Egy életen át játszó zenész és sportember

Több mint száz országban járt már, kedvenc gyümölcse a kókusz, a zene és a foci pedig egyaránt fontos szerepet játszik mindmáig az életében.

Cikksorozat: Karakter

Ecseri Judit
2024.06.20
3 perc

Születésnapján köszöntjük a 60 éves Hevesi Tamást, aki 1964. június 20-án született Gyulán. Kórusba járt, citerázott, és hegedülni is tanult, de mivel nem nagyon szerette a hegedűórákat, alig két hét után a legmagasabb hangú rézfúvósra váltott. Erről így mesélt egyszer: „Mivel soha nem éreztem magaménak a hegedűt, és csak a trombita, a harsona és a kürt közül lehetett még választani, én a kürt mellett döntöttem. Mikor otthon beállítottam vele, anyukám majdnem megőrült, amikor meglátta a hatalmas hangszert. Amikor meg megfújtam, leesett két üvegpohár a vitrinből.” Végül fúvós hangszerét is félredobva a gitárt választotta az örökifjú zenész-énekes.

Portréja 1986-ban készült (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Bátyjával, Hevesi Imrével, és Fábián Tamás dobossal zenekart alapítottak, a különleges nevű formációt így nevezte el az énekes: „Az első gondolatom az volt, hogy ne legyen neve a zenekarnak. Csak legyenek üres plakátok, és rányomtatva csak annyi, hogy koncert lesz. Aztán mégis valamit csak ki kellene írni, hogy meg tudjanak szólítani minket. Mondtam, legyünk névtelenek, és mivel nulla volt a tudásunk, így lettünk a Névtelen Nulla zenekar.” Mindkét szerzeményük, amit a Magyar Rádióban vettek fel, hamar népszerűvé vált: a Diadal – ami „csíkos napernyőként” vált ismertté – és a Jeremy. A ’80-as évek egyik közkedvelt szerelmes dalát, a Jeremyt, amely hónapokig vezette a slágerlistákat, 14 évesen írta egy viszonzatlan szerelem hevében, azonban a várva várt siker elmaradt. Mivel mindig is fel akarta fedezni a világot, fiatalon egyszer csak gondolt egyet, fogta a gitárját és hátizsákját, majd elutazott Ausztráliába, ahol utcazenészként sanzonokat, világslágereket, sőt Pavarotti által énekelt komolyzenei darabokat is előadott.

A Zenebolondok című könnyűzenei műsorban

A végtelenül szerény, világjáró zenész hazatérve klubokban játszott és diszkókban szájdobolt. Legnagyobb sikerét 1994-ben, szólistaként érte el: az Ezt egy életen át kell játszani című örökzöld sláger Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeménye. A dal videóklipje bekerült Las Vegasban a világ első húsz legjobb klipje közé.

Az édesapja által vásárolt gitárját előbb felajánlotta egy alapítvány javára, később azonban meggondolva magát újra megvásárolta. A hangszer különlegessége, hogy a gitár hátoldalán Gagarin, Kubaszov és Farkas Bertalan űrhajósok képe láthatók.

A női U17-es labdarúgó-válogatott szövetségi edzőjeként (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Sokféle sportot kipróbált, szertornázott, kézilabdázott és atletizált is, a zene melletti másik nagy szenvedélye és hivatása végül a futball lett. Mivel mindig is támadó középpályásként játszott, később edzőként is a támadófoci híve lett. A maximalista, motivált tréner hírében álló Hevesinek sok fiatal, sikerre éhes focista köszönheti pályafutását. Kevesen tudják róla, hogy a Ferencváros női labdarúgó-szakosztályának egyik alapítója, és Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet a magyar cukorbeteg futsalválogatottal.

Borítókép: A Ridikül című műsorban. Készítette: Zih Zsolt, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.