Kisemberek nagy színésze

90. születésnapját ünnepli a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Mézga Géza megszólaltatója, Harkányi Endre.

Kultúrsnack

2024.03.26 | olvasási idő: kb. 3 perc


A háború miatt árván maradt fiú már egészen korán, 13 évesen Radványi Géza azóta kultikussá vált Valahol Európában című filmjében szerepelt, szinte önmagát alakítva („Könyörgöm, gyerekek, akasszuk fel!”). A filmszerepért 300 forintot kapott, amit elloptak tőle, de a stáb összeadta neki a fizetséget. 

A Mézeshét című zenés vígjátékban (MTI Fotó: Horváth Éva)

Rokonai nyomására esztergályosnak készült, de hegesztés helyett végül a színészetet választotta, és a debreceni kezdés után 55 éven keresztül játszott budapesti színházakban. Otthonának leginkább a Vígszínházat tartja, aminek az előadásait a mai napig látogatja.

Galambos Erzsivel Molnár Ferenc Liliom című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

Játszott drámákban, vígjátékokban, a kisemberek hiteles megformálója volt. Számtalan szép szerepe közül az egyik legmeghatározóbb talán Bernard Malamud A segéd című darabjának fűszerese volt, amelyben Rudolf Péter partnereként játszott.

Puck-ként a Szentivánéji álom című vígjáték próbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

Jellegzetes hangján nemcsak a családfő Mézga szólalt meg, hanem a Vizipók-csodapók Keresztespókja is, és Danny DeVito állandó magyar hangja is ő volt. Korelnöke volt a Kossuth Rádió mese hangjáték-sorozatának, a Vacka Rádiónak. Egész élete a színházról, a színészetről szólt, mintegy 150 színházi bemutató, 70 játék- és tévéfilm köthető a nevéhez.

Bánhidi Lászlóval az Aranyborjú című tv-film egy jelenetében (MTV Fotó: Kiss Júlia)

Nehéz és tragikus sorsára a színjátszásban talált vigaszt: „Valahogy a szerepeimmel olyan világba tudtam képzelni magam, amilyet épp játszottam, és ez átsegített a nehézségeken már gyerekként is.” Isten éltesse még sokáig a kis emberek nagy színészét!

Harkányi Endréről és népszerű szerepeiről a Nemzeti Archívum fotógaléiájában találnak remek képválogatást, ide kattintva: https://nemzetiarchivum.hu/bookmarks/collections/5l9vfyX6AVyHEqnD

Tekintsék meg Harkányi Endrével a Randevú Budapesten című izgalmas tévéfilmet az m3.hu online csatorna műsorán: https://s.mtva.hu/6kJPa5hw

BorítóképHarkányi Endre Jászai Mari-díjas színművész (1977) Készítette: Farkas Tamás, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-S__FA19770115001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Már nem csodálkozom a csodákon”

Eperjes Károly sajátos humorú, kivételes energiával rendelkező, keresztény hittel élő színművész, aki a szó jó értelmében vett fociőrült, parodista, rendező, tanár, művészeti vezető és több színház alapító tagja.

Kő Pál – aki még nevének is művészete anyagát választotta

Talán leghíresebb alkotása Szent István király szobra, amelyet 2001 pünkösdjén szenteltek fel a Gellért-hegyi Sziklakápolna előtt.

Színészek és kutyák - kvíz

A színészek között is szép számmal akadnak kutyabarátok. Ez alkalommal kedvenceik szemszögéből láttatjuk őket.

A komédiaíró színpadi halála és töretlen dicsősége

A négyszáz éve született francia drámaíró, Molière mind a mai napig a legtöbbet játszott klasszikus szerzők egyike a magyar színpadokon.