Győri Ilonára emlékezünk

A Jászai Mari-díjas színművész 95 évvel ezelőtt született, sokak emlékezetében a Mézga család Paulájának hangjaként él.

Kultúrsnack

2024.01.18 | olvasási idő: kb. 2 perc


Győri Ilona Fonyódon született 1929. január 18-án. A Színművészeti Akadémia elvégzése után 1948-ban a Nemzeti Színházhoz került, de a színpadi éveiből legtöbbet a szolnoki Szigligeti Színháznál töltött. 1966-ban a Magyar Szinkron és Video Vállalat tagja lett, innen ment nyugdíjba. Hosszú betegeskedés után Leányfalun hunyt el 2001-ben. Fia, Fazekas István is színművész lett.

A Tavaszi keringő című operettben Piriként 1958-ban (MTI Fotó: Tormai Andor)

Győri Ilona annak az 1945 után kibontakozó, jelentős színésznemzedéknek volt a tagja, akiknek sorába Szirtes Ádám, Soós Imre és Horváth Teri is tartozott. Nagy drámai erővel jelenített meg klasszikus hősnőket, főbb szerepei voltak: Stuart Mária, Gertrudis a Bánk bánból, Elmira asszony a Tartuffe-ből, illetve O’Neill Boldogtalan hold című darabjából Josie Hogan.

Mézga Gézáné Rezovits Paula és férje a Mézga család különös kalandjai című rajzfilmsorozatból (Tulajdonos: MTV Fotóarchívum)

Filmekben az 1960-as évek közepétől szerepelt, a kilencvenes évek végétől, több televíziós sorozatban vállalt epizódszerepet, ilyen volt például a Linda, a Família Kft., az Angyalbőrben, a Kisváros. A szinkronizálás sem volt tőle idegen, az 1960-as évek közepétől a nyolcvanas évek végéig a Pannónia Filmstúdióban sok külföldi színésznőnek kölcsönözte a hangját. Nem állt távol tőle a derűsebb alakítások tolmácsolása sem, ezért is vállalta el például a magyar rajzfilmsorozat Mézga családjából Paula asszony szerepét is.

Borítókép: Angyalka szerepében Moliere Dandin György avagy a megcsúfolt férj című művének próbáján. Készítette: Várkonyi László, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-774100

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A magyar animáció mesterei - kvíz

A köztévé csatornái a következő napokban a magyar animáció – vagy ahogyan az érdeklődők többsége még ma is szívesebben nevezi: a rajzfilm – immáron klasszikusnak mondható alkotásait sugározza. Az apropó a műfaj egyik hazai mestere, Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója, illetve az animáció világnapja.

„A színészet számomra az egyetlen létforma”

Már főiskolásként színházi szerződése volt, több mint öt évtizedes pályafutása azóta is töretlen. Felejthetetlen alakítások százait, és több könyvet is maga mögött tudhat a 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművész, Szilágyi Tibor.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Miskolci Szimfonikus Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Miskolci Szimfonikus Zenekar felvételei.

Cini, aki már tiniként sztár volt

A csinos, tiszta szemű, fiatal lány, a beatkorszak úttörője, rengeteg tánc- és popdal előadója nagy magaslatokat és mélységeket járt meg élete során.