A spanyolnátha királyi áldozata

Alig két évig ült a magyar trónon az utolsó uralkodó. Egy évszázada IV. Károly kétszer, sikertelenül kísérelte meg a visszatérést. Száműzötten, betegen Madeira szigetéig jutott.

Karakter

2021.10.20 | olvasási idő: kb. 3 perc


A legrosszabbkor, a vesztésre álló első világháború derekán lépett trónra. Az Osztrák-Magyar Monarchia széthullását nem tudta megakadályozni, sem a veszteségeket mérsékelni. Visszatértét szinte senki se kívánta. Tömegek és hatalmi erők nem álltak mögötte. IV. Károlyt 1916. december 30-án koronázták meg a budapesti Mátyás-templomban. A királydombon Szent István kardjával négy kardvágást tett az ország négy égtája felé, jelezve, hogy megvédi azt a külső támadásoktól. 1918 novemberében tett nyilatkozatában visszavonult uralkodói jogainak gyakorlásától. Ám nem mondott le a magyar trónról. A győztes antant nem akarta a bukott Habsburgokat újra hatalmon látni. 

IV. Károly a Szent György térre épített királydombon, melyet a koronázás alkalmával a vármegyékből összehordott földből emeltek. (MTI Fotó: Reprodukció)

A magyar arisztokrácia körében viszont sokan a monarchia visszaállítását kívánták. A Svájcban élő IV. Károly hívei biztatására először 1921 tavaszán tért vissza Magyarországra. hogy ismét elfoglalja a trónt. Érkezéséről még magyarországi híveit sem értesítette. A kormányzó le tudta beszélni tervéről. Antant őrizetben kísérték vissza Svájcba. Másodszor 1921. október 20-án tért vissza repülőgéppel a nyugat-magyarországi Cirák-Dénesfára. Királyhű politikusokból álló ellenkormányt alakított. A környező államok bejelentették, amennyiben Magyarország nem tudja meggátolni a király visszatérését, csapataik megteszik azt.

IV. Károly, az utolsó magyar király teljes díszben, lóháton. (MTI Fotó: Reprodukció)

A fővárosban mozgósított egyetemi zászlóaljak segítségével a kormánycsapatok október 23-án Budaörsnél rövid tűzpárbaj után körülzárták a király egységét. Az antant elvárása nyomán a Nemzetgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását. Sajátos módon a felkent király kormányzója hirdette ki a törvényt. 

Az autóban álló trónörökös, Habsburg Károly erdélyi látogatáson. (MTI Fotó)

Károly tartózkodási helyéül a Portugáliához tartozó Madeira szigetét jelölték ki. A királyt Tihanyból feleségével brit hadihajókon, a Dunán és a Földközi-tengeren át ide szállította. Az emigrációba kényszerített IV. Károly nem sokkal ezt követően, 1922. április elsején családja körében spanyolnátha-fertőzésben meghalt.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1916. december 30. IV. Károly, az új magyar király, felesége, Zita királyné, valamint elsőszülött fiuk, Habsburg Ottó a koronázás után a királyi palotában. IV. (Boldog) Károly (Persenbeug, Ausztria, 1887. augusztus 17. – Funchal, Madeira szigete, 1922. április 1.), teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen a Habsburg–Lotaringiai-ház utolsó uralkodója, 1916 és 1918 között I. Károly néven a Habsburg Birodalom és egyben az Osztrák Császárság utolsó császára és IV. Károly néven az utolsó magyar király. MTI Fotó: Reprodukció. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-750783

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 307 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szalay Karola tündöklése Budapesttől a milánói Scaláig

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Szalay Karola balettművészt idézzük meg, aki művészettörténész-doktori címet szerzett, tankönyvet írt, és egészen a milánói Scaláig jutott.

Pannonhalma

Huszonöt esztendeje, 1996. december 11-én került fel az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete az UNESCO kulturális világörökségek listájára.

Rádióarchívumot nyitottunk!

Jó hírt hoztunk, melyre régóta és sokan vártak: több száz hangoskönyv válik szabadon hozzáférhetővé az (MTVA Archívumában)[https://archivum.mtva.hu/radio] az (m3.hu)[https://archivum.mtva.hu/m3/open] tartalmas szórakozást nyújtó műsorai mellett.

"A ceruza és a radír" mestere

110 éve született Macskássy Gyula, a pályafutása során nemzetközi fesztiváldíjakkal is elismert, Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, akit a magyar rajzfilm atyjának is neveznek.