonlították. A két jellegzetes figurából álló duó témája az amerikai Stan és Pan és a dán Zoro és Huru személyében is megjelent az 1920-as években, utóbbiakat a Latabár fivérek a színpadon is parodizálták.

Ifj. Latabár Árpád temetése (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Az Archívum Fotótára több képet is őriz ifj. Latabár Árpád temetéséről, aki 59 éves korában 1961. december 1-jén hunyt el, és karácsony előtt néhány nappal helyezték örök nyugalomra a Farkasréti temetőben. Koporsójára az első rögöt Latabár Kálmán ejtette, akinek két esztendővel később született unokája kapta meg újra az Árpád nevet. Nemcsak a név, de a mesterség is tovább élt általa, hiszen a legifjabb Latabár Árpád is színész lett: alkatának és a családi hagyományoknak megfelelően operettekben lép fel táncos-komikusként.

Borítókép: A Bástya sétány 77. egyik próbáján 1958-ban. MTI Fotó: Tormai Andor, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-801489

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

 

További cikkek:

Gedó György 75 esztendős

SKICC című rovatunkban ezentúl a Nemzeti Archívum legrégebbi gyűjteményi egysége, a Sajtóarchívum anyagait olvashatják sok-sok érdekességgel. Ezúttal Gedó György ökölvívót mutatjuk be.

Első a szép beszédben

40 éve távozott Ráday Imre színész, rendező és tanár, aki az első hangosfilmek „snájdig úrifiújának” skatulyájából végül a színpadon szabadult.

Nézzenek velünk Sztankay-filmeket!

Sztankay István idén töltené be 85. életévét. A feledhetetlen színművész és sármőr tiszteletére az m3.hu és a Mozgóképarchívum több filmmel is készül, nézzék csak!

Végig a Nagykörúton

Huszonöt évvel ezelőtt, 1997. szeptember 13-án adták át a teljes hosszában felújított Nagykörutat, amely akkor már 101 éve Budapest egyik legfontosabb útjának számított. Az évforduló alkalmából visszatekintünk történetére.