Tündérlaki komikánkra emlékezünk

125 évvel ezelőtt született az 1930-as évek komikaideálja. Gombaszögi Elláról hoztunk néhány érdekességet.

Kultúrsnack

2023.12.27 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az 1945-ben készült fenti fotón Gombaszögi Ella úgy hajol a Szegedi Tudományegyetem laboratóriumi műszeréhez, mintha csak a jövőt kémlelné. Tehetné joggal, hisz az ekkor már több évtizednyi sikeres karriert maga mögött tudó színésznő a negyvenes évek elején politikai okokból nem léphetett színpadra. Ám a jövő tartogat még számára fellépéseket, hamarosan újra szerződteti a Művész- és a Vígszínház, később a Madách Színház is.

Csortos Gyulával a Kadétszerelemben (Reprodukció)

Gombaszögi Ella 125 éve született Budapesten, 1898. december 27-én. Négyen voltak testvérek: Ella, Frida, Margit és Irén – Heltai Jenő róluk mintázta a Tündérlaki lányok című drámáját. Ella 1912-ben iratkozott be a Színművészeti Akadémiára, s nyomban rácáfolt azokra, akik molett alkata miatt nem sok jövőt jósoltak neki, hiszen jóval a diploma megszerzése előtt, 15 esztendősen szerződtette a Vígszínház. Egyénisége és megjelenése, eszköztelen, mély jellemábrázoló készsége a komikaszerepekben érvényesült leginkább a színpadon, sőt az 1930-as évektől a filmvásznon is: elsősorban Kabos Gyula partnereként nevettetett például a Meseautóban vagy a Lovagias ügyben.

Gombaszögi Ella Ráday Imrét és Bajor Gizit figyeli egy színházi jelenetben (MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László)

A színházi próbák szünetében rendszeresen kártyázott és cigarettázott és igen gorombán beszélt azokkal, akiket nagyon megszeretett, de emiatt senki sem haragudott rá.

1951-ben a Bodzaliget egyik előadásán lett rosszul először, mentőautó érkezett érte. Ősszel már a Madách Színházban próbálták Osztrovszkij Farkasok és bárányok című darabját, amikor telefont kaptak: a művésznő november 12-én váratlanul elhunyt. Okuláréval az orrán, szövegkönyvvel a kezében találtak rá otthonában.

Borítókép: Szeged, 1945 – A tudományegyetem laboratóriumában Straub F. Brúnó, Gombaszögi Ella, Szentgyörgyi Albert, Fejes Teri és Bulla Elma. Reprodukció, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-752883

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tiszai árvíz

Másfél évtizede vízszintrekordok dőltek meg, amikor a 2006-os árvíz során hazánk négy nagy folyójának - a Duna, a Tisza, a Körös és a Maros - árhulláma egy időben találkozott.

Csíksomlyói búcsú

SKICC című rovatunkban ezentúl a Nemzeti Archívum legrégebbi gyűjteményi egysége, a Sajtóarchívum anyagait olvashatják sok-sok érdekességgel. Ezúttal a csíksomlyói búcsúról lesz szó.

Akiben a Kaláka és a Beatles együtt él: Mikó István, az örökifjú komédiás

A Jászai Mari-díjas színész, zenész, rendező, volt színházigazgató immáron hetvenéves, de ma is játszik, bolondozik, énekel és rendez. (Videóval!)

Wurlitzer, a varázslatos zenegép

Robosztus átmenet a hangszeres zenéből a gépibe.