Magyarország első kormányzója

575 éve, 1446. június 5-én választották meg a magyar rendek Hunyadi Jánost a Magyar Királyság kormányzójává.

Kultúrsnack

2021.06.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


A dicsőséges hosszú hadjáratot lezáró előnyös béke ellenére, abban a reményben, hogy sikerül végleg kiűzni a Balkán-félszigetről a törököt 1444 szeptemberében az I. Ulászló és Hunyadi János vezette sereg támadást indított II. Murád szultán ellen. A korábbinál lényegesen rosszabb kilátásokkal meginduló hadjárat döntő ütközetére 1444. november 10-én került sor Várnánál. Az összecsapás során I. Ulászló életét vesztette és ezzel a csata kimenetele is eldőlt, amit Hunyadi vakmerő bátorsága és a hadvezetésben való jártassága sem tudott megfordítani.

Hunyadi János rézmetszetének másolata, reprodukció. (MTI Fotó)

A csata elveszett, a király halálával az ország uralkodó nélkül maradt. A válságos helyzetben végül a csecsemőként megkoronázott, de még gyermek V. Lászlót képviselve a rákosi országgyűlés Hunyadi János erdélyi vajdát kormányzói rangra emelte. Hunyadi ettől kezdve királyi jogokkal rendelkezett, kezelte a királyi birtokokat és jövedelmeket, de alapvetően minden figyelmét a már-már rögeszméjévé vált török elleni háború kötötte le. 

Budapest, 2012. június 26. Hunyadi János szobra a Hősök terén. (MTI Fotó: Róka László)

1453-ban lemondott a kormányzói címről a 14. életévét betöltő V. László javára, ám mint az ország főkapitánya továbbra is jelentős befolyással bírt. 1456. július 22-én II. Mehmed szultáni serege felett aratott dicsőséges, nándorfehérvári győzelmével hetven évre megállította az Oszmán Birodalom terjeszkedését Európában.

Borítókép: Budapest, 2019. szeptember. Hunyadi János szobra a Vajdahunyad várnál a Városligetben. MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, készítette: Balaton József. Azonosító: MTI-FOTO-B__ZA20190905001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 300 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Versenyek a javából!

Versenyezni izgalmas. S bár fölkapjuk a fejünket a finnek feleségcipelő versenyére vagy egyéb extrém ötletekre, térben nem, csupán időben kell egy kicsit távolabb keresgélnünk ahhoz, hogy mai szemmel nézve érdekes dolgokra bukkanjunk ebben a műfajban.

Akinek mindene volt a minőség

A 70 évvel ezelőtt született Kocsis Zoltánra, Bartók és Kurtág legautentikusabb előadójára emlékezünk, akinek születésnapja a magyar klasszikus zene napja 2021 óta.

A tánc és az autók szerelmese

A magyar revütánc koronázatlan királynőjét, Medveczky Ilonát köszöntjük!

Vízre született

Kolonics György kétszeres olimpiai- és tizenötszörös világbajnok kenus 2008. július 15-én veszítette életét. Halálának 15. évfordulóján a világklasszis sportolóra emlékezünk.