Jég, dupla whiskyvel?

A számos műfajban járatos, ma 75 éves énekes-zenészre, Horváth Károlyra koccintunk, akit az egész ország Charlie-ként ismer.

Karakter

2022.10.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Vas megyei Ondódról származó showman eredetileg balett-táncosnak készült, ám egy sérülés hamar más irányba fordította pályáját. Gimnazistaként alapította első rockbandáját, majd húszévesen a Decca nevű formáció tagja lett, melyet később Olympiára kereszteltek. Az 1970-es évek eleje Charlie számára az útkeresés időszaka volt, két és fél évet töltött Afrikában, ahol olyan új műfajokra vált nyitottá, mint a soul és a funk. Ebben az időben kezdett együtt zenélni öccsével, Horváth Csabával és Tátrai Tiborral is. 1975-ben Tátraival együtt csatlakoztak az akkori legsikeresebb magyar rockzenekarhoz, a Generálhoz.

A Generál együttes (MTI Fotó: Mohácsi Miklós)

A General feloszlása után a művész újra utazni kezdett Skandináviától Spanyolországig bejárva Európát, de még a tengeren túlra is eljutva zenélt a Pannonia Express zenekarral, és gyűjtötte a művészi inspirációt. Eközben szeretett felesége, Széles Katalin, akivel 1978-ban házasodtak össze, biztos hátországot nyújtott a művésznek. 1990-ben hosszú vándorlása végeztével Charlie a Tátrai Band énekese lett, széleskörű ismertséget azonban 1994-ben indult szólókarrierje hozott számára. Az 1998-as Euróvíziós Dalversenyen A holnap már nem lesz szomorú című dalával képviselte Magyarországot.

Balázs Fecóval 2018-ban (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Művészetét számtalan díjjal – többek között Liszt Ferenc-díjjal és a Petőfi Zenei Díjjal ismerték el. Színházi karriert is építhetett volna, hiszen a Rock Színház megkereste, hogy játssza el a Jézus Krisztus szupersztár című musical főszerepét, de ő visszautasította a felkérést. Ugyanakkor néhány filmszerepet elvállalt az évek során, többek között Bacsó Péter-produkciókban, mint a Fejlövés és a Kitörés. A zenész azonban igazán otthon saját közegében érzi magát, máig koncertezik és vallja: „Ha majd nem megy, ha majd a hang, amit kiénekelek, hamis és erőtlen lesz, akkor abbahagyom.”

Borítókép: Horváth Charlie MTI Fotó, Készítette: Illyés Tibor Tulajdonos: MTI Fotószerkesztőség Azonosító: MTI-FOTO- D__YT20211223001

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Keleti Éva életműve a Műcsarnokban

Bár sokan úgy gondolják, időskorban már fölösleges nyitni az új felé vagy megtanulni modern dolgokat, Keleti Éva, a magyar fotóművészet nagyasszonya szerencsére nem tartozik közéjük. Korábbi elhatározásának hátat fordítva 88 évesen tért vissza a fotóművészethez. És mivel annak fejlődése a digitalizáció irányába indult, így azzal is megismerkedett, eredményeit pedig most a nagyközönség is megcsodálhatja.

„Jelet hagyni, hogy voltunk és elbuktunk, de lényünkben és e jelekben a magyarázat” – így hangzik Kondor Béla keserű ars poeticája.

Kondor Béla kétszeres Munkácsy Mihály-díjas, posztumusz Kossuth- és Magyar Örökség-díjas festő, grafikus, költő 1931. február 17-én született.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar online műsorai

Az MTVA, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar felvételei.

Egy hang, amelyet az egész ország ismert

Tíz éve már, hogy nincs köztünk Koroknay Géza, aki többek között Clint Eastwood, Dan Aykroyd, John Goodman és James Belushi hangja volt.