Herz szalámi

A nemespenésszel borított, egyedi fűszerezésű, fehér- és szegfűbors illatú Herz szalámi 135 éve indult hódító útjára.

Múltidő

2023.09.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


A szalámiipart az 1800-as évek második felében Olaszországból bevándorolt iparosok honosították meg Magyarországon. Nagyarányú sertésvágások voltak akkoriban országszerte, a zsírt és szalonnát elraktározták vagy külföldre vitték, viszont a húst nem tudták tárolni, ezért szalámi alakjában konzerválták. 

A Herz gyár története 135 éves múltra tekint vissza. Alapítója Herz Ármin aradi születésű terménykereskedő volt, aki Budapesten, a Soroksári úton alapította üzemét. A gyár a modern technika összes vívmányával fel volt szerelve, saját gőz-, dízelmotor-, villanyüzeme és hűtőháza volt. Termékeik többségét az Osztrák-Magyar Monarchia idején Ausztriába és külföldre szállították. A hagyományos érlelésű szalámik és kolbászok azóta is népszerűek világszerte.

Az évforduló kapcsán egy lapozható képgalériával kedveskedünk önöknek, amelynek segítségével bepillantást nyerhetnek a finomságok készítésének történetébe és technikájába. Tartsanak velünk!

1.Herz óriás szalámi (MTI Fotó: Kácsor László) 

2.Szalámik rendezése a Szalámigyárban (MTI Fotó: Fried János)

3.Horgosi Antal, a Budapesti Szalámigyár művezetője (MTI Fotó: Lónyai Mária)

4.Szalámi készítés (MTI Fotó: Lajos György)

5. Herz Ármin és Fiai Szalámigyár a Soroksári úton (MTI Fotó: Fried János)

6.Frissen töltött szalámirudak (MTI Fotó: Bojár Sándor)

7. Karácsonyi Margit minőségjelző cédulákat köt füstölés előtt a szalámirudakra (MTI Fotó: Jármai Béla)

8.Elkészült szalámik csomagolása (MTI Fotó: Jármai Béla)

9. Bató Károlyné a félkész szalámirudakat rendezi (MTI Fotó: Bojár Sándor)

10.Géppel szeleteli a szalámit az eladó (MTI Fotó: Gere László)

Borítókép: Szalámirudak ellenőrzése MTI Fotó Készítette: Lónyai Mária, Tulajdonos: MTVA Sajtó-és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-798476

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Bob herceg filmen

Huszka Jenő operettjének 1972-es tévéfilmváltozata évtizedek óta a közönség egyik kedvence. Keleti Márton rendezésében karácsonykor mutatták be először a Magyar Televízióban, idén UHD-felbontásban láthatják az m3 online csatornán december 30-án. Jó szórakozást kívánunk!

Az ezerarcú díva

Köszöntjük a ma szülinapos Esztergályos Cecíliát, aki balerinaként kezdte, mielőtt a színészethez pártolt, imádott férjhez menni, és egy ország „Anycija” lett.

KVÍZ - Fábri Zoltán rendező

Fábri Zoltánt az egyik legnagyobb magyar rendezőnek tartjuk, az ő munkássága előtt tisztelegve januárban a Duna műsorra tűzi egy-egy alkotását, vasárnap esténként. Ennek apropóján játékra hívjuk Önöket, az alábbi kvízzel tesztelhetik tudásukat a rendező munkássága kapcsán. Tegyék próbára magukat, mit tudnak Fábri Zoltánról, és tudjanak meg még több érdekességet!

Precizitás, letisztult jellemábrázolás: Horváth Sándor

„Szeretem, hogy a játszani igét sohasem cseréli fel a látszanival, hogy még kedvetlenül formált szerepeiben se megy önnön szintje alá.” – írta róla Száraz György.