A fényképezés 185. születésnapjára

1839. január 7-én mutatták be a Francia Tudományos Akadémián a fényképezőgép elődjét, a dagerrotípiát. Ennek kapcsán néhány fotótörténeti érdekességet és emblematikus magyar művészképeket hoztunk önöknek.

Múltidő

2024.01.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


A 19. század elejére a társadalom minden szintjén tömeges igény jelentkezett a valóságot legteljesebben megközelítő ábrázolásra: a feltörekvő polgárság a valósághű ábrázolást kívánta meg. A korábban megszokott képzőművészeti alkotásokhoz képest a fénykép új formát és technológiát jelentett. 

A camera obscura által rajzolt kép rögzítésének technikai problémáját egymástól függetlenül több kutatónak is sikerült megoldania. Joseph Nicéphore Niépce és Louis Daguerre találmányát Arago, a nagy tekintélyű fizikus és csillagász jelentette be a Francia Tudományos Akadémián. Miután a találmányt a francia állam életjáradék fejében megváltotta, a világnak ajándékozták: 1839. augusztus 19-én óriási nemzetközi érdeklődés közepette ismertették meg a dagerrotípia készítésének folyamatát. Így immár 185 éve foglalkozhat bárki szabadon fényképezéssel.

 

A lapozgatóban látható fotók:

  1. Extázis – Keleti Éva díjnyertes fotója (MTI Fotó: Keleti Éva)
  2. Műtermi lemezes kamera (MTI Fotó: Kácsor László)
  3. Fotózás a Badacsonyi Szüreten (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
  4. A budapesti Naphegy téren készült reklámfotó (MTI Fotó: Herczeg István)
  5. A híres budapesti Klösz műterem fényképezőgépe (MTI Fotó: Petrovits László)
  6. A tanulók portré fényképezését gyakorolják (MTI Fotó: Reismann Mariann)
  7. Latinovits Zoltán színművész otthonában (MTI Fotó: Keleti Éva)
  8. Műtermi fényképezőgép és vetítőgép (MTI Fotó: Kácsor László)
  9. Jelenet a Rómeó és Júlia előadásból (MTI Fotó: Keleti Éva)
  10. Objektívek A fényképezés 130 éve című kiállításon (MTI Fotó: Kácsor László)
  11. Csoportfotózásra készül egy fényképész (MTI Fotó: Jónás Pál)

Borítókép: Beállítják a világítást az MTI Fotó új műtermének felavatása előtt. Készítette: Vigovszki Ferenc, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-843045

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az utolsó magyar vb-gól szerzője

A 61-szeres magyar válogatott futballista, Détári Lajos egykor a világ harmadik legdrágább középpályása volt, és pályafutása során hétszer kapott meghívást a világválogatottba. 60. szülinapján köszöntjük a világklasszist.

Karikó Katalin Nobel-díjat kap

A Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése idén az élettani és orvosi Nobel-díjat megosztva a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó, Széchenyi-díjas magyar biokémikusnak, Karikó Katalinnak és Drew Weissman mikrobiológusnak ítéli oda biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Örvendetes állománygyarapodás

Néhány napja olvashatók az (MTVA archívumának honlapján)[https://archivum.mtva.hu/] a Rádióélet 1931. évi lapszámai. A színvonalas műsorújságban (1929–1944) megtalálható volt minden, ami csak felkelthette az olvasók érdeklődését.

Moliére-től a kabaréig

95 éve született a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Körmendi János, akire a nagyközönség elsősorban mint nagy nevettetőre emlékszik.