Könnycsalogatástól a rendezői székig

55 éve hunyt el Gertler Viktor Kossuth-díjas filmrendező, érdemes művész.

Karakter

2024.07.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


Gertler Viktor 1901-ben látta meg a napvilágot Budapesten. Először banktisztviselőként dolgozott, majd énekelni tanult, később pedig Rákosi Szidi színiiskolájába járt, ami először a színészi, majd a rendezői pályán indította el. Színészkarrierjét a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte, Gáth Viktor művésznéven, ahol az igazgató biztatására a rendezést is kipróbálta.

Gertler Viktor filmrendező (MTI Fotó: Mező Sándor)

Filmes pályája 1927-ben kezdődött, amikor Berlinbe költözött. Egy beszélgetésben elmondta, a német főváros volt akkoriban a filmvilág központja, állandó kapcsolat volt Berlin–Budapest között. Ottani pályafutása „könnyekkel kezdődött”. Bár újságíróként állandó belépése volt Hans Schwarz rendező forgatásaira, munkát tulajdonképpen nem sikerült találnia. Az egyik forgatáson a magyar származású színésznő, Nagy Kató nem tudott könnyezni jelenet közben. Gertler jött a megoldással: eljátszotta a Lehullott a rezgő nyárfát, mire a színésznő elsírta magát. Ezután a producer szerződtette: Gertler egy pianínón játszotta a háttérzenét a némafilmek forgatásához.

A Noszty fiú esete Tóth Marival forgatásán (MTI Fotó: Bojár Sándor)

Az UFA filmgyárában végül asszisztens, zeneszerző, majd vágó és rendező lett, míg 1933-ban hazatért. A II. világháború alatt Brüsszelben tartózkodott, majd 1945-ben filmiskolát alapított Budapesten, aztán a Hunnia Filmgyár alapító igazgatója lett 1948-tól. Az ezt követő hat évben, 1954-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanáraként tevékenykedett. Egyértelmű sikerének a Gázolás (1955) és a Dollárpapa (1956) című filmjeit tartotta, ezekért kapta a Kossuth-díjat is.

Az aranyember című film forgatásán (MTI Fotó: Bojár Sándor)

Borítókép: A Magyar Filmgyártó Vállalatnál. MTI Fotó. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-767897

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Karikó Katalin Nobel-díjat kap

A Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése idén az élettani és orvosi Nobel-díjat megosztva a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó, Széchenyi-díjas magyar biokémikusnak, Karikó Katalinnak és Drew Weissman mikrobiológusnak ítéli oda biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését a COVID-19 ellen.

A vége 6:3

Puskás Ferenc vezetésével a legendás olimpiai bajnok futballcsapatunk kilencvenéves hazai veretlenségétől fosztotta meg az angol válogatottat a londoni Wembley Stadionban.

Atlétikai világbajnokság régen és most

A budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán praktikus információkkal és játékkal is kedveskedünk olvasóinknak, tartsanak velünk!

Tűzoltók napja

1991 óta május 4-én az életüket naponta kockáztatók előtt tisztelgünk. A lánglovagok elsődleges feladata az emberi élet- és a vagyonmentés, de segítenek katasztrófa-elhárításban, sőt, néha kisállatok mentésében is.