50 év, 50 film és a „színésznők rendezője”

A 40 éve elhunyt magyar-amerikai rendezőlegenda, George Cukor számos híresség tiszteletét kivívta. „Egy film nem lehet nagyobb, mint a rendezője.” – mondta róla Katharine Hepburn, a négyszeres Oscar-díjas színésznő.

Karakter

2023.01.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az 1899-ben New Yorkban született George Dewey Cukor színházi segédrendezőként kezdte karrierjét. Az 1920-as évektől már a Broadwayn rendezett, és F. Scott Fitzgerald ikonikus regényének, A nagy Gatsbynek színpadra állításával vívta ki először a kritikusok elismerését. A hangosfilm megjelenése a rendezőt Hollywoodba vonzotta, ahol mindenkinek az új technológia jelentette kihívásokkal kellett megbirkóznia a technikai személyzettől kezdve a színészeken át egészen a rendezőkig. Mivel a rendező szülei sosem tanultak meg igazán jól angolul, így gyerekeikkel elsősorban magyarul beszéltek otthon. A nyelvtudás Hollywoodban igencsak jól jött a fiatal rendezőnek, hisz a rengeteg magyar bevándorló miatt egy időben az angol mellett a magyar volt a második „hivatalos nyelv” az amerikai filmstúdiók világában. Cukor gyorsan alkalmazkodott az új körülményekhez, és olyan színdarabokat vitt filmre sikerrel, mint a Vacsora nyolckor, az Asszonyok, vagy a Philadelphiai történet.

Katherine Hepburn (MTI Fotó)

Habár ő maga nem szerette, ha így emlegették, de Hollywoodban a színésznők rendezőjeként tartották számon. Annyi bizonyos, hogy sokak szerint Greta Garbo és Katharine Hepburn is az ő irányítása alatt nyújtotta legemlékezetesebb alakítását, de olyan makrancos sztárok is megjuhászodtak a keze alatt, mint Joan Crawford vagy Marilyn Monroe. Állítólag Katharine Hepburn tiszteletét a Fiatal asszonyok című film forgatásán vívta ki, mikor a színésznőnek szerepe szerint egy férfit kellett volna felcipelnie egy lépcsőn, ő azonban kerek perec megtagadta a dolgot. Cukor a panaszáradatra szenvtelenül csak annyit mondott „Hát akkor ne cipelje!”, és faképnél hagyta a meglepett dívát. A színésznő elszégyellve magát ezután minden további ellenvetés nélkül megcsinálta a jelenetet. 

A rendező csillaga a hollywoodi Hírességek sétányán (MTI Fotó: Mészáros Márton)

A rendező ötvenéves munkássága során éppen ötven filmet készített, és bár volt néhány kevésbé sikerült rendezése, sikerei túlragyogják ezeket. Többek között olyan halhatatlan műveket köszönhetünk az Oscar-díjas George Cukornak, mint a Gázláng, a Csillag születik vagy a My Fair Lady. A gyökereit nem feledő művészt, aki a hollywoodi Hírességek sétányán is csillagot kapott, az Amerikai Filmakadémia is amerikai-magyarként ismeri el.

Borítókép: George Cukor, filmrendező MTI Fotó, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-887667

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Horoszkóp – az állatövi jegyek képekben

Az ember több ezer éve kémleli az égboltot, hogy kifürkéssze a csillagok járását. Ezért igézi meg az a tanítás, mely szerint az égi és földi utak iker pályákon futnak.

„Itt mindig otthon vagyunk”

60. születésnapja alkalmából köszöntjük a Ghymes zenekar egyik alapító tagját, Szarka Tamást, aki népzenei alapokból táplálkozó, több hangszert is megszólaltató, verseket író előadóművész.

TV Maci, generációk kedvenc bábfigurája

Kis híján egy szigorú, intelmeket osztogató doktor bácsi vezette fel az esti meséket, de Bálint Ágnes író-szerkesztőnek köszönhetően végül az imádnivaló maci kapta a „szerepet”. Nem véletlen, hogy közös a születésnapjuk is.

„Minden úgy van jól, ahogy történt”

Karakterét nemzedékek imádták, olyan szenvedélyesen játszott salakon, mint a színházi deszkákon, és az ukrán fronton lezuhant a repülője, mégsem változtatott volna életén semmit. Halálának 10. évfordulóján emlékezünk Bárdy Györgyre.