Kisemberek nagy színésze

90. születésnapját ünnepli a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Mézga Géza megszólaltatója, Harkányi Endre.

Kultúrsnack

2024.03.26 | olvasási idő: kb. 3 perc


A háború miatt árván maradt fiú már egészen korán, 13 évesen Radványi Géza azóta kultikussá vált Valahol Európában című filmjében szerepelt, szinte önmagát alakítva („Könyörgöm, gyerekek, akasszuk fel!”). A filmszerepért 300 forintot kapott, amit elloptak tőle, de a stáb összeadta neki a fizetséget. 

A Mézeshét című zenés vígjátékban (MTI Fotó: Horváth Éva)

Rokonai nyomására esztergályosnak készült, de hegesztés helyett végül a színészetet választotta, és a debreceni kezdés után 55 éven keresztül játszott budapesti színházakban. Otthonának leginkább a Vígszínházat tartja, aminek az előadásait a mai napig látogatja.

Galambos Erzsivel Molnár Ferenc Liliom című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

Játszott drámákban, vígjátékokban, a kisemberek hiteles megformálója volt. Számtalan szép szerepe közül az egyik legmeghatározóbb talán Bernard Malamud A segéd című darabjának fűszerese volt, amelyben Rudolf Péter partnereként játszott.

Puck-ként a Szentivánéji álom című vígjáték próbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

Jellegzetes hangján nemcsak a családfő Mézga szólalt meg, hanem a Vizipók-csodapók Keresztespókja is, és Danny DeVito állandó magyar hangja is ő volt. Korelnöke volt a Kossuth Rádió mese hangjáték-sorozatának, a Vacka Rádiónak. Egész élete a színházról, a színészetről szólt, mintegy 150 színházi bemutató, 70 játék- és tévéfilm köthető a nevéhez.

Bánhidi Lászlóval az Aranyborjú című tv-film egy jelenetében (MTV Fotó: Kiss Júlia)

Nehéz és tragikus sorsára a színjátszásban talált vigaszt: „Valahogy a szerepeimmel olyan világba tudtam képzelni magam, amilyet épp játszottam, és ez átsegített a nehézségeken már gyerekként is.” Isten éltesse még sokáig a kis emberek nagy színészét!

Harkányi Endréről és népszerű szerepeiről a Nemzeti Archívum fotógaléiájában találnak remek képválogatást, ide kattintva: https://nemzetiarchivum.hu/bookmarks/collections/5l9vfyX6AVyHEqnD

Tekintsék meg Harkányi Endrével a Randevú Budapesten című izgalmas tévéfilmet az m3.hu online csatorna műsorán: https://s.mtva.hu/6kJPa5hw

BorítóképHarkányi Endre Jászai Mari-díjas színművész (1977) Készítette: Farkas Tamás, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-S__FA19770115001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Igazi férfiak és igazi nők

140 éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogatnak mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film és neki köszönhetjük a Míg tart a szerelmet is. Persze nem csak Móricz műveit hoztuk a hétre. Középpontban a férfiak és a nők kapcsolata remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, természetesen szórakoztató formában.

Államalapítás és új kenyér

Tudjanak meg többet az ünnep történetéről és nézzék meg lapozható képgalériánkat!

Törőcsik Mari 85!

Törőcsik Mari idén novemberben ünnepli 85. születésnapját. Pályafutása során megszámlálhatatlanul sok díjat és elismerést kapott, a legfontosabbak a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze titulusok, továbbá háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla díj büszke tulajdonosa. Nem utolsó sorban pedig érdemes és kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!”

Március 26-án világszerte egyre többen csatlakoznak a Föld órája elnevezésű akcióhoz.