Legendás sztárpárok

Február 11-18-a között a Házasság hetét ünnepeljük, ebből az alkalomból bepillantunk néhány olyan kapcsolatba, amelyek az ország nyilvánossága előtt zajlottak-zajlanak: lángoló, esetleg sírig tartó szerelmekbe.

Ünnepek és hétköznapok

2024.02.11 | olvasási idő: kb. 4 perc


A művészek élete mindig is érdekes volt és lesz, hiszen reflektorfényben léteznek. Különösen szívesen kíváncsiskodunk a szerelem terén: vajon kedvenceinknek sikerül-e, és ha igen, hogyan és kivel elérnie a harmóniát és boldogságot. Gyakran a pár mindkét tagja ismert személy, így még nagyobb az érdeklődés és esetenként a teher is. Ilyen körülmények között talán a hagyományos kapcsolatoknál is keményebben kell dolgozni azért, hogy a szerelem megmaradjon. Ez nem is mindig sikerül, ettől függetlenül életre szóló élmény lehet egy ilyen szerelem. Ilyen sírig tartó házassággal vagy szakítással végződő, de mindenképpen nagy lánggal égő, szenvedélyes és nagy hatású szerelmekből szemezgetünk.

Családi idill a színészházaspár otthonában 1955-ben (MTI fotó: Keleti Éva)

Az etalon: Gombos Katalin és Sinkovits Imre

Mindenki ilyen házasságot szeretne, sajnos csak keveseknek sikerül megvalósítani. Sinkovits még főiskolás volt, amikor Gombos Katival, a törékeny szőke naivával találkoztak az Apák ifjúsága című kamaradarabban 1950-ben. Rögtön egymásba szerettek, 1951-ben pedig már házasságot is kötöttek. Az idő igazolta, hogy nem hamarkodták el a döntést: életük végéig szerették egymást és boldogok voltak ebben a házasságban. Kivételesen stabil, kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat volt az övék, amelyet nem zavart meg sem szakmai, sem női-férfi féltékenység. Mindkét gyermekük követte őket a színészi pályán (Sinkovits-Vitay András, Sinkovits Marianna).

Összhangban a színpadon is, egy Gorkij darab próbáján a Nemzeti Színházban 1974-ben (MTI fotó: Keleti Éva)

Akinek másodjára sikerült: Zolnay Zsuzsa és Básti Lajos

Básti Lajos első házassága válással végződött (felesége a szintén színésznő Ferrari Violetta volt). Másodjára az akkor 45 éves, már befutott, körülrajongott színész újra szakmabelit választott: a nála 21 évvel fiatalabb főiskolai hallgatót, Zolnay Zsuzsát, akinek tanára volt a Színművészeti Főiskolán. 1956 októberében kötötték össze életüket, s a jelentős korkülönbség ellenére szerelmük a sírig tartott: házasságuknak Básti Lajos 1977-ben bekövetkezett halála vetett véget. Az özvegy - bár még csak 45 éves volt ekkor - sosem heverte ki imádott férje elvesztését, nem ment újra férjhez.

A színészpár otthonuk kertjében pihen (MTI Fotó: Keleti Éva)

Akik "együtt kergették a színészálmot": Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán

A négy évvel idősebb, ünnepelt művésznő még Gábor Miklós feleségeként, Miskolcon egy próbafolyamat közben ismerkedett össze az ifjú Latinovits Zoltánnal. 1960-at írtak ekkor. Bár nem házasodtak össze, Latinovits haláláig, 16 éven keresztül tartott a kapcsolatuk. Szenvedélyes, szédítő magasságokba emelő és mélységekbe rántó szerelem volt ez, főként Latinovits állapotától függően. A férfi féltékeny volt, kedélyállapota pedig rendkívül ingadozó, ami a legszebb kapcsolatot is megkeserítheti. Ennek ellenére igazi legendás szerelem volt az övék, és rengeteget játszottak együtt: a korszak ikercsillagainak is szokták nevezni őket. 

