A fényképezés 185. születésnapjára

1839. január 7-én mutatták be a Francia Tudományos Akadémián a fényképezőgép elődjét, a dagerrotípiát. Ennek kapcsán néhány fotótörténeti érdekességet és emblematikus magyar művészképeket hoztunk önöknek.

Múltidő

2024.01.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


A 19. század elejére a társadalom minden szintjén tömeges igény jelentkezett a valóságot legteljesebben megközelítő ábrázolásra: a feltörekvő polgárság a valósághű ábrázolást kívánta meg. A korábban megszokott képzőművészeti alkotásokhoz képest a fénykép új formát és technológiát jelentett. 

A camera obscura által rajzolt kép rögzítésének technikai problémáját egymástól függetlenül több kutatónak is sikerült megoldania. Joseph Nicéphore Niépce és Louis Daguerre találmányát Arago, a nagy tekintélyű fizikus és csillagász jelentette be a Francia Tudományos Akadémián. Miután a találmányt a francia állam életjáradék fejében megváltotta, a világnak ajándékozták: 1839. augusztus 19-én óriási nemzetközi érdeklődés közepette ismertették meg a dagerrotípia készítésének folyamatát. Így immár 185 éve foglalkozhat bárki szabadon fényképezéssel.

 

A lapozgatóban látható fotók:

  1. Extázis – Keleti Éva díjnyertes fotója (MTI Fotó: Keleti Éva)
  2. Műtermi lemezes kamera (MTI Fotó: Kácsor László)
  3. Fotózás a Badacsonyi Szüreten (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
  4. A budapesti Naphegy téren készült reklámfotó (MTI Fotó: Herczeg István)
  5. A híres budapesti Klösz műterem fényképezőgépe (MTI Fotó: Petrovits László)
  6. A tanulók portré fényképezését gyakorolják (MTI Fotó: Reismann Mariann)
  7. Latinovits Zoltán színművész otthonában (MTI Fotó: Keleti Éva)
  8. Műtermi fényképezőgép és vetítőgép (MTI Fotó: Kácsor László)
  9. Jelenet a Rómeó és Júlia előadásból (MTI Fotó: Keleti Éva)
  10. Objektívek A fényképezés 130 éve című kiállításon (MTI Fotó: Kácsor László)
  11. Csoportfotózásra készül egy fényképész (MTI Fotó: Jónás Pál)

Borítókép: Beállítják a világítást az MTI Fotó új műtermének felavatása előtt. Készítette: Vigovszki Ferenc, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-843045

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Minden a fejen, a kézen, meg a bátorságon múlik”

Tíz éven keresztül csak Kamuthyak nyertek magyar bajnokságot tőrvívásban. Dr. Kamuthy Jenő hatszoros, öccse, László pedig négyszeres magyar bajnok volt.

Farsang farka és torkos csütörtök

Mindenki hallotta már ezeket a kifejezéseket, de a pontos jelentésükkel sokan nincsenek tisztában. A Fotótár hangulatos képeinek nézegetése közben ezen is segítünk, és kicsit közelebb hozzuk a hagyományokat.

Szabó István - kvíz

A Szabó István-kínálat apropóján kvízjátékra hívjuk önöket. Tegyék próbára tudásukat, és tudjanak meg még több érdekességet a legendás rendező munkásságáról!

Latyi, a kedvenc, aki Puskással is bolondozott

Mindenki ismerte, ő pedig mindent tudott a szórakoztatásról. Táncolt, énekelt, nevettetett és meghatott, belopta magát az emberek szívébe a XX. század legnépszerűbb magyar komikusa.