A TV Maci egyik alkotója ma lenne 95 éves

Foky Ottó rajztanárként kezdett dolgozni, de amikor először látott színes bábfilmet, az annyira elbűvölte, hogy a bábkészítő, rendező foglalkozás felé fordult. Olyan mesék köthetőek a nevéhez, mint a Mirr-Murr, a Misi Mókus vagy A legkisebb Ugrifüles.

Karakter

2022.06.15 | olvasási idő: kb. 3 perc


1927. június 15-én született Sárhidán. Családjában több pedagógus is volt, ezért a családi tradíciót folytatva ő is Tanítóképző Főiskolára ment, de csak pár évig dolgozott rajztanárként. Ő már akkor rajzolt képregényeket, amikor még nem volt ismert Magyarországon ez a műfaj. Barátja tanácsára az egyik munkáját beadta az Iparművészeti Főiskolára. A sikeres felvételit követően a film-és színpadi díszlettervezői szakra kezdett járni. Miután megnézett néhány Jiří Trnka cseh filmes által rendezett színes bábfilmet, eldöntötte, hogy ő is ezzel szeretne foglalkozni. Három évig tanult Prágában, mesterétől, Trnkától, ahol szivacsként szívta magába a tudást. Első bábfilmje a Siker volt, és ettől kezdve minden évben egy-két új filmet készített. 

Foky Ottó és Jávorszky László operatőr a Siker című bábfilmet készítik (MTI Fotó: Marosi László)

1972-ben indult az 52 részes Mirr-Murr sorozat, amely hatalmas munkát igényelt. Foky Ottó erre így emlékszik vissza: „Rengeteget tanultunk ezen a filmen, tulajdonképpen ezen érlelődött a magyar bábfilmesek hada.” Utána következett A legkisebb Ugrifüles című sorozat. Itt már érezhető, hogy a készítői alaposan ismerik a munka folyamatát. Az Ellopták a vitaminomat című bábfilm nagy újítást jelentett, ugyanis nem figurákkal játszották, hanem hétköznapi használati tárgyakkal, a főszerepben két kesztyűvel.

Foky Ottó, a TV Maci kitalálója az új figurával (MTI Fotó: Balaton József)

A legnagyobb sikert a Babfilm hozta meg számára, amelyben babszemek alkotják a „szereplőgárdát”. Autókként halkonzervek és gyufásskatulyák száguldoznak, borotvák szántják a szőnyegföldeket, a kerítést fésűk alkotják, hétvégenként egy tükörtóban dióhéjakban csónakáznak a babszemek. Erről az alkotásról így nyilatkozott: „Attól még semmi nem lesz, hogy egy tárgy odébb mozdul lelketlenül, mert megfújja a szél, eddig még nem csinál semmit. Abban a percben, ahogy te akarsz valamit, szinte érzed, hogy átfolyik, amit akarsz abba a lelketlen, kicsi, lábatlan, szemetlen, szájatlan, kezetlen babba. Ezt állítom, hogy Európában senki nem csinálta meg”. A Babfilm szerepelt az 1976-os Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjában, majd ugyanebben az évben a Krakkói Rövidfilm-fesztiválon Arany Sárkány-díjat kapott. 1978-ban  az Oscar-díjra nevezett animációs rövidfilmek rövidített listájára is felkerült.

Bábfilm egyik jelenetét veszik fel a Pannonia Filmstúdióban. (MTI Fotó: Horváth Tamás)

A megújított TV Macit Foky Ottó készítette a Pannónia Filmstúdióban 1982-ben, Csutkababát pedig lecserélte Paprika Jancsi figurájára. Utolsó munkáját egy budapesti bevásárlóközpontban tekinthetik meg. Ha a mozgólépcsőn haladva felnéznek a mennyezetre, akkor egy fordított világot láthatnak, ahol a vadállatok a tükörpatakban játszadoznak.Több száz esti mesét, gyerekfilmet, reklámfilmet tervezett és rendezett, a 85 éves korában elhunyt művész munkáját számos nemzetközi és hazai díjjal ismerték el. 

Borítókép:Foky Ottó a Magyar Filmgyártó Vállalat bábfilm stúdiójában. MTI Fotó. Készítette: Molnár Edit. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-F__ME19680405006

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál. 

További cikkek:

Ki mit tud a rejtvényekről?

2007-ben a Füles című szórakoztató rejtvénymagazin megjelenésének 50. évfordulóján a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánították február 3-át. Ez alkalomból egy szórakoztató kvízt állítottunk össze Önöknek. Teszteljék, mennyire ismerik a rejtvények világát!

A Csárdáskirálynőtől a Bánk bánig

Ma száz éve született Rátonyi Róbert színész, konferanszié, rendező és író, aki a múlt századi magyar színház egyik meghatározó alakja volt.

MÜSZI, ÁPISZ, ÁFÉSZ, IBUSZ és a többiek

Csak néhány azok közül a mozaikszók közül, amelyeket pár évtizede mindenki használt, de pontos jelentésükkel nem mindenki volt vagy van tisztában. A teljesség igénye nélkül ezekből hoztunk rövid válogatást, a kattintható fotók a hozzájuk tartozó információkkal pedig segítenek még pontosabban felidézni a korszak hangulatát.

Az ország legismertebb terapeutája

Mácsai Pál sokoldalú művész: színész, zenész, költő. Eltekintve a megszokott köszöntőktől és életút-bemutatástól, ezúttal ritkán hallott, látott felvételekkel, és egy szívet melengető történet felidézésével lepjük meg őt és olvasóinkat, ekképp kívánva boldog születésnapot.