Zsazsa a világdíva

Kilenc házasság, számtalan partner, botrányok és legendák. A 105 éve született Gábor Zsazsa a 20. század egyik legfontosabb popkulturális ikonja.

Karakter

2022.02.06 | olvasási idő: kb. 3 perc


Nem az a fontos, hogy mit, hanem hogy beszéljenek rólam ­– dörgölte a képmutatóan fintorgó világ orra alá a magyar születésű amerikai színésznő, hollywoodi híresség. A díva és modell 1917 február 6-án Budapesten látta meg a napvilágot. Igényes polgári nevelésben részesült.   Egyike volt a legélesebb eszű és nyelvű hírességeknek, aki szépségükre alapozva építettek maguknak világkarriert. A Golden Globe-díjas színésznő a kevés magyar származású közt csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán is.

Gábor Zsazsa szőrmés műtermi fotója 1940 körül. (MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László)

Nem is filmes szerepeiben, fellépéseiben alakított maradandót: megteremtett saját márkanevét. Ő volt Gábor Sári, vagy ahogy a világ ismeri: Gábor Zsazsa. A Zsazsa nevet Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának hívtak. Színiiskolai tanulmányokat folytatott, s miután 1936-ban Magyarország szépségkirálynőjévé választották, Bécsben már operettdarabokban lépett fel. 

Gábor Zsazsa a millenniumi emlékmű szoborcsoportjánál a Hősök terén. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A háború elől, 1941-ben utazott anyjával és testvéreivel, ”a Gábor lányokkal” az Egyesült Államokba, és csakhamar feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez. Filmes pályafutása 1952-ben kezdődött, két évtized alatt több tucat filmben kapott szerepet világsztárok mellett. A Moulin Rouge-ban főszereplőként, illetve a Lili című musicalben Mel Ferrer oldalán is sikert aratott. Orson Welles A gonosz érintése című mozijában is játszott.

A magyar származású amerikai filmszínésznő a Bábolnai Állami Gazdaságban. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Extravagáns személyisége a kezdetektől haláláig foglalkoztatta a médiát.  Még egy rövid időre börtönbe is zárták, mert arcon ütött egy Bevery Hills-i rendőrt, miután közlekedési szabálysértést követett el.  Szabadszájúsága vonzotta a sajtót, és jól tudott élni a nyilvánosság adta lehetőségekkel. A társasági élet szókimondó királynőjének tartották. Többnyire dúsgazdag férjei voltak.  Felipe de Alba ügyvéddel kötött, összesen egy napig tartó házassága is világrekord. Kiderült, hogy Zsazsa még nem vált el előző - hetedik – férjétől.  „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.”- vallotta.

A rövid családi látogatás során Rotschild Klára Váci utcai ruhaszalonjában. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Életfilozófiáját bestsellerekben tette közkinccsé: Hogyan szedjük fel a férfit, hogyan tartsuk meg és hogyan szabaduljunk meg tőle? vagy a Nekem nem elég egy élet címűben. Utolsó, harminc évvel fiatalabb férjével, Frédéric von Anhalttal  kötött házassága százéves kora előtt, Kaliforniában bekövetkezett haláláig tartott. Hamvainak egy részét 2021. július 13-án helyezték nyugalomra Budapesten a Fiumei Úti Sírkert művészparcellájában.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1968. október 4. Gábor Zsazsa, magyar származású amerikai színésznő - aki rokoni látogatásra érkezett Magyarországra - megérkezik Budapestre. Gábor Zsazsa (született Gábor Sári néven Budapesten 1917. február 6.) magyar származású amerikai színésznő. MTI Fotó. Készítette: Friedmann Endre. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-860323

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 312 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az utolsó magyar vb-gól szerzője

A 61-szeres magyar válogatott futballista, Détári Lajos egykor a világ harmadik legdrágább középpályása volt, és pályafutása során hétszer kapott meghívást a világválogatottba. 60. szülinapján köszöntjük a világklasszist.

Törőcsik Mari 85!

Törőcsik Mari idén novemberben ünnepli 85. születésnapját. Pályafutása során megszámlálhatatlanul sok díjat és elismerést kapott, a legfontosabbak a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze titulusok, továbbá háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla díj büszke tulajdonosa. Nem utolsó sorban pedig érdemes és kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

We are the World! – Gondolatok a Föld napjára

Ez a nap minden évben felhívás arra, hogy vigyázzunk a Földre, amelyen kívül számunkra egyelőre nincs hely.

95 éve született a Fekete Párduc, minden idők egyik legjobb kapusa

„Végtelenül szerencsés embernek tartom magam, akinek volt módja és lehetősége egy olyan csapatban játszani, amely a maga idejében négy és fél évig ült a világ tetején, s velünk volt egy egész nemzet határon belül és határon kívül.” Grosics Gyula