Időtlenné tenni a pillanatot

A magyar fotóművészet és fotóújságírás kiemelkedő alakjára, a 90 éve született Friedmann Endrére emlékezünk. A Magyar Távirati Iroda örökös tudósítója több mint 60 év munkaviszonnyal, hazai és nemzetközi díjak sokaságával, több százezer fotográfiával a háta mögött vonult nyugdíjba.

Cikksorozat: Karakter

2024.07.04
3 perc

Már gyermekként rabul ejtette a képek rögzítésének titka, autodidakta módon kezdett fényképezni. Középiskolai tanulmányait félbehagyva 17 évesen szerződött a Magyar Távirati Iroda egyik jogelődjéhez, a Magyar Fotó Állami Vállalathoz laboratóriumi segédmunkásnak. Egy elkésett fotósnak köszönheti a lehetőséget, hiszen e beugrás alkalmával készítette első fotósorozatát. Szemfülességéért cserébe gyakornoknak állhatott, s ettől kezdve módja volt rendszeresen fényképezni és publikálni. 

Friedmann Endre 1965-ben (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Szerencsés névvel jött világra, hiszen 20 év különbséggel, de egyazon néven két világhírű magyar fotográfus is született. Mindketten honvédelmi tudósítóként járták meg a vietnámi harcmezőket, fényképeztek frontvonalon, ellenséges területeken.  Az idősebb számára – aki Robert Capára változtatta nevét – ez végzetes küldetés volt. A fiatalabb Friedmann Endre 4 hónap után nagy szerencsével és egy életveszélyes fertőzést túlélve tért haza a frontról. Amikor a Mekong folyón szeretett volna átkelni, megragadta őt egy fotótéma és lemaradt a hajóról. Míg a parton dolgozott, a hajó felrobbant, az erről készült kép a Fájdalom nevet kapta. Később egy folyóban állva fényképezte a vietnami hadifogolycserét, az erről készült Fogságból a szabadságba című sorozatáért 1974-ben elnyerte a World Press Photo első díját. 

Fogságából szabadult foglyok (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Honvédelmi tudósítóként gyakran fényképezett fegyveres testületeket és politikai eseményeket, egyedüli magyar sajtófotósként tudósított a csehszlovákiai beavatkozásról. Később végigkövette az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan bajkonuri felkészülését és a rendszerváltás után Antall József kormányfőt kísérve bejárta Amerikát. Szerette a fekete-fehér fotográfiákat, a tényeket, az embereket és az emberi történeteket bemutatva az élet mélységeit rögzítette páratlanul. 

Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan űrhajósok (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A Fiatalok - Szerelem című sorozata a világ akkori legrangosabb fotókiállításán, a kölni Photokinán 1963-ban nagydíjat kapott. 45 évvel később a kollekció egyik kulcsképe egy aukción rekordot döntött, a kikiáltási ár közel negyvenszereséért talált gazdára, kortárs fotóért a valaha volt legnagyobb összeget fizették érte Magyarországon. 

A Fiatalok - Szerelem sorozat további képeiért lapozzon!

Életművében jelentősek színészportréi és zsánerképei, dokumentarista fotói örökérvényűek. Munkái nemzetközi szinten elismertek, számos kiállításon vett részt Európában és az Egyesült Államokban. Életművének jelentősebb alkotásait A pillanatból élek című kötetben láthatjuk, az Emberek – Budapesti életképek albumában a főváros kevésbé emblematikus részeit és lakóit örökíti meg. Művei több múzeum és magángyűjtemény részét képezik.

A galériában Friedmann Endre képeiből láthatnak válogatást, melyben a színházi és a zenei élet legendáit örökítette meg. Kattintsanak és nézzék meg!

https://nemzetiarchivum.hu/bookmarks/collections/AflznwyCU6JvKH0d

A képgalériában látható képek:

1. Bujtor István egy fiatal lány társaságában 
2. Halász Jutka, a Színművészeti Főiskola 21 éves hallgatójaként 
3. Elizabeth Taylor és Richard Burton a Corvin Filmszínházban
4. Hernádi Gyula és Benkő László
5. Zsurzs Éva rendező az Abigél című film jelenetét állítja be
6. Őze Lajos színművész jelenetét rendezi Bacsó Péter
7. Latinovits Zoltán a Falak című film jelenetében
8. Törőcsik Mari és Maár Gyula nyilatkozik 
9. Film készül az Omega együttesről
10. Karinthy rendez Kartinthyt
11. Balázsovits Lajos a Budai Várnegyedben
12. Szabó István és Béres Ilona az Álmodozások kora című kisjátékfilm forgatásán
13. Dózsa György életéről szóló film forgatásán

Jelentős és inspiráló életműve ma is sokakat ösztönöz, hogy a fotóművészet segítségével találják meg önmaguk és gondolataik kifejezésének módját.

Borítókép: Kiállításmegnyitó a Műcsarnokban 1979  Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Benkő Imre. 

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.