Ferrari Violetta üstökösszerű pályafutása

Kilencven esztendeje született Ferrari Violetta Jászai Mari-díjas színésznő, akinek tíz éve volt arra, hogy örökre belopja magát a magyar férfiszívekbe.

Karakter

2020.04.25 | olvasási idő: kb. 5 perc


Édesapja olasz hadifogolyként került Hódmezővásárhelyre, ahol 1930. április 25-én negyedik gyerekként született meg. Miután a szegénység elől felköltöztek Budapestre, gyermekszínészként tűnt fel Lakner bácsi társulatában, játszott a Magyar Rádió gyermektársulatában, részt vett a Corvin Áruház gyermekruha-bemutatóin, Sennyei Vera partnere volt a Vígszínházban.
Ferrari Violetta 1948-ban (MTI Foto: Várkonyi László)
Elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol már hallgatóként kitűnt a többiek közül. Még nem is végzett, már ő volt az ügyeletes szerelmes fiatal színésznő. Diplomáját 1949-ben kapta meg, s rögtön szerződtette a Nemzeti Színház, ahol klasszikus és kortárs drámák vezető szerepeinek egész sorát kapta. A Magyar Rádió műsorújság munkatársa lelkendező írásban számolt be a fiatal művésznő alakításairól. Friedrich Schiller Ármány és szerelem című színművében Lujzát, a polgárlányt alakította, szerelmesét, a nemesi származású Ferdinándot a fiatal Gábor Miklós játszotta, a többi szerepben olyan színészóriások tűntek fel, mint Somlay Artúr és Gózon Gyula.
Az Ármány és szerelemben a Magyar Színházban (1950) (MTI Foto)
A magyar színháztörténet meghatározó korszakában került a legnagyobbak közé, Tímár Józseffel, Gobbi Hildával és első férjével, Básti Lajossal dolgozott együtt. 1950-től 1956-ig eljátszotta Hippolytát, az amazonkirálynőt (Shakespeare: Szentivánéji álom), Ophéliát (Shakespeare: Hamlet), Cherubint (Beaumarchais: Figaro házassága) és Tündét (Vörösmarty: Csongor és Tünde).
Ferrari Violetta Tünde és Kállai Ferenc Csongor szerepében a Nemzeti Színházban (1952) (MTIFoto: Várkonyi László)
1950-től filmezett is. Határozott jellemű, érzelmes lányokat alakított a Dalolva szép az élet (1950), a Civil a pályán (1951) című filmvígjátékokban, szemüveges egyetemi tanárnőt a 2x2 néha 5-ben (1954), Szendrey Júliát a Föltámadott a tengerben (1953).
A Föltámadott a tenger forgatása a Magyar Nemzeti Múzeumnál (MTI Foto: Keleti Éva)
Népszerű volt, kortársai benne látták megtestesülni az emancipált nőt, elhalmozták szerepekkel, 1956-ban második férjével és pólyás gyermekével mégis elhagyta az országot. Először Bécsben, később a Német Szövetségi Köztársaságban telepedtek le.
Ferrari Violetta egy népszerű osztrák művésznővel, Susi Nicolettivel egy bécsi kávéházban (MTI Foto)

Színészi pályája nem ért véget, musicalekben és filmekben is szerepelt. Legnagyobb színpadi szerepálma is megvalósult, a címszerepet alakíthatta G. B. Shaw Caesar és Cleopatra című drámájában. A rendszerváltás után többször hazalátogatott, de szerepet már nem vállalt. 1997-ben végleg hazaköltözött Magyarországra, 2014. január 23-án hunyt el Budapesten.

Borítókép: Budapest, 1951. február 3. Vivie szerepében G. B. Show Warrené mestersége című színdarabjában. Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Készítette: Mező Sándor, azonosító: MTI-FOTO-767778

További cikkek:

Húsvét, a keresztények legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. Húsvétkor a keresztény világ azt ünnepli, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, s ezzel megváltotta és üdvösségre, örök életre vezette őket.

A fényképezés 185. születésnapjára

1839. január 7-én mutatták be a Francia Tudományos Akadémián a fényképezőgép elődjét, a dagerrotípiát. Ennek kapcsán néhány fotótörténeti érdekességet és emblematikus magyar művészképeket hoztunk önöknek.

A sokarcú asszony

105 éve született Lontay Margit Aase- és Jászai Mari-díjas színésznő, aki csak a véletlennek köszönhetően nem hagyta el végleg a színházat.

Húszévesen meghódította szépségével a világot

115 éve született Simon Böske, a hányatott sorsú első magyar szépségkirálynő.