Gáti Oszkár köszöntése

Gáti Oszkár pályafutását 75. születésnapja alkalmából idézzük fel, lapozgatónkban pedig néhány emlékezetes alakításának fotóiból válogatunk.

Karakter

2024.02.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


A szekszárdi fiú sokakkal ellentétben nem gyermekkori elhivatottságból, hanem azért jelentkezett a színművészetire, mert azt hallotta, hogy sok csinos lány jár oda. Kitartóan megtanulta a szakma fortélyait és örömteli játéknak fogta fel a színészetet. A Jászai Mari-díjas színész több mint egy évtizedig volt a Madách Színház tagja, tehetségét később Szegeden, Sopronban és Győrben is kamatoztatta, majd 2008-ban visszavonult a színpadtól. Az ötgyermekes édesapa főállású temetőgondnok lett Győrben, majd 2015 és 2018 között Menház Színpad néven népszerű kis befogadószínházat is létrehozott, ahol ő maga volt egyszerre az igazgató és a jegypénztáros, és ahová neves pályatársak részvételével szervezett kamaraelőadásokat. 

Közel negyven év pályafutás sok sikert és emlékezetes színházi és filmes feladatot tartogatott Gáti Oszkár számára. Játszott nagy és kis szerepet, tragédiát és komédiát, Shakespeare-t, Schillert, Shaw-t, Ibsent, Molnár Ferencet, Csehovot és Gorkijt; volt Lucifer, Othello, Lear, Eddie Carbone, néma levente és még Sir Kán, a tigris is. Szerepelt az Oscar-díjas Mephistóban, és olyan tévéfilmekben játszott főszerepet, mint az S. kapitány vagy a Nők apróban.

A versmondás nagyon közel áll hozzá, szívesen tolmácsolta többek között Ady Endre, Babits Mihály, Szabó Lőrinc gondolatait, 1988-ban a televízió is készített vele verses irodalmi műsort. Vallja, hogy a vers a színdarabnál sokkal nehezebb műfaj, és idő kell ahhoz, hogy egy költemény megszülethessen az előadóban. Rádiózott, filmezett, és szinkronizálni is gyakran hívták a jellegzetes hangú színészt, akit Schwarzenegger, Stallone, Belmondo és Samuel L. Jackson állandó magyar hangjaként is számon tartanak.

Mára a család, a nyugalom és a természet közelsége foglalja el az első helyet az életében. „A színpadon, ezen a nagyon, itt is van süllyedő. Az „ügyelő” bármikor megnyomhatja a gombot, és minden szépen megy a levesbe: színház, mozi, könyv, fák, virágok, fény” – figyelmeztet környezetünk megóvására.

A Nemzeti Fotótár képeiből készült válogatásunkkal most néhány emlékezetes pillanatot villantunk fel Gáti Oszkár pályafutásából.

A lapozgatóban látható képek:

1. Tóth Enikővel A makrancos hölgy című vígjátékban (MTI Fotó: Pólya Zoltán)

2. Főiskolai vizsgaelőadás Andorai Péterrel, Blaskó Balázzsal és Vitéz Lászlóval (MTI Fotó: Keleti Éva)

3. Almási Évával a Régimódi történet című színdarabban (MTI Fotó: Horvát Éva)

4. Kiss Marival Arthur Miller Édes fiaim című drámájában (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

5. Szombathy Gyulával, Mikó Istvánnal és Bálint Andrással Gogol Háztűznézőjében (MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor)

6. 1978-as tévéfilmforgatáson (MTV Fotó: Csabafi Attila)

7. Luciferként Bencze Ilonával Az ember tragédiájában (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

 

A kerek évforduló kapcsán Gáti Oszkár Kincsestár-sorozatban készült 1998-as portréját 2024. február 24-én láthatják nézőink az MTVA Archívum m3.hu oldalán.

 

 

Borítókép: Budapest, 1978. Gáti Oszkár papagájt tart a kezében az S. kapitány című tévéfilm egyik jelenetében. Tulajdonos: MTV Fotóarchívum. Készítette: Csabafi Attila. Azonosító: MTI-FOTO -881119

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A lélek nem öregszik

75. születésnapján köszöntjük Blaskó Péter színművészt!

Jég, dupla whiskyvel?

A számos műfajban járatos, ma 75 éves énekes-zenészre, Horváth Károlyra koccintunk, akit az egész ország Charlie-ként ismer.

34. Eucharisztikus Világkongresszus (Budapest, 1938. május 25–május 29.)

2021 szeptemberében a magyar főváros második alkalommal ad otthont a kongresszusnak. A 2020 őszéről a világjárvány miatt elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. Sajtóarchívumi összeállításunkban a több mint nyolcvan esztendeje történtekre emlékezünk.

Becsöngetni tilos, a kutya ugat, a gazda harap!

Ez a felirat díszelgett egyik legnagyobb színészünk ajtaján, aki kétszer is megjárta a börtönt; szívesen zongorázott négykezest legjobb barátjával, Tolnay Klárival; és akit sosem hagyott el a hite és a humora. 95 éve született Mensáros László.