Egy életen át játszó zenész és sportember

Több mint száz országban járt már, kedvenc gyümölcse a kókusz, a zene és a foci pedig egyaránt fontos szerepet játszik mindmáig az életében.

Karakter

Ecseri Judit | 2024.06.20 | olvasási idő: kb. 3 perc


Születésnapján köszöntjük a 60 éves Hevesi Tamást, aki 1964. június 20-án született Gyulán. Kórusba járt, citerázott, és hegedülni is tanult, de mivel nem nagyon szerette a hegedűórákat, alig két hét után a legmagasabb hangú rézfúvósra váltott. Erről így mesélt egyszer: „Mivel soha nem éreztem magaménak a hegedűt, és csak a trombita, a harsona és a kürt közül lehetett még választani, én a kürt mellett döntöttem. Mikor otthon beállítottam vele, anyukám majdnem megőrült, amikor meglátta a hatalmas hangszert. Amikor meg megfújtam, leesett két üvegpohár a vitrinből.” Végül fúvós hangszerét is félredobva a gitárt választotta az örökifjú zenész-énekes.

Portréja 1986-ban készült (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Bátyjával, Hevesi Imrével, és Fábián Tamás dobossal zenekart alapítottak, a különleges nevű formációt így nevezte el az énekes: „Az első gondolatom az volt, hogy ne legyen neve a zenekarnak. Csak legyenek üres plakátok, és rányomtatva csak annyi, hogy koncert lesz. Aztán mégis valamit csak ki kellene írni, hogy meg tudjanak szólítani minket. Mondtam, legyünk névtelenek, és mivel nulla volt a tudásunk, így lettünk a Névtelen Nulla zenekar.” Mindkét szerzeményük, amit a Magyar Rádióban vettek fel, hamar népszerűvé vált: a Diadal – ami „csíkos napernyőként” vált ismertté – és a Jeremy. A ’80-as évek egyik közkedvelt szerelmes dalát, a Jeremyt, amely hónapokig vezette a slágerlistákat, 14 évesen írta egy viszonzatlan szerelem hevében, azonban a várva várt siker elmaradt. Mivel mindig is fel akarta fedezni a világot, fiatalon egyszer csak gondolt egyet, fogta a gitárját és hátizsákját, majd elutazott Ausztráliába, ahol utcazenészként sanzonokat, világslágereket, sőt Pavarotti által énekelt komolyzenei darabokat is előadott.

A Zenebolondok című könnyűzenei műsorban

A végtelenül szerény, világjáró zenész hazatérve klubokban játszott és diszkókban szájdobolt. Legnagyobb sikerét 1994-ben, szólistaként érte el: az Ezt egy életen át kell játszani című örökzöld sláger Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeménye. A dal videóklipje bekerült Las Vegasban a világ első húsz legjobb klipje közé.

Az édesapja által vásárolt gitárját előbb felajánlotta egy alapítvány javára, később azonban meggondolva magát újra megvásárolta. A hangszer különlegessége, hogy a gitár hátoldalán Gagarin, Kubaszov és Farkas Bertalan űrhajósok képe láthatók.

A női U17-es labdarúgó-válogatott szövetségi edzőjeként (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Sokféle sportot kipróbált, szertornázott, kézilabdázott és atletizált is, a zene melletti másik nagy szenvedélye és hivatása végül a futball lett. Mivel mindig is támadó középpályásként játszott, később edzőként is a támadófoci híve lett. A maximalista, motivált tréner hírében álló Hevesinek sok fiatal, sikerre éhes focista köszönheti pályafutását. Kevesen tudják róla, hogy a Ferencváros női labdarúgó-szakosztályának egyik alapítója, és Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet a magyar cukorbeteg futsalválogatottal.

Borítókép: A Ridikül című műsorban. Készítette: Zih Zsolt, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Olasz helyett magyar sztár

Kitalálják, ki az az olasz művész, akit Huszárik Zoltán eredetileg a Szindbád főszerepére szánt?

Évtizedek a nézők otthonában

Immár 29 éve, hogy Tamási Eszter, a valaha élt egyik legnépszerűbb bemondónő nincs köztünk. Rá és más népszerű tévés személyiségekre emlékezünk. (Videóval!)

Boldog születésnapot, Kútvölgyi Erzsébet!

A gimnáziumban még matematika tagozaton tanult, majd a főiskola elvégzése után rögtön elkezdett színházban és tévéfilmekben szerepelni. Tehetsége igen korán megmutatkozott, így nem csoda, hogy rengeteg csodás szerepet tudhat maga mögött. Szeretettel köszöntjük Kútvölgyi Erzsébetet, és közelgő születésnapja alkalmából a nézők figyelmébe ajánljuk az (m3.hu- n)[https://archivum.mtva.hu/m3] látható műsorait.

A lélek nem öregszik

75. születésnapján köszöntjük Blaskó Péter színművészt!