50 év, 50 film és a „színésznők rendezője”

A 40 éve elhunyt magyar-amerikai rendezőlegenda, George Cukor számos híresség tiszteletét kivívta. „Egy film nem lehet nagyobb, mint a rendezője.” – mondta róla Katharine Hepburn, a négyszeres Oscar-díjas színésznő.

Karakter

2023.01.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az 1899-ben New Yorkban született George Dewey Cukor színházi segédrendezőként kezdte karrierjét. Az 1920-as évektől már a Broadwayn rendezett, és F. Scott Fitzgerald ikonikus regényének, A nagy Gatsbynek színpadra állításával vívta ki először a kritikusok elismerését. A hangosfilm megjelenése a rendezőt Hollywoodba vonzotta, ahol mindenkinek az új technológia jelentette kihívásokkal kellett megbirkóznia a technikai személyzettől kezdve a színészeken át egészen a rendezőkig. Mivel a rendező szülei sosem tanultak meg igazán jól angolul, így gyerekeikkel elsősorban magyarul beszéltek otthon. A nyelvtudás Hollywoodban igencsak jól jött a fiatal rendezőnek, hisz a rengeteg magyar bevándorló miatt egy időben az angol mellett a magyar volt a második „hivatalos nyelv” az amerikai filmstúdiók világában. Cukor gyorsan alkalmazkodott az új körülményekhez, és olyan színdarabokat vitt filmre sikerrel, mint a Vacsora nyolckor, az Asszonyok, vagy a Philadelphiai történet.

Katherine Hepburn (MTI Fotó)

Habár ő maga nem szerette, ha így emlegették, de Hollywoodban a színésznők rendezőjeként tartották számon. Annyi bizonyos, hogy sokak szerint Greta Garbo és Katharine Hepburn is az ő irányítása alatt nyújtotta legemlékezetesebb alakítását, de olyan makrancos sztárok is megjuhászodtak a keze alatt, mint Joan Crawford vagy Marilyn Monroe. Állítólag Katharine Hepburn tiszteletét a Fiatal asszonyok című film forgatásán vívta ki, mikor a színésznőnek szerepe szerint egy férfit kellett volna felcipelnie egy lépcsőn, ő azonban kerek perec megtagadta a dolgot. Cukor a panaszáradatra szenvtelenül csak annyit mondott „Hát akkor ne cipelje!”, és faképnél hagyta a meglepett dívát. A színésznő elszégyellve magát ezután minden további ellenvetés nélkül megcsinálta a jelenetet. 

A rendező csillaga a hollywoodi Hírességek sétányán (MTI Fotó: Mészáros Márton)

A rendező ötvenéves munkássága során éppen ötven filmet készített, és bár volt néhány kevésbé sikerült rendezése, sikerei túlragyogják ezeket. Többek között olyan halhatatlan műveket köszönhetünk az Oscar-díjas George Cukornak, mint a Gázláng, a Csillag születik vagy a My Fair Lady. A gyökereit nem feledő művészt, aki a hollywoodi Hírességek sétányán is csillagot kapott, az Amerikai Filmakadémia is amerikai-magyarként ismeri el.

Borítókép: George Cukor, filmrendező MTI Fotó, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-887667

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A pesti legek aluljárója

Az Astoria megnyitása után három évvel adták át a főváros második korszerű aluljáróját. Az EMKE azóta is a történelmi kereszteződésben állja a gyalogosok rohamát.

Boribon, Kippkopp és a Kockásfülű nyúl "anyukáját" köszöntjük

Marék Veronika grafikus-író történetei máig több generáció életére kihatnak, figuráinak letisztult, karakteres kedvessége egészen Japánig ismertté tette műveit.

Isten Veled, Vicuska!

Az Archívum képes cikkével emlékezzünk Venczel Verára, és nézzük újra közösen A fekete várost vagy az Ida regényét a Mozgóképarchívumban! https://archivum.mtva.hu/m3/open

„Minden a fejen, a kézen, meg a bátorságon múlik”

Tíz éven keresztül csak Kamuthyak nyertek magyar bajnokságot tőrvívásban. Dr. Kamuthy Jenő hatszoros, öccse, László pedig négyszeres magyar bajnok volt.