Galambos Erzsi tündöklő csillaga

„Szerettem mindig a tudásom legjavát adni. Minél idősebb az ember, annál nagyobb a felelősség, annál nyomasztóbb a szorongás. Nem okozok csalódást? Na, ez az a híres Galambos?!” Cikkünkben a fantasztikus primadonnára emlékezünk.

Karakter

2023.11.16 | olvasási idő: kb. 3 perc


Galambos Erzsi sosem okozott csalódást. Rajongott a közönségért és a hálás közönség viszontszerette ezért. Káprázatosan sikeres és hosszú pályáját primadonnaként és komoly szerepekben is a nézők és a szakma nagyrabecsülése kísérte. A Jászai Mari- és Déryné-díjas, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának választott színész 2002-ben sokoldalú művészi életútjáért, a musical műfajának magyarországi meghonosításáért és elismertetéséért Kossuth-díjat vehetett át. A méltatásból természetesen nem hiányozhattak kiváló tánctudással párosuló, élményt adó színészi alakításai sem. Anyaszínháza utóbbiakért is József Attila-gyűrűvel és a kedves színészkollégáról elnevezett Kaló Flórián-díjjal tüntette ki.

Németh Sándorral a Cirkuszhercegnő című operettben (MTI Fotó: Horvát Éva)

Galambos már négyévesen elhatározta, hogy primadonna vagy szubrett lesz. Játszott Lakner Bácsi Gyermekszínházában, nyolc évig balettozott. Iskolatársa, Róna Viktor mellett rájött, hogy a balerinalét nem elégíti ki. Elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképző iskoláját, főiskolásként már Bajor Gizi mellett statisztált. Később Somlay Artúrtól Básti Lajoson át Latabár Kálmánig és Honthy Hannáig a század legnagyobbjaival lépett színpadra.

Zenthe Ferenccel a Csendes otthon című film felvételén (MTI Fotó: Tormai Andor)

Álma 1964-ben vált valóra: a Fővárosi Operettszínház tagja lett. „Amikor bekerültem, ott volt Honthy, Sárdy, Latabár, Feleki Kamill. Ahhoz, hogy felnőjek hozzájuk, le kellett hoznom a csillagot az égről” - nyilatkozta. A Nagymező utcában csaknem két évtizedig az első számú sztárok egyike volt, aztán váratlanul átszerződött a József Attila Színházhoz. Meg akarta mutatni, hogy prózai színésznőnek is kitűnő. Utóbbit egyebek közt a III. Richárd Erzsébet királyné szerepében is bizonyította. Legemlékezetesebb szerepének Georg Kreisler Lola Blau című zenés monodrámáját tartotta.  A társulat örökös tagjaként, korát meghazudtolva, közel a kilencvenhez is még színpadra lépett itt. 

Legnagyobb sikereit modern zenés darabok főszerepeiben aratta: a Kabaré és a Chicago mellett emlékezetes Eliza volt a My Fair Ladyben, Dulcinea a La Mancha lovagjában, Anita a West Side Storyban és vagány Kocsma Jenny a Koldusoperában. Több mint hetven parádés főszerep, közte több Shakespeare-alakítás is kötődik a nevéhez. A közönség olyan filmekből és tévés produkciókból emlékezhet rá leginkább, mint a Rákóczi hadnagya, A Lili bárónő, az Özvegy menyasszonyok, vagy a Szerelem első vérig. Galambos Erzsit a magyar színháztörténet egyik legfényesebb csillagaként őrzi meg emlékezetében a közönség.

Galambos Erzsi 2015-ben (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Galambos Erzsire az MTVA Archívum m3.hu oldalán a Mestersége színész című sorozat róla szóló portréműsorával emlékezünk.

Borítókép: Galambos Erzsi 1965-ben. Készítette: Maár Mariann, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-F__MM19650616027

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A lépcső aljától a halhatatlanságig

A ma 75 éves Szacsvay László egyesek szerint „ártatlan szemű harlequin”, míg mások szerint ragyogóan tehetséges karakterszínész. Az idén Páger Antal-díjjal jutalmazott színész már majd’ az összes neves elismerést begyűjtötte, és az sem véletlen, hogy 2021 óta a Halhatatlanok Társulatának is örökös tagja.

Különleges fotók és érdekességek a 110 éve született Básti Lajosról

Az örök Ádámra, Csongorra, Lear királyra és Higgins professzorra emlékezünk egy különleges videós bejátszással!

Egy húsdarálótól a Sztracsatelláig

Eredetileg filmrendezőnek készült, de végül színészként végzett, és a magyar színjátszás és kabaré megkerülhetetlen alakjává lett a ma 75 éves Kern András.

We are the World! – Gondolatok a Föld napjára

Ez a nap minden évben felhívás arra, hogy vigyázzunk a Földre, amelyen kívül számunkra egyelőre nincs hely.