A frizuradivat örök körforgása

Egyenes vagy göndör? Rövid vagy hosszú? Világos vagy sötét? Természetes vagy festett? Nem egyszerű a döntés, de inspirálódhatunk régi divatok és fotók segítségével.

Múltidő

2022.03.22 | olvasási idő: kb. 2 perc


A frizura mindig is a küllem hangsúlyos eleme volt. Az őskori emberek kezdetben csontokkal, különféle tollakkal díszítették a hajukat. A reneszánsz korban a kontyok és a fonott tincsek voltak divatban, a barokk korban fésűkkel dobták fel a frizurájukat a hölgyek. Jóval később az asszonyok főkötő alá rejtették a hajkoronájukat, a lányok pedig befont hajjal jártak, amit csak ünnepnapokon hagytak kibontva.

Az ünnepi hajviseletet fonja társnőjének egy mátraderecskei palóc népviseletbe öltözött nő. (MTI Fotó: Jármai Béla)

Régen nemcsak az öltözékek, hanem a különböző hajviseletek is jelezték az emberek társadalmi hovatartozását. Csak az előkelő hölgyek frizurája követte a divatot. Szerencsére ma ez már nem így van.

Női frizura készül egy pesti fodrászatban. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

A XX. század a forradalmi változások kora volt, divatba jött a hosszú haj, a különböző konty-típusok viselése. Népszerű volt fül mögé fésült hullámosított vagy vízhullámos hajviselet is.

Egy budapesti fodrászüzletben fészekfrizurát, más néven csavart kontyot készítenek. (MTI Fotó: Lajos György)

A kereslet növekedésének hatására egyre több üzlet nyílt az ország nagyobb városaiban, ahonnan a nők, a férfiak és a gyerekek új, divatos frizurával térhettek haza.

Egy budapesti fodrászatban hajcsavarók kerülnek egy vendég hajába. (MTI Fotó: Érczi Kovács Gyula)
Kislányok ülnek a hajszárító búrák alatt az új gyermekfodrászatban. (MTI Fotó: Patkó Klári)

A hajtrendek folyton változnak, és vissza-visszatérnek. A klasszikus rövid haj ugyanolyan népszerű ma is, mint a hosszú. Egyvalami azonban biztos: egy jól megválasztott, előnyös frizura csodákra képes!

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1975. február 6. A női frizuradivatban a sassoon tiszavirág-életűnek bizonyult. Még el sem terjedhetett, máris megjelent a legújabb, a Gatsby, mely a sassoon és a dauer egyvelegéből született. Készítette: Danis Barna. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-873629

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 313 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Kelet kapuja

Rochlitz Gyula építész arcvonásait nem ismerjük, szobra eltűnt, Budapest arculatát azonban máig meghatározza a Keleti pályaudvar, amelyet ő tervezett.

Nagykörút

1896. augusztus 31-én adták át a millenniumi ünnepségek keretében a budapesti Nagykörutat.

Szent Jobb – nemzeti ereklyénk kalandos története

1945. augusztus 18-án hozták vissza Ausztriából Budapestre a Szent Jobbot, államalapító Szent István királyunk épen maradt jobb kezét.

Tűzoltók napja

1991 óta május 4-én az életüket naponta kockáztatók előtt tisztelgünk. A lánglovagok elsődleges feladata az emberi élet- és a vagyonmentés, de segítenek katasztrófa-elhárításban, sőt, néha kisállatok mentésében is.