Precizitás, letisztult jellemábrázolás: Horváth Sándor

„Szeretem, hogy a játszani igét sohasem cseréli fel a látszanival, hogy még kedvetlenül formált szerepeiben se megy önnön szintje alá.” – írta róla Száraz György.

Karakter

2022.12.17 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Jászai Mari-díjas színművész 1932-ben született a felvidéki Pereden, és csak a második világháború alatt költözött családjával Budapestre. Tanulmányai után a vidéki teátrumokat végigjátszva 1970-ben szerződött a Budapesti József Attila Színházhoz, melynek egészen visszavonulásáig tagja maradt. Színpadi alakításait átgondoltság és jó emberismeret jellemezte. Inspirációjának forrásáról a karakterformálásban így beszélt egyszer: „Néha gyengeségeinkből, rossz tulajdonságainkból építkezünk. Ehhez azonban rendkívüli bátorsággal és tisztességgel szembe is kell néznünk önmagunkkal. Úgy is mondhatnám, hogy kegyetlenül. Kíméletlenül.”

A művész 1980-ban (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Több mint 120 színpadi előadásban játszott, kiemelkedő alakításai voltak Hlesztakov A revizorban, Lopahin Csehov Cseresznyéskertjében, id. Hábetler János a Rozsdatemetőben és Eddie Carbone Miller Pillantás a hídról című darabjában. Lenyűgöző jellemábrázoló képességét érdemes és kiváló művész elismeréssel jutalmazták, míg szép magyar beszédéért az anyanyelvápoló mozgalom Kazinczy-díjjal tüntette ki. Művészete azonban soha nem volt eltúlzott, ahogy Száraz György írta: „nem csupán játszik, hanem reagál is: tud és akar tükör lenni a partner alakításához.”

Szemes Marival 1983-ban (MTI Fotó: Tóth István)

Munkamódszerét így összegezte egyszer: „Valóban pontos, szinte tudományosan elemző, matematikailag precíz, arányaiban meghatározott munka eredménye minden szerep. Mint a festménynek, a figurának magán kell viselnie a művészet legfontosabb elemeit: érzékelhető legyen a perspektíva, a hangsúlyok arányossága, a tartalom, a mondanivaló feszültsége, a részletek pontos koncentráltsága.” A sokoldalú művész, Horváth Sándor ma tíz éve távozott, de olyan népszerű játék- és tévéfilmek, valamint sorozatok őrzik feledhetetlen alakításait, mint Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska, a Redl ezredes, a Vivát, Benyovszky! vagy a Kántor.

A művész alakításával az MTVA Archívum mozgóképtárában megtekinthető Kántor című sorozatban találkozhatnak. Tartsanak velünk!

Borítókép: Horváth Sándor színész MTI Fotó, Készítette: Horváth Éva Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-882908

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született”

125 éve született a Kossuth-díjas író, Tamási Áron, aki a székelység zárt világát irodalmi közkinccsé tette.

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.

Aki maga volt a színház - Várkonyi Zoltán ezer arca

Színészként intellektuális-intrikus epizódszerepek, rendezőként kasszasiker filmek és felejthetetlen közönségkedvenc előadások, színészpedagógusként pedig művészgenerációk hálája fémjelzi a nevét. 110 éve született Várkonyi Zoltán.

Mindszenty József újratemetése

Harminc éve, 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra Esztergomban a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítő, 1975-ben Bécsben elhunyt hercegprímást.