Made in Hungaria

Tudják, hol és hogyan került kapcsolatba a rock and rollal? És hogy mi köze a futballhoz? Születésnapján köszöntjük Fenyő Miklóst, egyúttal néhány érdekességet is megosztunk róla.

Karakter

2022.03.12 | olvasási idő: kb. 2 perc


Budapesten, 1947. március 12-én született az Artisjus- és Fonogram-életműdíjas énekes, dalszerző, szövegíró. 1956-tól néhány évig az Amerikai Egyesült Államokban nevelkedett, ahol az amerikai rock and roll nagy hatással volt rá. Húszévesen alapította meg második zenekarát, a Hungáriát, amellyel 1968-ban megnyerték a Ki Mit Tud? vetélkedőt. Egyik pillanatról a másikra váltak országosan ismertté, a következő évben pedig a Táncdalfesztivál Közönségdíját is elhozták annak ellenére, hogy a zsűri eltanácsolta őket. 

A Hungária tánczenekar 1968-ban (MTI Fotó: Keleti Éva)

A kétgyermekes, ma már nagypapa zeneszerző-énekes imádja a régiségeket, szenvedélyes focirajongó, kevesen tudják róla, hogy igazolt futballbíró. A jampi korszak után egy break és rap stílusú albuma is megjelent, szólólemezeket is készített és menedzserként is dolgozott, ő fedezte föl Szandit (Pintácsi Alexandra), de írt diszkóslágereket is a Modern Hungária formációban.

Fenyő Miklós a Modern Hungária koncertjén 1987-ben. (MTI Fotó: Kleb Attila)

Ma sincs házibuli Fenyő-dalok nélkül, és legnépszerűbb slágerei napjainkban sem hiányozhatnak a rádiók játszási listáiról, pl. a Micsoda buli, Csókkirály, Csavard fel a szőnyeget!, Csók x csók és a Limbó Hintó. A rock and roll életérzést a Hotel Menthol musicalben mutatták be Novai Gábor zenésztársával, és életrajzi ihletésű zenés filmvígjáték is készült róluk Made in Hungaria címmel.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1983. december 16. Fenyő Miklós énekel Miki című nagylemezének élő bemutatóján a Fővárosi Operettszínházban. Készítette: Földi Imre. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-891085

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 313 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A negyedik

60 éves a Delta, a magyar televízió egyik legnépszerűbb és máig látható tudományos műsora. Ismerjék meg történetét!

Újra az iskolapadban

Iskolásként minden évben izgatottan vártuk a szeptembert, hogy végre újra lássuk barátainkat és meséljünk egymásnak nyári élményeinkről. Erről szól lapozható képválogatásunk is. Önöknek mi jut eszébe a tanévkezdésről?

Ligeti Miklós – akinek hasonló sors jutott osztályrészül, mint akiről híres szobrát mintázta

Legnevezetesebb alkotását, a Városligetben látható Névtelen jegyzőt mindenki ismeri, de a szobrász nevét csak kevesen, pedig 1907-ben közösen állította ki műveit Auguste Rodinnel Párizsban.

Az aggastyántól a végzet asszonyáig

40 éve már, hogy nincs közöttünk Mezey Mária színművész, aki őszinte játékával, plasztikus mozdulataival és összetéveszthetetlen hangjával alkotott maradandót színházakban, filmekben és rádiójátékokban egyaránt.