Intellektuális színészegyéniség

Születésének 105. évfordulóján Gábor Miklós színművészre, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjára emlékezünk, aki Közép-Európa egyik legjobb Hamletje volt.

Karakter

Ecseri Judit | 2024.04.07 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Kossuth-díjas színművész 1919. április 7-én született Zalaegerszegen. Édesapja mozitulajdonos volt, így aztán nem volt kérdés, hogy milyen hivatást válasszon magának. Kétéves korában még járni is a moziban tanult meg, mivel a filmszínház emeleti irodájában laktak. Gábor Miklóst többféle művészeti ág is izgatta, már gimnazistakánt francia szerzők könyveit olvasta, mindig ott volt a könyvesboltban, és amint megjelent valami, azt azonnal megvásárolta. Szeretett rajzolni, festeni, érdekelte a vívás, a fotózás, és naplót is vezetett, később több kötete is megjelent.

Hamlet szerepében a Madách Színházban (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Tudatosan, mérnöki pontossággal készült minden munkájára, saját alkatához kialakított egy mozgástechnikát, a Hamlet előtt még beszédórákat is vett. Ez a szerep a kor, a darab, a közönség és Gábor Miklós szerencsés találkozása volt. Egy neves angol kritikus azt írta róla, hogy Laurence Olivier után az övé a legjobb Hamlet-alakítás Európában. Kevesen tudják róla, de szerepeinek közel felét a vidám figurák tették ki. Szívesen vállalt vendégjátékot az Operettszínházban, mivel nagyon szerette a zenés darabokat is. A My Fair Lady Higgins professzora az egyik kedvence volt.

A Találka Párizs mellett című vígjátékban Szemes Marival (MTI Fotó: Horváth Tamás)

Nem színész akart lenni, hanem a „szerep”, akit a színpadon játszott. Önkifejezésének korai szakaszában így nyilatkozott erről: „Meg akartam mutatni a világnak, hogy létezem és élek. Ez az érzés sajdult meg bennem tizennégy éves koromban. Kerestem az utat, amelyen keresztül megmutathatnám, mi is van, mi is ébred bennem. A legkézenfekvőbb kinyilatkoztatási mód úgy éreztem, a festés. Színek, amelyek mindent kifejeznek. Piros örömök, szürke bánatok, zöld remények.” Később azonban rájött, hogy színészként jobban ki tudja fejezni érzéseit: „Közvetlenebb eszközöket kutattam, s így találtam rá saját magamra, saját hangomra, gesztusaimra.”

Shakespeare Rómeó és Júliájában Tolnay Klárival (MTI Fotó: Várkonyi László)

Korának egyik legműveltebb színművészét legjobban a próbák izgatták, nap, mint nap órákat gyakorolt, folyamatosan rendezte saját magát a színpadon: „Én mindig úgy dolgozom a szerepemmel, hogy az egészet nézem. Addig nincs nyugtom, maradásom, amíg valamennyi mozdulat, egy mondat ritmusa, vagy egy kép nem illik pontosan bele az egészbe. Folyton azt keresem, és igyekszem megtalálni. A darab egész mondanivalójához törekszem illeszteni a legapróbb részletet is.”

Negyedik Henrik király című drámában Domján Edittel (MTI Fotó: Keleti Éva)

Igazi őstehetség volt, aki rendkívüli stílusérzékkel formálta meg karaktereit, így aztán bármilyen szerepet rá lehetett osztani. A hazai és külföldi drámairodalom legnagyobb alakjait ölthette magára, színpadra lépett Gogol A revizor, Madách Az ember tragédiája vagy Füst Milán Negyedik Henrik című darabjában, filmben láthattuk többek között a Valahol Európában, a Mágnás Miskában, a Különös házasságban vagy az Apa - Egy hit naplója című játékfilmben.

A Tanner John házassága című darabban Vass Évával (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

A sármos színművész rengeteg hölgy szívét megdobogtatta, második felesége Ruttkai Éva volt, azonban az ’50-es évek álompárjának útjai szétváltak. Gábor Miklós harmadszorra is színésznőt vett feleségül, élete végéig boldog házasságban élt Vass Évával. Színházi felvételek, hangjátékok, szinkronszerepek, tévé- és játékfilmek, a róla elnevezett Gábor Miklós-díj és Ruttkai Évával közös lányuk, Gábor Júlia őrzi hagyatékát. 

Ruttkai Évával és lányukkal (MTI Fotó: Tormai Andor)

És vajon mire volt a legbüszkébb hivatásában a 79 éves korában elhunyt érdemes művész? - „A legjobban esik, ha valaki azt mondja, te vagy Hamlet. Te vagy az. Ez számomra a legtöbb, amit egy szerepemben elérhetek.”

 

Emlékezzünk együtt Gábor Miklósra az m3.hu online csatornán, ma este a Vasárnapi vers sorozatban Goethe Prometheus című versét szavalja el, 2024. április 8-án pedig a Tanner John házassága című színházi előadásban és a Mestersége színész sorozat róla szóló epizódjában láthatják. Tartsanak velünk!

Borítókép: Az ördög cimborája című darabban Készítette: Bartal Ferenc, tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-805149

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A sármos Kukorica Jancsi

A kántortanítóból lett bonvivánra, az 1940-es évek egyik legismertebb operaénekes-színészére emlékezünk halálának 55. évfordulóján.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar online műsorai

Az MTVA, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar felvételei.

Színház Sopronban

Száznyolcvan esztendeje, 1841. október 9-én avatták fel a soproni színházat.

Karikó Katalin Nobel-díjat kap

A Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése idén az élettani és orvosi Nobel-díjat megosztva a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó, Széchenyi-díjas magyar biokémikusnak, Karikó Katalinnak és Drew Weissman mikrobiológusnak ítéli oda biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését a COVID-19 ellen.