A találkozás apropója: Euridike a Művész Színházban (MTI fotó: Várkonyi László)

A befutott színésznő és a kezdő szívtipró: Tolnay Klári és Darvas Iván

Az ünnepelt díva kegyeiért már sorban álltak a férfiak, amikor megjelent az életében a kezdő színész, Darvas Iván, és Tolnay Klári őt választotta. Évtizedeken és generációkon átívelő tapasztalat, amely mára bebizonyosodott: Darvas sármjának szinte lehetetlen ellenállni. Az Euridike című darab próbáin ismerték meg egymást 1946-ban. Kezdetben titokban találkozgattak, majd 1947-ben összeházasodtak, annak ellenére, hogy a színésznő javára 11 év volt a korkülönbség kettejük között. Számos filmben szerepeltek együtt (Mese a 12 találatról, Rokonok, Pacsirta), akkor is, amikor kapcsolatuk már felbomlott. 13 évet töltöttek együtt, Tolnay Klári nem ment többé férjhez és élete szerelmeként emlegette Darvast.

Korda György és Balázs Klári 2022-ben, a Csináljuk a fesztivált! zsűritagjaiként (MTI fotó: Cseke Csilla)

Generációk kedvencei

Korda György és Balázs Klári párosa töretlen sikernek örvend nem csak saját korosztályukban, de mára már a fiatalság is a szívébe zárta őket. Egyikük sem elsőre találta meg élete párját, Korda György felesége Kovács Iby operetténekesnő volt, míg Balázs Klári (ekkor még Boros Klára) elsőre szakmabeli társsal, Balázs Gábor basszusgitárossal kötött házasságot. Egy 1980-as balatoni koncertturné azonban mindkettejük életét megváltoztatta. Megismerkedésüket követte az első közös dal, azt pedig számos közös album és nagy sláger. Bár életüket rivaldafényben élik, a köztük lévő kapocs ennél erősebbnek bizonyult. Ahogy már az elején is sejtették: ez több lett, mint futó kaland. Hosszú évtizedek óta hű társai egymásnak, jó példát mutatva ezzel számos felnövő generációnak is.

Legendás sztárpárok képgalériánkban számos további érdekes fotó várja Önöket kedvenceikről!

Receptet a jó házassághoz nem adhatunk, szórakoztató műsorokat viszont igen. Az m3.hu február 11-én, a Házasság világnapján műsorára tűzi a Házassági évforduló című vígjátékot, melyben a házaspárt az életben is egykor egy családot alkotó Bodrogi Gyula és Voith Ági alakítja. 

Sok hűhó Emmiért – Aszlányi Károly népszerű regényében Málnássy földbirtokos nászéjszakáját egy különös fiatal lány érkezése zavarja meg, aki fenekestül forgatja fel a férfi hétköznapjait. A regény tévéfilmváltozata szintén vasárnap látható az m3.hu műsorán.

Borítókép: Szerelmespár az egykori Dunakert terasztán, MTI fotó: Bara István

További cikkek:

Az ember, aki nemcsak beszélni, hanem viselkedni is tanította az országot

Magyarországon négy, Angliában egy általános iskola viseli a nevét, amely összeforrt a beszédpedagógia és beszédtechnika fogalmával. Elképesztő népszerűségét mindig kifogástalan emberi és szakmai példamutatásának, alázatának köszönhette. Július 29-én ünnepelné 85. születésnapját Montágh Imre.

A magyar animáció mesterei - kvíz

A köztévé csatornái a következő napokban a magyar animáció – vagy ahogyan az érdeklődők többsége még ma is szívesebben nevezi: a rajzfilm – immáron klasszikusnak mondható alkotásait sugározza. Az apropó a műfaj egyik hazai mestere, Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója, illetve az animáció világnapja.

Budavári Nagyboldogasszony-templom, közismert nevén: Mátyás-templom

A templom egykori gótikus alakját Schulek Frigyes tervei alapján állították vissza, és 1896. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján szentelték fel.

Látogatás az alvilágban

Az UNESCO 1995. december 6-án a Világörökség részévé nyilvánította az Aggteleki- és a Szlovák Karszt barlangjait. Magyarország és Szlovákia közösen állította össze és terjesztette a Világörökség Bizottság elé pályázati anyagát.