Győri Ilonára emlékezünk

A Jászai Mari-díjas színművész 95 évvel ezelőtt született, sokak emlékezetében a Mézga család Paulájának hangjaként él.

Kultúrsnack

2024.01.18 | olvasási idő: kb. 2 perc


Győri Ilona Fonyódon született 1929. január 18-án. A Színművészeti Akadémia elvégzése után 1948-ban a Nemzeti Színházhoz került, de a színpadi éveiből legtöbbet a szolnoki Szigligeti Színháznál töltött. 1966-ban a Magyar Szinkron és Video Vállalat tagja lett, innen ment nyugdíjba. Hosszú betegeskedés után Leányfalun hunyt el 2001-ben. Fia, Fazekas István is színművész lett.

A Tavaszi keringő című operettben Piriként 1958-ban (MTI Fotó: Tormai Andor)

Győri Ilona annak az 1945 után kibontakozó, jelentős színésznemzedéknek volt a tagja, akiknek sorába Szirtes Ádám, Soós Imre és Horváth Teri is tartozott. Nagy drámai erővel jelenített meg klasszikus hősnőket, főbb szerepei voltak: Stuart Mária, Gertrudis a Bánk bánból, Elmira asszony a Tartuffe-ből, illetve O’Neill Boldogtalan hold című darabjából Josie Hogan.

Mézga Gézáné Rezovits Paula és férje a Mézga család különös kalandjai című rajzfilmsorozatból (Tulajdonos: MTV Fotóarchívum)

Filmekben az 1960-as évek közepétől szerepelt, a kilencvenes évek végétől, több televíziós sorozatban vállalt epizódszerepet, ilyen volt például a Linda, a Família Kft., az Angyalbőrben, a Kisváros. A szinkronizálás sem volt tőle idegen, az 1960-as évek közepétől a nyolcvanas évek végéig a Pannónia Filmstúdióban sok külföldi színésznőnek kölcsönözte a hangját. Nem állt távol tőle a derűsebb alakítások tolmácsolása sem, ezért is vállalta el például a magyar rajzfilmsorozat Mézga családjából Paula asszony szerepét is.

Borítókép: Angyalka szerepében Moliere Dandin György avagy a megcsúfolt férj című művének próbáján. Készítette: Várkonyi László, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-774100

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

180 éve a színpadokon - a Hunyadi László opera

Erkel Ferenc Hunyadi László című háromfelvonásos operájának ősbemutatójára 1844. január 27-én került sor a Pesti Nemzeti Színházban. Különböző feldolgozásait láthatják fotóinkon nagyszerű művészekkel, nézzék meg képválogatásunkat!

Aki miatt máig „magyarázzuk a bizonyítványunkat”

Karinthy Frigyes, a magyar irodalom tréfamestere, a nyelv fantasztikus virtuóza 85 éve hunyt el. Ebből az alkalomból idézzük meg alakját.

Karinthy „Cini” 100!

A maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket, jellemezte kaotikus családi életét a zseniális író atya. A perpatvar szenvedő alanya a legkisebb Karinthy fiú, Ferenc volt.

Egy feledhetetlen orgánum

Köszöntjük a ma 80 éves Jászai Mari-díjas színészt és újabban rendezőt, Kertész Pétert, aki nemcsak csodálatos hangjával rabolta el a közönség szívét.