A frizuradivat örök körforgása

Egyenes vagy göndör? Rövid vagy hosszú? Világos vagy sötét? Természetes vagy festett? Nem egyszerű a döntés, de inspirálódhatunk régi divatok és fotók segítségével.

Múltidő

2022.03.22 | olvasási idő: kb. 2 perc


A frizura mindig is a küllem hangsúlyos eleme volt. Az őskori emberek kezdetben csontokkal, különféle tollakkal díszítették a hajukat. A reneszánsz korban a kontyok és a fonott tincsek voltak divatban, a barokk korban fésűkkel dobták fel a frizurájukat a hölgyek. Jóval később az asszonyok főkötő alá rejtették a hajkoronájukat, a lányok pedig befont hajjal jártak, amit csak ünnepnapokon hagytak kibontva.

Az ünnepi hajviseletet fonja társnőjének egy mátraderecskei palóc népviseletbe öltözött nő. (MTI Fotó: Jármai Béla)

Régen nemcsak az öltözékek, hanem a különböző hajviseletek is jelezték az emberek társadalmi hovatartozását. Csak az előkelő hölgyek frizurája követte a divatot. Szerencsére ma ez már nem így van.

Női frizura készül egy pesti fodrászatban. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

A XX. század a forradalmi változások kora volt, divatba jött a hosszú haj, a különböző konty-típusok viselése. Népszerű volt fül mögé fésült hullámosított vagy vízhullámos hajviselet is.

Egy budapesti fodrászüzletben fészekfrizurát, más néven csavart kontyot készítenek. (MTI Fotó: Lajos György)

A kereslet növekedésének hatására egyre több üzlet nyílt az ország nagyobb városaiban, ahonnan a nők, a férfiak és a gyerekek új, divatos frizurával térhettek haza.

Egy budapesti fodrászatban hajcsavarók kerülnek egy vendég hajába. (MTI Fotó: Érczi Kovács Gyula)
Kislányok ülnek a hajszárító búrák alatt az új gyermekfodrászatban. (MTI Fotó: Patkó Klári)

A hajtrendek folyton változnak, és vissza-visszatérnek. A klasszikus rövid haj ugyanolyan népszerű ma is, mint a hosszú. Egyvalami azonban biztos: egy jól megválasztott, előnyös frizura csodákra képes!

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1975. február 6. A női frizuradivatban a sassoon tiszavirág-életűnek bizonyult. Még el sem terjedhetett, máris megjelent a legújabb, a Gatsby, mely a sassoon és a dauer egyvelegéből született. Készítette: Danis Barna. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-873629

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 313 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Sinkovits Imrére, a madáchi hősre emlékezünk

95 éve született a sokoldalú Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk legnagyobbjai közé, és az elsők között kapta meg a Nemzet Színésze címet.

Timár Bélára emlékezünk

A ragyogó fiatal színész, Timár Béla alakját idézzük meg halálának 35. évfordulóján.

"Mennyi mindent túléltünk...Janka meg én"

Ki ne ismerné őt? Kiváló humora és parádés szerepei az ország egyik legkedveltebb színésznői közé emelték. Köszöntsük ma, születésnapján Pásztor Erzsit!

Bajor Gizi rejtélyes halála

A legendás színésznő halálát máig titkok övezik. Egy elborult elméjű férj, öngyilkosság vagy összeesküvés állt a háttérben?