Ünnepeljék velünk Galambos Erzsi születésnapját!

Kisgyermekként szinte a színházban "élt", így aztán nem csoda, hogy pályafutása mesés lett. E mesés pályafutás legfontosabb állomásait idézzük fel, és persze bemutatjuk, mely műsorokkal köszöntjük a művésznőt a december 5-én tartandó születésnapja alkalmából.

Karakter

2021.12.02 | olvasási idő: kb. 4 perc


„Szerettem mindig a tudásom legjavát adni.” - foglalta össze egykor pályáját a primadonna. Megvolt benne minden képesség: tehetség, fegyelem, szorgalom, mesterségbeli tudás és alázat – amit a színpadra alkalmassá tette. Úgy érezte: mindig bizonyítania kell. Előadás előtt ötkor már bent volt a színházban lepróbálni az esti darabot. Érzékeny volt. Nehezen viselte a bántást, tüskéket növesztett. Orfeumi és színházi kisemberek gyermekeként született 1931 december 5-én Budapesten. Apja portás volt a híres Arizona mulatóban, anyja a szemben működő Fővárosi Operettszínházban jegyszedő. Bejáratos volt mindkét intézménybe, iskolai leckéit is az Operettben írta. Már négyévesen elhatározta, hogy ő is primadonna vagy szubrett lesz.

Zenthe Ferenc és Galambos Erzsi színművészek a Csendes otthon című filmbohózat szabadtéri jeleneteinek felvételén a Róna utcában. (MTI Fotó: Tormai Andor)

Játszott Lakner Bácsi Gyermekszínházában, nyolc évig balettozott. Iskolatársa, Róna Viktor mellett rájött, hogy a balerinalét nem elégít ki. Elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképző iskoláját, főiskolásként Bajor Gizi mellett statisztált. Később Somlay Artúrtól Básti Lajoson át Latabár Kálmánig és Honthy Hannáig a század legnagyobbjaival lépett fel. A helyhez pályája csúcsán hűséges volt, az operett és musical műfajból viszont szívesen kikacsintott. Utólag megbánta, hogy nemet mondott Várkonyi Zoltánnak, aki a Vígszínházba hívta.

Galambos Erzsi és Iglódi István jelenete A kikapós patikárius című zenés bohózatának próbáján a József Attila Színházban. (MTI Fotó: Földi Imre)

Az álma 1964-ben vált valóra: a Fővárosi Operettszínház tagja lett. „Amikor bekerültem, ott volt Honthy, Sárdy, Latabár, Feleki Kamill. Ahhoz, hogy felnőjek hozzájuk, le kellett hoznom a csillagot az égről.” - nyilatkozta. A Nagymező utcában csaknem két évtizedig az első számú sztárok egyike volt, majd váratlanul átszerződött a József Attila Színházhoz. Meg akarta mutatni, hogy prózai színésznőnek is kitűnő. Utóbbit egyebek közt a III. Richárd Erzsébet királyné szerepében is bizonyította. A társulat örökös tagjaként, korát meghazudtolva, közel a kilencvenhez is még színpadra lépett itt a Mici néni két életében és az Angyalföldi balladában.

Galambos Erzsi Mária szerepében Nógrádi Gábor: Még ma című musicaljének próbáján a József Attila Színházban. (MTI Fotó: Pintér Márta)

Rendkívül sokoldalú művészként a táncos, énekes feladatok mellett prózai szerepekben, sőt koreográfusként is bemutatkozott. Sikeres prózai alakítása volt Marosiné Molnár Ferenc A doktor úr című drabjában és Muskátné a Liliomban. Legemlékezetesebb szerepének Georg Kreisler Lola Blau című zenés monodrámáját tartotta. Legnagyobb sikereit modern zenés darabok főszerepeiben aratta: a Kabaré és a Chicago mellett emlékezetes Eliza volt a My Fair Lady-ben, Dulcinea a La Mancha lovagjában, Anita a West Side Story-ban és vagány Kocsma Jenny a Koldusoperában. Több mint hetven parádés főszerep, közte több Shakespeare is kötődik a nevéhez. Filmen és tévéfilmekben is láthatták maradandó alakításait.

Galambos Erzsi színész, operetténekes a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA 3-as stúdiójában. (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Művészi munkáját korán Jászai Mari-díjjal ismerték el, érdemes- és kiváló művészként Déryné-díjat kapott. A Halhatatlanok társaságának örökös tagjaként 2002-ben sokoldalú művészi életútjáért, a musical műfajának magyarországi meghonosításáért és elismertetéséért Kossuth-díjat vehetett át. A méltatásból természetesen nem hiányozhattak kiváló tánctudással párosuló, élményt adó színészi alakításai. Anyaszínháza utóbbiakért is József Attila-gyűrűvel és a kedves színészkollégáról elnevezett Kaló Flórián-díjjal tüntette ki. Népszerűsége napjainkban is töretlen, a Mici néni két élete című darabban találkozhatnak vele rajongói.

December 2-án az m3.hu-n az Üvegkalitka és a Lám, ez vagyok én című műsorokkal köszöntjük Galambos Erzsit. Másnap, december 3-án a Mestersége színész című sorozatban mesél életéről, december 4-én pedig a Kincsestárban tudhatunk meg róla érdekességeket. Születésnapján, december 5-én a Zenés TV Színházban az örökzöld Osztrigás Micivel kápráztat el bennünket a hazai színjátszás egyik csodálatos művésze az m3.hu oldalán.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1965. június 16. Galambos Erzsi színésznő, a Fővárosi Operettszínház társulatának tagja.   Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum  MTI Fotó: Maár Mariann Azonosító: MTI-FOTO-F__MM19650616027

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 309 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintvaszámos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Almási Éva ezer arca

Volt már Mása Csehov Három nővérében, Éva Az ember tragédiájában, Gertrudis a Bánk bánban. Játszotta Hedda Gablert, Lady Milfordot, Szendrey Júliát, alakításai egytől egyig felejthetetlenek, mindig képes a megújulásra egy-egy szerepért. 80. születésnapján szeretettel köszöntjük Almási Évát!

Nézzenek velünk Sztankay-filmeket!

Sztankay István idén töltené be 85. életévét. A feledhetetlen színművész és sármőr tiszteletére az m3.hu és a Mozgóképarchívum több filmmel is készül, nézzék csak!

Akinek a színpad volt a mindene

130 esztendeje született az operett nagyasszonya, Honthy Hanna, akiért rajongott a közönség, ám erőteljes egyéniségét nem minden pályatárs tudta elfogadni.

Igazi férfiak és igazi nők

140 éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogatnak mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film és neki köszönhetjük a Míg tart a szerelmet is. Persze nem csak Móricz műveit hoztuk a hétre. Középpontban a férfiak és a nők kapcsolata remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, természetesen szórakoztató formában.