Herz szalámi

A nemespenésszel borított, egyedi fűszerezésű, fehér- és szegfűbors illatú Herz szalámi 135 éve indult hódító útjára.

Múltidő

2023.09.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


A szalámiipart az 1800-as évek második felében Olaszországból bevándorolt iparosok honosították meg Magyarországon. Nagyarányú sertésvágások voltak akkoriban országszerte, a zsírt és szalonnát elraktározták vagy külföldre vitték, viszont a húst nem tudták tárolni, ezért szalámi alakjában konzerválták. 

A Herz gyár története 135 éves múltra tekint vissza. Alapítója Herz Ármin aradi születésű terménykereskedő volt, aki Budapesten, a Soroksári úton alapította üzemét. A gyár a modern technika összes vívmányával fel volt szerelve, saját gőz-, dízelmotor-, villanyüzeme és hűtőháza volt. Termékeik többségét az Osztrák-Magyar Monarchia idején Ausztriába és külföldre szállították. A hagyományos érlelésű szalámik és kolbászok azóta is népszerűek világszerte.

Az évforduló kapcsán egy lapozható képgalériával kedveskedünk önöknek, amelynek segítségével bepillantást nyerhetnek a finomságok készítésének történetébe és technikájába. Tartsanak velünk!

1.Herz óriás szalámi (MTI Fotó: Kácsor László) 

2.Szalámik rendezése a Szalámigyárban (MTI Fotó: Fried János)

3.Horgosi Antal, a Budapesti Szalámigyár művezetője (MTI Fotó: Lónyai Mária)

4.Szalámi készítés (MTI Fotó: Lajos György)

5. Herz Ármin és Fiai Szalámigyár a Soroksári úton (MTI Fotó: Fried János)

6.Frissen töltött szalámirudak (MTI Fotó: Bojár Sándor)

7. Karácsonyi Margit minőségjelző cédulákat köt füstölés előtt a szalámirudakra (MTI Fotó: Jármai Béla)

8.Elkészült szalámik csomagolása (MTI Fotó: Jármai Béla)

9. Bató Károlyné a félkész szalámirudakat rendezi (MTI Fotó: Bojár Sándor)

10.Géppel szeleteli a szalámit az eladó (MTI Fotó: Gere László)

Borítókép: Szalámirudak ellenőrzése MTI Fotó Készítette: Lónyai Mária, Tulajdonos: MTVA Sajtó-és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-798476

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Orosz Adélt köszöntjük!

A Nemzeti Fotótár különleges képeivel köszöntjük születésnapján a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas kiváló táncművészt és balettpedagógust, az Operaház örökös tagját és mesterművészét.

Szabad egy táncra, Psota Irén?

Róna Viktor tizenévesen az Operaház balettkarának tagja lett, később világkarriert futott be. A párizsi Opera és a milánói Scala mestere volt, rajzolt neki Picasso, barátkozott vele Nurejev. Erzsébet királynő és Kennedy előtt is fellépett a 85 éve született Kossuth- és Liszt-díjas érdemes és kiváló művész.

Építészből a Népművészet Mestere

A tíz éve elhunyt prímásra, népzenekutatóra és hegedűtanárra, Halmos Bélára emlékezünk, aki a magyarországi népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója volt.

A komédiaíró színpadi halála és töretlen dicsősége

A négyszáz éve született francia drámaíró, Molière mind a mai napig a legtöbbet játszott klasszikus szerzők egyike a magyar színpadokon.