Herz szalámi

A nemespenésszel borított, egyedi fűszerezésű, fehér- és szegfűbors illatú Herz szalámi 135 éve indult hódító útjára.

Múltidő

2023.09.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


A szalámiipart az 1800-as évek második felében Olaszországból bevándorolt iparosok honosították meg Magyarországon. Nagyarányú sertésvágások voltak akkoriban országszerte, a zsírt és szalonnát elraktározták vagy külföldre vitték, viszont a húst nem tudták tárolni, ezért szalámi alakjában konzerválták. 

A Herz gyár története 135 éves múltra tekint vissza. Alapítója Herz Ármin aradi születésű terménykereskedő volt, aki Budapesten, a Soroksári úton alapította üzemét. A gyár a modern technika összes vívmányával fel volt szerelve, saját gőz-, dízelmotor-, villanyüzeme és hűtőháza volt. Termékeik többségét az Osztrák-Magyar Monarchia idején Ausztriába és külföldre szállították. A hagyományos érlelésű szalámik és kolbászok azóta is népszerűek világszerte.

Az évforduló kapcsán egy lapozható képgalériával kedveskedünk önöknek, amelynek segítségével bepillantást nyerhetnek a finomságok készítésének történetébe és technikájába. Tartsanak velünk!

1.Herz óriás szalámi (MTI Fotó: Kácsor László) 

2.Szalámik rendezése a Szalámigyárban (MTI Fotó: Fried János)

3.Horgosi Antal, a Budapesti Szalámigyár művezetője (MTI Fotó: Lónyai Mária)

4.Szalámi készítés (MTI Fotó: Lajos György)

5. Herz Ármin és Fiai Szalámigyár a Soroksári úton (MTI Fotó: Fried János)

6.Frissen töltött szalámirudak (MTI Fotó: Bojár Sándor)

7. Karácsonyi Margit minőségjelző cédulákat köt füstölés előtt a szalámirudakra (MTI Fotó: Jármai Béla)

8.Elkészült szalámik csomagolása (MTI Fotó: Jármai Béla)

9. Bató Károlyné a félkész szalámirudakat rendezi (MTI Fotó: Bojár Sándor)

10.Géppel szeleteli a szalámit az eladó (MTI Fotó: Gere László)

Borítókép: Szalámirudak ellenőrzése MTI Fotó Készítette: Lónyai Mária, Tulajdonos: MTVA Sajtó-és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-798476

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Kis autók, nagy remények

A kicsi kocsi praktikus. Mindig divatos. Megújuló reményekkel kikövezett a hazai miniautó-fejlesztés rögös útja. A pálya a „motorizált cipőtől” a Puliig ível.

Rádióélet – műsorújság, képeslap, magazin a javából

A Magyar Rádió 1925 áprilisában kezdte meg kísérleti sugárzását, az év decemberében létrehozták a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-t, a Rádióélet első száma pedig 1929 szeptemberében hagyta el a nyomdát. A műsorújság minden évfolyamát digitalizálva, és még sok más érdekességet is találhatnak a frissen megnyitott (Rádióarchívum)[https://archivum.mtva.hu/radio] oldalon.

Vízipók, Kukori és a többiek

Vízipók-csodapók, Kukoriék és a nagy Ho-ho-ho-horgász. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy ha ezeket a rajzfilmsorozatokat megemlítjük ismerőseink körében, valaki biztosan rá fogja vágni, hogy ezek közül egyik vagy másik a legnagyobb kedvence. Olyan rajzfilmekről beszélünk, amelyeken generációk nőttek föl. S bár rajzfilmek tömegével születnek manapság is, a mondanivaló és a kép egysége, bája, egyedisége a mai napig elvarázsol bennünket ezen sorozatok esetében.

„Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor…” 100 éve született Romhányi József

Éleslátása, zenei érzéke, nyelvi ötletei utolérhetetlenek. A 100 éve született Romhányi József életműve előtt a költészettől idegenkedők is levett kalappal állnak.