Sohase leszek igazán pesti ember

Még csak 15 éve nincs velünk, de már a 80-as évektől mellőznünk kellett Horváth Teri Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznőt.

Karakter

2024.03.06 | olvasási idő: kb. 3 perc


Vakáción szüleinél, balfi házuk udvarán (MTI Fotó: Keleti Éva)

Az ötgyermekes szegény családból származó Teréz Rábatamásiban szerepelt először színpadon, mégpedig Jászai Mari rokona, Jászai Tamás jóvoltából, aki meglátta a tehetséget az ifjú lányban. A diploma megszerzése után először az Ifjúsági, a Madách, majd a Jókai, valamint a Thália Színházakban játszott. Az ötvenes évek első felében két évig a Színház és Filmművészeti Főiskolán is tanított. Ludas Matyi Pirosaként, a Légy jó mindhaláligban Misi édesanyjaként, majd az Indul a bakterház kiállhatatlan anyósaként vált ismertté. De ő volt az emlékezetes Pék Mária a Rozsdatemetőben és Rozika az Út a tanyákról című drámákban is.

Madaras József, Hacser Józsa és Horváth Teri a Rozsdatemetőban (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Szerette Móricz Hét krajcárjának igazságát: „Jól rendelték azt az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni.” Édesanyja derűs asszony volt, aki akkor nevetett sírásig a legnagyobbakat, amikor egy falat sem volt a háznál. Gyermekkorában, amikor étel híján testvéreivel az unásig megutált cukorrépát nem voltak hajlandók megenni, édesapjuk rázendített, így inkább „elénekelték” a vacsorát. Egyszerű színészi eszközökkel jelenítette meg az emberi mélységeket. Volt honnan merítenie.

Gyulai Károly és Horváth Teri az Indul a bakterházban (MTI Fotó: Sárközi Ágnes)

A színésznő tehetsége okán legendás pályát futhatott volna be, de szókimondása miatt nem kedvelték a rendezők, idővel pedig a politikusok sem nézték jó szemmel az őszinte szavakat. Hiába volt az ország egyik ünnepelt színésznője, szépen lassan kiírták a szerepekből. Az okot nem értve egészen az akkori kulturális miniszterig ment válaszért, de csak udvarias kitérő frázisokat kapott. Szintén mellőzött festőművész férje, Konfár Gyula, és soproni nővére, Mária volt vigasza.

Hanka, a szolgáló szerepében (MTI Fotó: Farkas Tamás)

1981-től kezdve nem kapott szerepeket: „Régen volt, amikor színésznő voltam. Ha a színházra gondolok, összeszorul a szívem, szinte fizikai fájdalmat érzek”. Így élt 28 évet… Férje halála után fél évvel, életének 80. évében szinte észrevétlenül hunyt el. A sajtó napokkal később adott csak hírt róla.

Fejes Endre Rozsdatemető című drámájának előadásán a Thália Színházban (MTI Fotó: Keleti Éva)

Horváth Terit legközelebb március 9-én szombaton 10:15-kor láthatják az Asztalos István: A fekete macska című tévéjáték egyik főszerepében az m3.hu-n.

Borítókép: Horváth Teri Lucinda szerepében Vészi Endre Don Quijote utolsó kalandja című vígjátékának próbáján. MTI Fotó: Keleti Éva

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Születésnapos a szőke „kócbaba”

Csepregi Éva karrierjének sikerfolyama 19 éves korában kezdődött, amikor a Kócbabákkal színpadra állt az 1972-es Ki mit tud?-on – mindössze egy nappal a matematika érettségije előtt, és azóta sem apadt el: rajongói már nagyon várják közelgő életműkoncertjét, ahol a kiemelt vendégek a Neoton Família Sztárjai lesznek.

Bárdy György… 100?!

Az ügyeletes intrikus, akit a közönség imádott gyűlölni. A nők kedvence. A remek teniszező. Mindannyiunk Jumurdzsákja, „Antoniustól Gugyerákig” mindent el tudott játszani, színészi játéka pedig ma is modernnek hat.

Máthé Erzsi emlékére

Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, nem utolsósorban pedig a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja csatlakozott az Égi társulathoz.

Akinek a kezében a karmesterpálca varázspálcává vált

Volt tánciskolában bárzongorista és játszott a némafilmek alá mozizenekarban is. 115 éve született Ferencsik János karmester.