Építészből a Népművészet Mestere

A tíz éve elhunyt prímásra, népzenekutatóra és hegedűtanárra, Halmos Bélára emlékezünk, aki a magyarországi népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója volt.

Kultúrsnack

2023.07.18 | olvasási idő: kb. 2 perc


Halmos Béla 1946-ban született Szombathelyen, de gyermekkorát Gyulán töltötte. Kisgyermekként édesanyja bátorítására kezdett zenélni, aki a népzenét is megszerettette fiával. Halmos Béla előbb azonban édesapja nyomdokain haladva építészmérnökként végzett 1970-ben, a zene és azon belül is a népzene 1969-ig másodlagos szerepet töltött be életében. Ekkor duót alapítottak Sebő Ferenccel, majd később megalakult a Sebő-együttes. Egy rövid ideig ugyan várostervező mérnök állása mellett igyekezett a zenével foglalkozni, végül azonban teljes egészében átadta magát szenvedélyének. Így nyilatkozott erről az időszakról: „…először próbáltunk volna autentikusnak nevezett népzenét játszani - csak éppen sehol sem jutottunk hozzá. Akkor az volt a legégetőbb gondunk, hol hallhatnánk ilyet eredeti, hiteles előadásban.” 

A kiváló prímás a gyűjtőmunka során hamar felismerte, hogy zene és tánc szinte elválaszthatatlanok, így nyilvánvalóvá vált a táncok megőrzésének fontossága is. Végül társaival teljes életüket a magyar népzenei és táncörökség megőrzésének szentelték, ahogy Halmos Béla fogalmazott: „A mi generációnk arra jött rá, hogy nem kell feltétlenül „fölemelni" a népzenét a magas művészetbe, hanem alkalmazni kell a hétköznapi nyelv szintjén.”

A Sebő-együttessel 1974-ben (MTI Fotó: Danis Barna)

Nemcsak egyik elindítója volt a táncházmozgalomnak, de tevékeny közreműködője is, hisz minden elképzelhető munkafolyamatban igyekezett részt vállalni a zenéléstől a gyűjtésen és kutatáson át a szervezésig és oktatásig. Ugyanakkor előbb az MTA Népzenekutató Csoportjának, majd az MTA Zenetudományi Intézetének megbízásából a népi tánczene hegedűdarabjainak lejegyzésével, partitúrák készítésével és felvételek archiválásával foglalkozott. 1987-ben a zenetudományok kandidátusa lett, disszertációjának anyagát Ádám István széki prímás és zenekara munkásságának több, mint egy évtizedes kutatómunkája szolgáltatta. A tudományos munka mellett 1990 és 2009 között a Kalamajka együttes prímásaként folyamatosan színpadon is volt. 1992-től a Magyar Művelődési Intézet Hangszeres Népzenekutató Csoportjának, míg 1999-től a Táncház Archívum alapítója és vezetője lett, valamint tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen is. Kottái, kéziratai, hanganyagai 2013-as halála után a Hagyományok Házához kerültek. 

Portré 1985-ből (MTI Fotó)

Arról, hogy miért tartotta fontosnak a népzene terjesztését, így nyilatkozott egyszer: „Apám azt mondta, nem a galambot hasonlítjuk a repülőgéphez, hanem a repülőgépet a galambhoz. Vagyis a fejlődésben fontos a sorrend. Szerintem baj, ha valaki először a membránzizegést ismeri meg zeneként. Ha gyerekként ehhez szokik hozzá, nem alakulnak ki bizonyos készségei. A struktúrát úgy kellene kialakítani, hogy a technika mindig fölül legyen. Nekünk már elég, ha föltesszük a lemezt, mert megvan hozzá a háttér, ismerjük az eredetit. Az oktatásban ezért fontos, hogy az élő művészeteket tanítsuk. Azokat, amelyek voltaképpen nélkülözhetetlenek az élethez.”

Borítókép: Halmos Béla népzenész MTI Fotó, Készítette: Kollányi Péter Tulajdonos: MTI Fotószerkesztőség: MTI-FOTO- DKOKO20120903006

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Mindannyiunk Ötvös Csöpije, Sándor Mátyása, Zentay Dezsője

80 éves lenne Bujtor István, ez alkalomból felelevenítünk néhány kedves sztorit róla és pályafutásáról.

Manyika örök

Fordulatos életéből több filmtéma is kitelne. Neve összeforrt a habos süteménnyel, (cikkünkben!) imádta az állatokat, zseniálisan szteppelt, egy időben élő ágyúgolyóként lőtték ki a cirkuszi kupolába, a háború alatt pedig bolondnak tettette magát egy elmegyógyintézetben. 110 esztendeje született és 50 éve távozott az ezerarcú női Chaplin, Kiss Manyi.

Az ezerarcú díva

Köszöntjük a ma szülinapos Esztergályos Cecíliát, aki balerinaként kezdte, mielőtt a színészethez pártolt, imádott férjhez menni, és egy ország „Anycija” lett.

Az eltántoríthatatlan tehetség

Huszárik Zoltán Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező életműve kevés darabot számlál, ám összetéveszthetetlen vizuális nyelve máig hatással van a magyar filmművészetre. Rá emlékezünk annak apropóján, hogy nemrégiben adták át először a róla elnevezett díjat.