A Citromízű banántól a dobozba zárt filmig

A ma 75 éves Kossuth-díjas rockzenész-zeneszerző filmes bemutatkozására több mint negyven évet kellett várni.

Karakter

2021.11.08 | olvasási idő: kb. 3 perc


A 75. születésnapját ünneplő Frenreisz Károly testvéréhez és féltestvéréhez - Bujtor Istvánhoz és Latinovits Zoltánhoz - hasonlóan meghódította a színpadokat. Csak épp nem veretes szövegmondásával és átélt színészi jelenlétével, hanem basszusgitárjával, szaxofonszólóival és dalaival. 

A Metró együttes tagjaként a televízió első Táncdalfesztiváljának III. elődöntőjén (MTI Fotó: Sziklás Mária)

Az 1946. november 8-án született előadóművész az 1960-as évek derekától a korszak legfontosabb, a magyar könnyűzene máig legendás zenekaraiban játszott. A Metró együttesben megírta egyik legismertebb számát, a Citromízű banánt. A modern zenei irányzatok iránti vonzódását és a slágerírói képességeit továbbvitte az 1971-ben alapított sztárzenekarba, a Locomotiv GT-be is. 

Frenreisz Károly basszusgitározik az LGT együttes koncertjén a Gellért-hegyi szabadtéri színpadon. (MTI Fotó: Csikós Gábor)

Arra, hogy Frenreisz Károlynak volt filmszínészi főszerepe is, csak bő évtizede derült fény. A magyar köztévé ugyanis 2010-ben tűzte műsorra az archívum mélyén megőrzött, 1967-ben készült Dömölky János rendezte alkotást. A Mélyrétegben című filmben Frenreisz a Latinovits által alakított főszereplő mellett olyan nagyságok társaságában játszott alig húszévesen, mint Domján Edit, Őze Lajos és Csomós Mari. 

Latinovits Zoltán színművész a testvéreivel, Bujtor István színművésszel és Frenreisz Károly rockzenész-zeneszerzővel. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

A zsákutcának bizonyult filmes karrier mellett azonban Frenreisz Károly zenei pályafutása töretlen. Az LGT-nek 1973 januárjáig volt énekes-zenésze, ezt követően alapította meg a Skorpiót. A zenekar frontembereként és vezetőjeként megújuló lendülettel vezette az együttest. A mentalitását jól jelképezi az „Azt beszéli már az egész város, hogy újra dübörög a banda” című slágerük is. Frenreiszt kétszer, 1974-ben és 1981-ben is az év basszusgitárosának választották. 

Frenreisz Károly, Molnár Ferenc Caramel, Zséda (Zsédenyi Adrienn) és Both Miklós, a zsűri tagjai A Dal című show-műsor felvételén. (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

A filmes pályával való kapcsolata elhalványult, de nem szűnt meg teljesen. Feltűnt kisebb szerepekben és epizodistaként, de leggyakrabban a Bujtor István rendezte filmek - Az elvarázsolt dollár (1985), Hamis a baba (1991), A három testőr Afrikában (1996), Zsaruvér és Csigavér - zeneszerzőjeként kapott feladatot. 

BORÍTÓKÉP: Budapest, 2017. május 24. Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész, zeneszerző a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A műsorban résztvevők olyan filmeket idéztek meg, melyek helyszínéül a rendezők a Balatont választották. Készítette: Zih Zsolt. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-702876 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 307 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ébred a természet, ünnepre ébredünk mi is

Húsvét, melynek szokásaiban összefonódnak a keresztény vallási hagyományok és az ősi, pogány mítoszokban gyökerező hiedelmek, amelyek a természet újjászületéséhez és a termékenységhez kapcsolódnak.

„A hang a lelkünkben születik”

Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt köszöntjük születésnapján, kinek varázslatos hangján az operairodalom legnagyobb szopránszerepei csendültek fel itthon és a világ legrangosabb operaszínpadain.

„Az ember jó! Ezért múlik el tőle minden gonosz!”

Egy rövid, ám jelentős írói karrier, ami olyan alapműveket alkotott, mint az Ötödik pecsét vagy a Húsz óra. Traktorgyári munkásból Kossuth-díjas író, majd évtizedekre az olvasók szolgálatában egyszerű könyvtáros. 95 éve született Sánta Ferenc.

Schulek Frigyes, a Mátyás-templom és a Halászbástya építésze

Nincs olyan Magyarország vagy Budapest útikönyv, amelyben ne szerepelne előkelő helyen, gyakran a címlapon a főváros meghatározó épületegyüttese.