A magyar gasztronómia nagykövete

140 éve született Gundel Károly séf, vendéglőtulajdonos és gasztronómiai szakíró, aki sokat tett a magyar konyhaművészet nemzetközi elismeréséért.

Cikksorozat: Városi séták

2023.09.23
2 perc

Gundel Károly édesapja révén itta magába a vendéglátás alapjait. Gundel János 1857-ben, 13 évesen került Budára, és kisvendéglőkben kezdett dolgozni. 25 éves korában nyitotta meg első éttermét, a Bécsi sörházat. Számos vendéglátóipari testület tisztségviselője volt, és a bécsi szelet budapesti elterjesztése az ő nevéhez fűződik. Fia, az 1883. szeptember 23-án született Károly pikolófiúként kezdte meg inaséveit az édesapa által igazgatott István Főherceg szálloda éttermében. Gundel Károly azt a Blasutigh Margitot vette feleségül, akinek egyik rokona III. Napóleon, majd az orosz cári udvar konyhamestere volt. A megállapodott Károly 1910-ben bérelte ki az állatkerttel egyidőben épített, akkor Wampeticsnek nevezett vendéglőt és Gundelre nevezte át. Ettől fogva az épület nemcsak az étteremnek, hanem az emeleten a Gundel családnak is otthont adott. Azonban az épület a későbbi sikerek ellenére sem került soha a család birtokába, az államtól bérelték. 

A Gundel étterem mennyezetén látható freskó (MTI Fotó: Ráfael Csaba)

Gundel Károly legendás vendégszeretetén túl az ízes magyar fogásoknak köszönhette éttermének gyorsan terjedő hírnevét. Később egy családi jellegű vendéglőt is nyitott az állatkert látogatóinak, a Kós Károly tervezte Bagolyvár éttermet. Gundel olyannyira sikeres lett, hogy 1925-ben a Royal szálló, 1927-től pedig a Gellért szálló éttermének üzemeltetését is átvette a család. A szállókban ugyanis gyermekei, Gundel Ferenc és Gundel Katinka ügyelt a minőségre, míg Gundel Károly – akinek ez az étterem volt az élete – megmaradt a mára a róla elnevezett úton álló városligeti egység igazgatásánál. A mesterszakács és kiváló üzletember azonban többre vágyott. Kutatta a magyar konyha eredtét, és küldetésévé vált a magyar ízek nemzetközi megismertetése. A franciául kiválóan beszélő gasztronómus előbb külföldi lapokban jelentette meg a magyar konyhaművészetet méltató írásait, majd olyan, a gasztronómiában máig klasszikusnak számító könyveket adott ki, mint A vendéglátás művészete és a Kis magyar szakácskönyv, melyeket számos nyelvre lefordítottak. Gundel Károly zsenije olyan felkéréseket hozott, amelyek tovább öregbítették a magyaros ízek hírnevét a világban. Többek közt III. Viktor Emánuel olasz király, valamint az 1939-es New York-i világkiállítás látogatói is megízlelhették a Gundel étterem főztjét, amit a világkiállítás idején a New York Times így méltatott: „A Gundel vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turistaprospektus.”

A Gundel-ház 2014-ben (MTI Fotó: Róka László)

A magyar ízek szerelemesének nevéhez olyan receptek fűződnek, mint a mai formájában ismeretes palócleves, a Gundel-saláta, a Gundel-fogas és a Gundel-tokány. A Gundel-palacsinta alapjaiban azonban Márai Sándor feleségétől, Matzner Ilonától származik, ugyanis ő kínálta egyszer ezzel a desszerttel Gundel Károlyt. Az édesség lángoló változata emiatt sokáig Márai-palacsintaként szerepelt az étterem étlapján. A ma ismert Gundel-palacsintarecept ezen a néven 1986-ban a Gundel Ferenc és Gundel Imre átdolgozásában újra megjelentetett Kis magyar szakácskönyvben olvasható először. A legendás étterem máig viseli hírnevének megalapozója, a kitűnő gasztronómus, Gundel Károly nevét, az épület Gundel-házként pedig 2014. óta szerepel a hungarikumok listáján. 

Borítókép: A Gundel étterem névfelirata MTI Fotó Készítette: Faludi Imre, Tulajdonos: Faludi Imre: MTI-FOTO-BFALU20221002099

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

Karinthy Mártonra emlékezünk

75 éves lenne a Kossuth-díjas magyar színigazgató, rendező, író, a Karinthy Színház alapító igazgatója.

Minden napra Örkény!

110 éve született a magyar groteszk nagymestere, aki mindig aktuális. A születésnapi hét minden egyes napján megidézi az...

„Jelet hagyni, hogy voltunk és elbuktunk, de lényünkben és e jelekben a magyarázat” – így hangzik Kondor Béla keserű ars poeticája.

Kondor Béla kétszeres Munkácsy Mihály-díjas, posztumusz Kossuth- és Magyar Örökség-díjas festő, grafikus, költő 1931. fe...

70 éves a Magyar-vándor névadója

A Magyar-orsó, a szökkenő vándor és a Magyar-vándor tornagyakorlatokat Dr. Magyar Zoltánnak köszönhetjük, aki a világon ...